Ismét lesz Székely Fesztivál Budapesten

2022. június 23., csütörtök, Magazin

Két év kihagyás után ismét megrendezik a Székely Fesztivált Budapesten, a Millenáris parkban, ahol péntektől vasárnapig gasztronómiai különlegességek, kézművesek portékái, gyerekprogramok és koncertek is várják a látogatókat.

Mint Varga Mihály pénzügyminiszter az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte, a háromnapos rendezvény nemcsak a kulturális, művészeti és gasztronómiai kapcsolatokat erősíti, hanem Székelyföld és az anyaország gazdasági együttműködését is. Idén is mintegy százötven erdélyi magyar vállalkozás mutatkozik be a fesztiválon.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatti két év kihagyás után a látogatók ismét megismerkedhetnek Székelyföld vendégszeretetével, kincseivel, világával és üzenetével.

A járvány után ki vagyunk éhezve arra, hogy a személyes kapcsolatok újraéledjenek – hangsúlyozta, megjegyezve: idén július 19. és 24. között rendezik meg a Kárpát-medence nagyszabású szellemi találkozóját, Tusványost.

Hangsúlyozta: erőforrásként tekintenek a külhoni magyar vállalkozásokra, gazdasági társaságokra, amelyek megerősítik a magyar gazdaság erejét, de fordítva is így van: a magyar gazdaság is meg tudja erősíteni az ő működésüket. „Ennek je­gyében kell összekapcsolni a termelési és fogyasztói piacokat a Kárpát-medencében. Ezért törekszünk arra, hogy ezek a vállalkozások fejlődjenek, előre tudjanak lépni” – mutatott rá, kiemelve: a határon túli magyarok boldogulása kihat azokra a nemzetekre és országokra, ahol élnek.

Banner Géza szerkesztő-műsorvezető, a fesztivál házigazdája elmondta: „Újra együtt” hívószóval rendezik meg a seregszemlét, amelyen valamennyi korosztálynak készülnek programokkal. Idén Tamási Áronról is megemlékeznek születésének 125. évfordulója alkalmából. A látogatók megismerhetik a székely vendégszeretetet, virtust és életérzést – hangsúlyozta.

Debreczeny István, a Székely Összefogás Alapítvány alapító tagja elmondta, hogy a székely kézművesek mellett 200 fellépő ad műsort a nagyszínpadon, az eseményen részt vesznek Hargita, Maros és Kovászna megye képviselői.

Domokos István, a fesztivál szervezője elmondta, hogy az esemény minden nap reggel 9-től este 9-ig várja a látogatókat kulturális, gasztronómiai, kézműves és gyerekprogramokkal, a belépés ingyenes.

A legfontosabb eseményeket a Székely Fesztivál 2022 Facebook-oldalán is lehet élőben követni.

A nyolcvan négyzetméteres színpadon fellép Jobbágytelkéről a Szépszivárvány néptáncegyüttes, a székelyudvarhelyi Boróka néptáncegyüttes, a Válinka tánccsoport és a Turul táncosok, valamint a Tisztás gyerekcsoport Kézdiszentkeresztről. Idén először könnyűzenei koncertek is lesznek: péntek este gyergyószékről a Teddy Queen rockegyüttes, másnap a Lazy Jam jazzegyüttes zárja az estet.

A Vendégváró Székelyföld című kiállítás minden nap más megye, köztük Hargita, Maros és Kovászna megye látnivalóit, kulturális értékeit mutatja be. A háromszéki Székely Csárda húszféle székely ételkülönlegességgel várja a látogatókat.

Minden nap jótékonysági tombolasorsolást is tartanak, amelyen egyebek mellett dedikált focilabdát, a Magyar Tisztirend által készített kardot és utazást is kisorsolnak.

A gyerekeket kézműves-foglalkozások várják: lesz fafaragás, korongozás és kürtőskalács-készítés.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Magazin - :

Linotip Centru Independent Coregrafic: HUMANS | BODIES | IMAGES (FLOW4 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál)

A táncra úgy gondolunk, mint valami absztrakt mozgásformára, amely képes gondolatokat és érzelmeket közvetíteni. Ebben az értelemben nem beszélhetünk táncról anélkül, hogy ne gondolnánk a testre. Az esztétikájára és a kidolgozottságára. Mit jelent ez a kidolgozottság? Évekig tartó intenzív edzés, hatalmas áldozatok és gyakran elviselhetetlen mennyiségű bodyshaming. A táncos testének esztétikája nagyban meghatározza, hogyan értékeljük őket, hogyan látjuk őket előadóként. Mi az ára ennek, és mit jelent előadni? 
2022-06-23: Magazin - :

Fizessen a vécéért, utazzon állva a repülőn (A Ryanair-vezér elképesztő ötletei)

Nem válogat a Ryanair ír fapados légitársaság vezérigazgatója, amikor sértegetni kell valakit: egy rövid telefonos interjú során néhány mondaton belül ötször nevezte idiótának Nagy Márton magyar gazdaságfejlesztési minisztert, az elmúlt években azonban nemcsak politikai tisztségviselőkre tett minősíthetetlen megjegyzéseket, hanem a saját utasaira is, őrült ötletei pedig rendre bejárták a világsajtót.