Diakónia Keresztyén AlapítványA szociális gondolkodásba belefér az üzlet is

2022. június 23., csütörtök, Közélet

Egy kedd este tartott brassói szociális ötletbörzén a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) támogatási felajánlást kapott egy idősek számára tervezett tanfolyam eszközeinek beszerzésére és nagy számú vállalkozó jelenlétében bemutatta egy szociális vállalkozásként működő mosoda üzleti tervét is.

  • A Diakónia munkatársai a programtervek brassói bemutatóján
    A Diakónia munkatársai a programtervek brassói bemutatóján

A Diakónia idősgondozó ágazatának néhány munkatársa Tóth Anna igazgató vezetésével második éve vesz részt az Erdélyi Szociális Civil Szervezetek Föderációja által kezdeményezett programban, ami egyfajta közös műhelymunkája azoknak a szervezeteknek, amelyek fő tevékenységi területe az otthongondozás. A Dedication Labnak nevezett program keddi eseményeként tartott, a brassói Pro Afaceri Klubbal közösen szervezett rendezvényre beválogatott civil szervezetek között szerepelt a Diakónia is, amely két projekttel vett részt. Az alkalomból bemutatott öt terv közül az idősek internetfelhasználási ismereteit célzó tanfolyamot a második legjobbnak minősítették, és már a rendezvény helyszínén jelentkezett két támogató: egyik egy videóprojektor megvásárlását finanszírozza, a másik tíz laptop beszerzését vállalta.

Lapunk érdeklődésére Tóth Anna elmondta, a szóban forgó tanfolyam célja, hogy megtanítsák az időseket az internet szakszerű használatára, megkönnyítsék ügyeik intézését, mivel az online felületen egyszerűbb lebonyolítani számlák követését, kifizetését, de a négyszer kétórás miniképzésen azt is elsajátíthatják, hogyan kell létrehozni felhasználói fiókot, adatokat csatolni, illetve letölteni, fényképeket küldeni, közösségi oldalakat kezelni, adott szolgáltatásokra – például orvoshoz – időpontot kérni. Az online platformok kezelésére is megtanítják a jelentkezőket, ez lehet egyénre szabott is, hisz nem egyforma az emberek érdeklődési területe, amúgy a személyes igények szerinti ismeretek elsajátítására a tanfolyam utáni két egyéni tanácsadás alkalmával is lehetőség lesz. A négyszer kétórás oktatásért és az azt követő, ismétlésre is alkalmas két egyéni foglalkozásért egy szimbolikus összeget kell majd fizetni, ha lesz igény hat-nyolc csoportra – egyenként hat fővel –, akkor akár csupán százlejes befizetéssel is önfenntartó lehet a képzés – véli Tóth Anna. 

Terveik szerint fél állásban alkalmaznak egy projektvezető oktatót és informatikai osztályban tanuló középiskolások köréből toboroznak önkénteseket a tanfolyam megvalósításához. A képzés költöztethető, ami azt jelenti, ahol van egy csoportra való jelentkező, oda házhoz viszik az oktatást, a laptopok szállíthatóak, a már megvásárolt eszköz segítségével internet-hozzáférést tudnak biztosítani bárhol, csak egy teremre van szükség, ahol megtarthatják a foglalkozást – mondta Tóth Anna.

A képzést kísérleti jelleggel már júliusban elindítják, tesztelni szeretnék, elegendő-e a négy alkalom a tervezett ismeretek átadására, elsajátítására, ezért a Diakónia nyugdíjasklubjának tagjait vonják be az első, kísérleti csoportba, a tapasztalatokat összesítve indul majd a képzés szélesebb körben – tudtuk meg a DKA idősgondozó ágazatának igazgatójától. 

Egy szintén Brassóban bemutatott másik tervükről is beszámolt Tóth Anna lapunknak, miszerint a jelenlegi baróti szociális mosodát szociális vállalkozássá kívánják fejleszteni, ami azt jelentené, hogy a DKA otthoni ápolásában részesülő, a mosodai szolgáltatásra feltétlenül rászoruló gondozottak számára továbbra is ingyenes a mosás, de az erdővidéki panziók, éttermek, magánszemélyek is fordulhatnak majd hozzájuk, fizetés ellenében, mert felszerelik az új létesítményt professzionális mosógéppel, nagy hőfokon történő fertőtlenítést lehetővé tevő géppel, szárító- és vasalógéppel, de a csomagolást is megoldják. Már mindent átgondoltak, a Dedication Lab két éve alatt megtanultak üzleti tervet készíteni, bíznak abban, hogy a mosoda-projekt is célba ér – mondta Tóth Anna.

Kár lenne, ha Erdővidék nem kapná meg ezt a lehetőséget, hisz a térségben nincs ilyen típusú mosoda, tisztító, a Diakónia pedig a munkahelyteremtést is szem előtt tartva készítette el üzleti tervét. Az idősek internethasználatát szorgalmazó képzésük, pedig nem csak hasznos, hanem szinte elengedhetetlen, ezért igaz a Tóth Anna mondása: a szociális gondolkodásba belefér a korszerű gondolkodás és az üzlet is. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Közélet - Bartos Lóránt:

Egyre több a sokbocsos anyamedve

Egy videót juttatott el hozzánk Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester, aki a Katrosa Vadásztársaság vadőrétől kapta a felvételt: ezen egy négybocsos anyamedvét sikerült lencsevégre kapni. Mint kiderült, mostanság a több utódot nevelő barna medve a jellemző Háromszékre.
2022-06-23: Közélet - Nagy B. Sándor:

Ifjúsági szakembereket is képez az Osonó

A Sepsi Adrenalin Sport Egyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben hozta létre a Youth Workers Go! elnevezésű legújabb projektjét az Osonó Színházműhely, melynek célja, hogy ingyenesen elérhető, változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes képzésekkel támogassa az ifjúsági szakemberek munkáját.