MagyarországVisszaállítják a főispánságot és a vármegyéket

2022. június 23., csütörtök, Világfigyelő

Egy frissen a kormány által benyújtott költségvetési törvénymódosító javaslatcsomag szerint hamarosan főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottakat – írja a HVG.hu. A javaslatból kiderül az is, hogy a megyék is vármegyék lesznek ezentúl.

  • Orbán Viktor a jövőbeli főispánokkal. Fotó: Facebook / György István
    Orbán Viktor a jövőbeli főispánokkal. Fotó: Facebook / György István

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez, és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

A javaslatból az is kiderül, hogy a megyéket is ismét vármegyéknek kell majd hívni. „A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti” – áll az indoklásban.

A módosítás a 2023-as költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagban található meg, amely több más jellegű változtatást is hoz majd.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Belföld - :

Hírsaláta

AKI JÓL JÁR AZ ÁRROBBANÁSSAL. Rekordértékű nyereséget ért el 2021-ben a vízerőműveket működtető Hidroelectrica: az állami vállalat profitja 3 milliárd lej volt, 76,3 százalékkal több, mint 2020-ban. Ennek a magyarázata az, hogy míg a vízerőművek üzemeltetési költségei lényegében változatlanok maradtak, addig a villanyáram ára az egekbe szökött: 2021 folyamán a Hidroelectrica átlagban 57,5 százalékkal drágábban értékesítette a villanyáramot, mint 2020-ban. A második legnyereségesebb állami cég a Romgaz volt, mely szintén a magas energiaárakból profitált.
2022-06-23: Világfigyelő - :

Patthelyzet Franciaországban

Emmanuel Macron francia államfő folytatta tegnap a konzultációkat a parlamenti pártok vezetőivel a nemzetgyűlési választások eredménye miatt kialakult politikai patthelyzet feloldására. Az elnök által előző nap fogadott pártvezetők többsége visszautasította egy nemzeti egységkormány lehetőségét.