Mese az árkosi Micimackóról

2022. június 23., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Egyszer volt, hol nem volt, élt a környékünkön egy medve. Igazán szép, atletikus termetű példány volt, izmai jól kivehetően domborodtak, gyönyörű barna bőre csak úgy fénylett a napsütésben, magas homloka intelligenciát sugárzott, értelmesen csillogó szeme derűt árasztott – világra olyan volt, mint a képeskönyvek Micimackója, vagy mint egy édes plüssmaci, kicsik kedvence. Árkos és Kőröspatak között tanyázott, ott nevelte, babusgatta, szeretgette kis bocsait is, akiket mindennap friss eledellel próbált kényeztetni, ezért aztán rendre bejárt hol egyik, hol másik faluba, istállókat, kerteket keresett fel, juhokat ejtett el, gyümölcsöket dézsmált – egyszóval mindent megtett, hogy kicsinyei ne szenvedjenek semmiből hiányt. Eledelszerző portyázásait azonban néhány elvetemült falubeli rossz néven vette, ezért legutóbbi látogatása során, amikor épp egy kertben ízlelgette a kora nyári termést, a gazda megálljt intett, és alattomos módon hívta a 112-es sürgősségi számot. Némi magyarázkodás és bő negyedóra múlva a helyszínre érkezett a felmentő sereg, amely igen kegyetlenül lépett fel: a csendőrök petárdát vetettek be, végül a polgármester vezetésével ugyancsak a helyszínre érkezett bizottság gyors tanácskozás során az áthelyezés mellett döntött. Nem maradt más hátra, mint aláírni a jegyzőkönyvet, s kis várakozás után a medvét bocsaival együtt elköltöztették egy tipikus romániai erdőbe, amely fejszét, embert még nem látott, és ahol talán ma is boldogan élnek, ha meg nem haltak. 

Hogy mennyire életszerű a fenti történet, azt ítélje meg mindenki maga – az érvényben levő romániai jogszabályokat mindenesetre valami hasonló helyzetre írták. Olyanra, amikor egy-egy medve feltűnése lakott területen véletlenszerű, az állat kárt nem okoz, veszélyt nem jelent, jól nevelt, és türelmesen megvárja, amíg a rendezéssel megbízott hatóságok a bürokratikus eljárás végén kiválasztják a számára legmegfelelőbb megoldást. A gond csak az, hogy a valóság ezzel szemben egyáltalán nem ilyen. A való életben nem egy medve látogat alkalomszerűen és véletlenül lakott településre, hanem annyira túlszaporodott az állomány, hogy térségünkben szinte minden településen istállókba törnek be, háziállatokat pusztítanak el, kertekbe hatolnak be, fényes nappal az utcákon caplatnak, emberekre, gyermekekre jelentenek veszélyt. Az elmúlt közel négy évben 6694 medvetámadás okozta kárt regisztráltak – a megtörtént esetek száma ennél is magasabb lehet. Az RMDSZ próbálkozik megoldást keresni a problémára, a sürgősségi beavatkozásról szóló rendelet azonban a gyakorlatban nehezen alkalmazható, hosszú távon pedig nem oldja meg a helyzetet. A magukat környezetvédelminek mondó szervezetek és a gondokkal közvetlenül nem szembesülő politikai erők gyávasága miatti ellenszél óriási, legutóbb az államfő küldte vissza újraelemzésre a medvék elleni fellépést a települések határain kívül is lehetővé tevő jogszabályt – talán-talán adhat okot némi bizakodásra, hogy a képviselőház végül nem módosított rajta, eredeti formájában fogadta el újra a törvényt.

Mindenesetre ez még mindig csak tűzoltásnak nevezhető, a medveprobléma tartós rendezésére ennél komplexebb, bátrabb, a valós helyzethez igazodó megoldásokra lenne szükség. Árkoson és Székelyföld más településein ugyanis nem egy-két aranyos Micimackó éldegél békésen, hanem vadak ezrei okoznak kárt naponta és jelentenek közvetlen veszélyt emberéletre is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Közélet - :

Jogosítvány nélkül

Gépjárművezetői jogosítvány nélküli gépkocsivezetőt értek tetten a községi rendőrőrs munkatársai kedd délután Előpatakon – közölte tegnap a rendőrség.
2022-06-23: Belföld - :

50 bani, 3 hónapig

Literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését – jelentette be a tegnapi kormányülés után Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az intézkedést – ami azt jelenti, hogy az üzemanyagok árából 50 banit vállal át az állam – három hónapig alkalmazzák. A kormányfő hangsúlyozta: a döntés a szakértőkkel való egyeztetés után született.