50 bani, 3 hónapig

2022. június 23., csütörtök, Belföld

Literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését – jelentette be a tegnapi kormányülés után Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az intézkedést – ami azt jelenti, hogy az üzemanyagok árából 50 banit vállal át az állam – három hónapig alkalmazzák. A kormányfő hangsúlyozta: a döntés a szakértőkkel való egyeztetés után született.

  • Nicolae Ciucă
    Nicolae Ciucă

Becslések szerint az árkompenzáció 2 milliárd lejbe kerül, ennek a felét az állami költségvetésből fedezik, másik felét a kőolajipari társaságokra terhelik. Ciucă szerint az intézkedés része annak a kormányzati csomagnak, amellyel a lakosságot és a vállalkozásokat segítik a válság közepette. A kormányfő arra is hivatkozott, hogy Franciaország és Spanyolország hasonló módon védi polgárait.

A töltőállomások által kiállított nyugtákon fel fogják tüntetni az árkompenzáció mértékét.

A miniszterelnök szerint az üzemanyagár-kompenzációhoz szükséges forrásokat nem a beruházásoktól vonják el, a kormány eltökélt szándéka, hogy a GDP hét százalékának megfelelő összeget, mintegy 88 milliárd lejt fordítson beruházásokra és gyorsítsa a helyreállítási alapban, illetve a többéves uniós költségvetésben rendelkezésére bocsátott európai források lehívását.

Az üzemanyagok árát már több európai államban korlátozták, és Romániában is egyre nagyobb volt a társadalmi elégedetlenség a napról napra dráguló benzin és gázolaj miatt, ám a koalíció halogatta a témát, egyes pénzügyi szakértők szerint azért, mert a magasabb árak magasabb bevételeket is hoztak az államkasszának. Közben a két nagyobb kormánypárt egymást hibáztatta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői a liberális energiaügyi minisztert sürgették, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai pedig a szociáldemokrata pénzügyminisztertől várták a megoldást, arra hivatkozva, hogy az üzemanyag árának jelentős részét a költségvetésbe kerülő áfa és jövedéki adó teszi ki. A liberálisok szerint az árstop üzemanyaghiányt idézhet elő, a szociáldemokraták pedig azzal érveltek, hogy nincs semmi garancia arra, hogy csökkenni fog a fogyasztói ár, ha lefaragják az adóterheket. Szerdán Marcel Ciolacu PSD-elnök már literenkénti egylejes kompenzációt lengetett be, tegnap pedig a szociáldemokraták a liberális kormányfő bejelentése után pár perccel már el is határolódtak az intézkedéstől. A párt közösségi oldalán kiadott közleményben rámutatnak: a PSD az utóbbi napokban több megoldást is javasolt, amellyel jelentős mértékben lehetne csökkenteni az üzemanyagok fogyasztói árát, és bár tiszteletben tartják a kormányfő döntését, továbbra is úgy vélik, hogy az ár vagy a haszonkulcs általuk javasolt korlátozása eredményesebb megoldás lett volna. A PSD szerint ugyanis más országok tapasztalata azt mutatta, hogy az árkompenzáció csak néhány hétig segített, aztán az üzemanyag ára már meghaladta azt a szintet, amelyen a kompenzáció bevezetésekor volt.

Az üzemanyagok az év eleje óta több mint másfélszeresére drágultak Romániában, és mivel ez minden termék árában visszaköszön, egyre többen követelték, hogy – más országokhoz hasonlóan – itt is hatóságilag korlátozzák az árakat. A versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint egyébként csütörtökön Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,16 lej, a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej  volt literenként. Ha nem lesz több áremelés, akkor az árkompenzáció nyomán július elsejétől várhatóan literenként 8,66 lejért lehet majd gázolajat, illetve 8,06 lejért benzint tankolni a hazai benzinkutaknál.

A kormány által tegnap elfogadott árkompenzáció kapcsán még Klaus Iohannis államfő is megszólalt. Véleménye szerint „50 bani az 50 banit jelent, amit nem kell kiadnod”, és ez az áruszállításban a hónap végén érződni fog, egyesek számára jelentős mértékben. Iohannis szerint az üzemanyagra kivetett adót az európai törvénykezés miatt nem lehet csökkenteni, csak akkor könnyű ezeket módosítani, ha növelik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2022-06-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Mese az árkosi Micimackóról

Egyszer volt, hol nem volt, élt a környékünkön egy medve. Igazán szép, atletikus termetű példány volt, izmai jól kivehetően domborodtak, gyönyörű barna bőre csak úgy fénylett a napsütésben, magas homloka intelligenciát sugárzott, értelmesen csillogó szeme derűt árasztott – világra olyan volt, mint a képeskönyvek Micimackója, vagy mint egy édes plüssmaci, kicsik kedvence. Árkos és Kőröspatak között tanyázott, ott nevelte, babusgatta, szeretgette kis bocsait is, akiket mindennap friss eledellel próbált kényeztetni, ezért aztán rendre bejárt hol egyik, hol másik faluba, istállókat, kerteket keresett fel, juhokat ejtett el, gyümölcsöket dézsmált – egyszóval mindent megtett, hogy kicsinyei ne szenvedjenek semmiből hiányt. Eledelszerző portyázásait azonban néhány elvetemült falubeli rossz néven vette, ezért legutóbbi látogatása során, amikor épp egy kertben ízlelgette a kora nyári termést, a gazda megálljt intett, és alattomos módon hívta a 112-es sürgősségi számot. Némi magyarázkodás és bő negyedóra múlva a helyszínre érkezett a felmentő sereg, amely igen kegyetlenül lépett fel: a csendőrök petárdát vetettek be, végül a polgármester vezetésével ugyancsak a helyszínre érkezett bizottság gyors tanácskozás során az áthelyezés mellett döntött. Nem maradt más hátra, mint aláírni a jegyzőkönyvet, s kis várakozás után a medvét bocsaival együtt elköltöztették egy tipikus romániai erdőbe, amely fejszét, embert még nem látott, és ahol talán ma is boldogan élnek, ha meg nem haltak. 
2022-06-24: História - Jánó Mihály:

Szent László király szentté avatása (830 éve történt)

A szentté avatás (kanonizáció) a keresztény vértanúk, a példaszerű életet élt hitvallók haláluk utáni tiszteletéből (kultuszából) alakult ki a 4. századra. Kezdetben spontaneitás jellemezte a folyamatot: az, hogy a nép szentként tekintett az illetőre, illetve a kultuszban részesített sírjánál, ereklyéinél a szentség mivoltát igazoló csodák történtek, elegendő volt a tisztelethez.