Hírsaláta

2022. június 23., csütörtök, Belföld

AKI JÓL JÁR AZ ÁRROBBANÁSSAL. Rekordértékű nyereséget ért el 2021-ben a vízerőműveket működtető Hidroelectrica: az állami vállalat profitja 3 milliárd lej volt, 76,3 százalékkal több, mint 2020-ban. Ennek a magyarázata az, hogy míg a vízerőművek üzemeltetési költségei lényegében változatlanok maradtak, addig a villanyáram ára az egekbe szökött: 2021 folyamán a Hidroelectrica átlagban 57,5 százalékkal drágábban értékesítette a villanyáramot, mint 2020-ban. A második legnyereségesebb állami cég a Romgaz volt, mely szintén a magas energiaárakból profitált.

  • Fotó: Hidroelectrica
    Fotó: Hidroelectrica

Az első számú hazai gázkitermelő 1,96 milliárd lejes nyereséget ért el tavaly. Egy évvel korábban a 70 százalékban állami tulajdonban levő vállalat profitja 1,27 milliárd lej volt. A Nuclearelect­rica számára is jó év volt a tavalyi, a nyereség kevéssel meghaladta az 1 milliárd lejt. A cernavodai atomerőművet működtető vállalat idén még jobb eredményt fog elérni, az első negyedévben ugyanis 818 millió lej profitot termelt, ami három és félszerese a tavalyinak. A Hidroelectrica, a Romgaz és a Nuclearelectrica nyereségének jelentős része az államkasszában köt ki. De jól jár az állam a magas üzemanyagárakkal is, valószínűleg azért nem akarja ezeket bár ideiglenesen korlátozni a kormány (habár az EU legtöbb tagállamában már megtették): a jelenlegi árak mellett egy év alatt 20 milliárd lejnél is több folyik be a költségvetésbe áfa és jövedéki adó formájában. A gázolaj pillanatnyilag 9,22 lejes árából kb. 3,3 lej az adó, vagyis enélkül 6 lejnél is kevesebbe kerülne, a 8,65 lejes benzin litere pedig adómentesen 5,28 lej volna. (Economedia/Maszol)

ALPREFEKTUST ÖLT A VIHAR. Helyi és megyei elöljárókra borított kedd délután a szélvihar egy tetőt a Szilágy megyei Bagolyfaluban, a balesetben az 52 éves Virgil Țurcaș alprefektus meghalt. Az önkormányzati vezetők a hulladékgazdálkodásról tanácskoztak, majd egy panzió oldalairól nyitott, cseréptetővel fedett pavilonjában ültek le ebédelni, amikor hirtelen rájuk tört a vihar, és a tető a széllökések hatására a hivatalosságokra borult. A baleset következtében egy személy súlyosan, három pedig könnyebben megsebesült. Az alprefektus egy gerenda alá került, amelyet a többiek azonnal leemeltek róla, de eszméletét vesztette, és az életét a helyszínre küldött helikopteres mentőegységnek sem sikerült megmentenie. A baleset körülményeit az ügyészség vizsgálja. (MTI)

CÎMPEANU MARAD. 186 szavazattal 60 ellenében, két tartózkodás mellett utasította el kedden a képviselőház a Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter elleni egyszerű indítványt, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 52 képviselője nyújtott be. A Miniszter. Katasztrófa. Jövő nélküli oktatás címet viselő dokumentumot hétfői ülésén vitatta meg az alsóház, plénuma. Az USR még aznap benyújtott egy másik indítványt is, Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen, akit már februárban is megpróbáltak kibillenteni a miniszteri székből, de nem jártak sikerrel. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?








eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Belföld - :

Szabályozzák az üzemanyag árát

Három hónapra, júliustól szeptemberig bepótol az állam az üzemanyagok árába: ha a benzinkutak csökkentik a benzin és a gázolaj árát, a kormány megszabott összeggel próbálja kompenzálni a forgalmazók veszteségeit – döntötték el tegnap a kormánykoalíció vezetői.
2022-06-23: Világfigyelő - :

Visszaállítják a főispánságot és a vármegyéket (Magyarország)

Egy frissen a kormány által benyújtott költségvetési törvénymódosító javaslatcsomag szerint hamarosan főispánoknak kell majd nevezni a kormánymegbízottakat – írja a HVG.hu. A javaslatból kiderül az is, hogy a megyék is vármegyék lesznek ezentúl.