Egyre több a sokbocsos anyamedve

2022. június 23., csütörtök, Közélet

Egy videót juttatott el hozzánk Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester, aki a Katrosa Vadásztársaság vadőrétől kapta a felvételt: ezen egy négybocsos anyamedvét sikerült lencsevégre kapni. Mint kiderült, mostanság a több utódot nevelő barna medve a jellemző Háromszékre.

Balogh Tibor polgármester nemrég arra panaszkodott, most már a jórészt a mezővel körbevett Kézdiszentléleken is egyre többször látogatják meg a portákat a medvék, a nagyragadozónak eddig szerencsére „csak” háziállatok látták a kárát. A felvétel a kézdikővári vadászterülethez tartozó Konyikon készült, ez azonban közelebb esik Kézdiszárazpatakhoz.

Kiss Attila, a vadásztársaság vezetője érdeklődésünkre elmondta: sajnos manapság egyre több a három-négy bocsos anyamedve. „Ami egykoron ritkának számított, ma mindennapossá vált. Egyebet nem csinálunk, csak a medvék okozta károkat összesítjük, sajnos semmi sincs biztonságban, most már nem csak az erdős területeken, hanem a mezőkön is könnyen lehet velük találkozni” – magyarázta.

Kiss szerint kilövési engedélyeket nehezen kapnak: elmondása szerint az elmúlt időszakban mindössze Torján és Csernátonban lőhettek ki egy-egy veszélyes nagyvadat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Közélet - Nagy B. Sándor:

Egyre súlyosabb medvegondok Árkoson

A legkényelmetlenebb, legijesztőbb helyzeteket is megszokja az ember, ha kénytelen hosszú távon együtt élni ezekkel. Így voltunk a koronavírussal, vagyunk az ukrajnai háborúval, és ez történik a székelyföldi medveüggyel is: tudjuk, hogy gond van, de ha nem érint közvetlenül bennünket, már nem foglalkozunk vele, a félelmet, a felháborodást felváltja a közöny. Árkosra például szinte naponta bejár a medve, hol itt, hol ott látják, pusztítja az állatállományt, de ez az érintetteken kívül már senkit sem érdekel igazán, reménykedünk, hogy nem fog emberre támadni. Az egyik árkosi boltban hallottuk, hogy nagyon is komoly a helyzet medveügyben, és azonnal megkerestük a polgármestert.
2022-06-23: Közélet - Fekete Réka:

A szociális gondolkodásba belefér az üzlet is (Diakónia Keresztyén Alapítvány)

Egy kedd este tartott brassói szociális ötletbörzén a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) támogatási felajánlást kapott egy idősek számára tervezett tanfolyam eszközeinek beszerzésére és nagy számú vállalkozó jelenlétében bemutatta egy szociális vállalkozásként működő mosoda üzleti tervét is.