Röviden

2007. július 21., szombat, Világfigyelő
Megdőlt az abszolút melegrekord

Megdőlt tegnap a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet, az abszolút melegrekord; Kiskunhalason 41,9 fokot mértek — közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az eddigi csúcs ennél kéttized fokkal volt kevesebb, de még nem biztos, hogy a most közölt érték a végeredmény: kúszhat még feljebb is a hőmérő higanyszála, és a mérést hitelesíteni is kell — közölték. A tájékoztatás szerint Magyarországon 1871 óta jegyzik hivatalosan a hőmérsékletmérések eredményét.

Moszkva ősszel tárgyalna

Moszkva arra számít, hogy ősszel megkezdődhetnek a tárgyalások az európai hagyományos haderőket és fegyverzetet korlátozó CFE-szerződés korszerűsítéséről a részes országokkal. Anton Mazur, az orosz külügyminisztérium biztonsági és leszerelési ügyekkel foglalkozó főosztálya fegyverzet-ellenőrzési részlegének vezetője tegnap megismételte: a tárgyalásokon olyan elvi kérdéseknek kell napirendre kerülniük, mint a CFE-szerződésnek a NATO-tagállamok általi ratifikálása, a NATO-tagállamok fegyverzetére megszabott plafonérték csökkentése, valamint az Oroszországot érintő szárnykorlátozások megszüntetése.

Nem tűztek határidőt az atommentesítésre

Nem tűztek ki határidőt a pekingi hatoldalú tárgyalásokon Észak-Korea atommentesítésére — jelentette be tegnap a kínai kormány. A két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország részvételével folyó tárgyalások újabb fordulójának befejező napján a felek megállapodtak abban, hogy legközelebb szeptemberben találkoznak az észak-koreai nukleáris leszerelés menetrendjének kidolgozására. A kínai illetékesek szerint Észak-Korea bejelentette, hogy kész valamennyi nukleáris létesítményét leállítani, de egyelőre nem döntöttek e folyamat következő lépéseiről.

Lugovoj kész bíróság elé állni

Andrej Lugovoj orosz üzletembert a brit hatóságok azzal gyanúsítják, hogy köze van Alekszandr Litvinyenko Londonba szökött volt orosz titkos ügynök meggyilkolásához. Lugovoj tegnap kijelentette, hogy az utóbbi nyolc hónap alatt egyetlenegy értesítést vagy hivatalos idézést sem kapott Nagy-Britanniából. Felszólította a brit hatóságokat, hogy küldjék el Moszkvába az ellene szóló bizonyítékokat. Hozzátette, hogy meglehetősen kételkedik a britek által emlegetett bizonyítékok komolyságában.

Koszovó kikiáltja függetlenségét?

A függetlenség november 28-i kikiáltása mellett érvelt a koszovói miniszterelnök, Agim Ceku tegnap, úgy ítélve meg, hogy kudarcot vallott az a nyugati törekvés, amely a dél-szerbiai tartomány függetlenségének az ENSZ-en belüli jóváhagyására irányult. November 28-át az albánok világszerte a függetlenség napjaként ünneplik, ez a nap a szomszédos Albániában nemzeti ünnep. (Az első Balkán-háború eredményeként Albánia 1912. november 28-án kiáltotta ki függetlenségét.) Ceku szerint ezen a napon a koszovói parlament egyoldalúan kikiálthatná az új európai állam függetlenségét. Addig is maradna még 120 nap a Szerbiával való tárgyalásokra, ahogy azt az Egyesült Államok és az EU tervezi — mondta a koszovói miniszterelnök Pristinában, miután találkozott Joachim Rücker tartományi ENSZ-kormányzóval.

Szokatlan berepülések

Két orosz TU—95-ös bombázó szokatlanul hosszú berepüléseket hajtott végre az Északi-tenger felett csütörtökön — közölték a norvég fegyveres erők. Norvégia és Nagy-Britannia sugárhajtású vadászgépekkel követte az orosz repülőket, amelyek mindvégig a nemzetközi légtérben maradtak. A TU—95-ösök egészen a norvég Stavanger és a skóciai Aberdeen közötti területig repültek. E két város az Északi-tenger alatt húzódó olaj- és földgázmező központja. ,,Régóta nem repültek az orosz bombázók ennyire délen. Azt mondanám, ez meglehetősen szokatlan — nyilatkozta John Inge Ogland, a norvég fegyveres erők szóvivője. — Mivel ilyen messzire jutottak, a brit Királyi Légierő (RAF) ennek megfelelően lépett, és azonosította őket."

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2007-07-21: Világfigyelő - Magyari Lajos:

A Nagy Magyar Cirkusz (Jegyzet)

Szigeti Péter, az OVB kerti törpére emlékeztető elnöke a fejébe vette, hogy a parlamenti szünidő, a szörnyű kánikula idejére átveszi a parlament, az alkotmánybíróság, az államelnöki és miniszterelnöki hivatal ,,halmozott" szerepét, s ő maga — persze, vitéz testületével egyetemben! — eldönti, miről is legyen-lehessen népszavazás...
2007-07-21: Közélet - Mózes László:

Pénz az ivóvízhálózat korszerűsítésére

Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterének adott át egy-egy jelentős állami támogatásról szóló szerződést a megyeszékhelyi városházán Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.