Beszélgetés a Raklap zenekar tagjaival„Ilyen zenét, mint a mienk, nagyon nem játszik senki”

2022. július 14., csütörtök, Közélet

A Raklap zenekar tagjai múlt pénteki sepsiszentgyörgyi koncertjük előtt válaszoltak pár kérdésemre. A formáció tagjai: Mihály Dorka, Kerezsi Tas, Kolozsi Tamás, Kolozsi Soma, Duka Máté és Hubbes Gellért Mátyás. A nemrégiben alakult együttesben harmónia uralkodik, a fellépésük előtt biztatták egymást és viccelődtek, úgy tűnt, egyáltalán nem izgulnak. Beszélgetésünk során kiderült, miért olyan egyedi a zenekar, ugyanakkor jó híreket is közöltek, már felvettek egy számot stúdióban, és ősszel várható az első albumuk megjelenése.

  • Fotó: Toró Attila
    Fotó: Toró Attila

– Milyen műfajban zenéltek?
– Neo-pszichedelikus progresszív alternatív székely post punk. Ilyen zenét, amit mi csinálunk, nagyon nem játszik senki.

– Ki a zenekar frontembere?
– Ahogy Moha mondta, Matyi a frontember, de Tamás az agy. Igazából nincsen nagyon frontember. Nincsen a zenekarral az, mint manapság a legtöbb együttesben, hogy van egy ember, akit mindenki ismer, s ha az feláll a színpadra, akkor tudják, hogy ez az a zenekar. Tehát mi a zenekar vagyunk. Nincs az, hogy ez X. Y. zenekara, itt az van, hogy ez a Raklap.

– Vannak konfliktusok a zene­karban?
– Viták mindig vannak, de annak nem voltunk a közelében, hogy felbomoljon a zenekar. A pénzzel is, meg mindennel úgy vagyunk, hogy egyenlően oszlik meg. Mondták többen is, mennyire látszik kívülről, hogy nem csak mint zenekar vagyunk együtt, hanem a mindennapokban is barátokként elég sok időt eltöltünk egymás társaságában.

– Eddig hány fellépésetek volt?
– Négyszer álltunk színpadon, ez a mostani szimplás este az ötödik.

– Részt vettetek egy tehetségkutatón is, meséljetek az élményeitekről.
– A Peron Music Tehetségkutató Fesztiválon vettünk részt, a Facebookon találtunk rá. Második helyezést értünk el.

– Honnan jött a zenekar neve?
– A formáció neve egy véletlenszerű ötlet volt. Az egyik volt tag rukkolt elő az ötlettel, ami mindenki tetszését el is nyerte.

– Mikor alakult meg a zenekar?
– Október óta írunk saját számokat, s azóta számoljuk azt, hogy tényleg egy zenekar vagyunk. Azelőtt csak feldolgozásokat játsztunk.

– A saját számaitokról tudnátok mesélni?
– Nagyjából csak azt játszunk most már. Sokan azt hiszik, hogy cover band vagyunk, ami az egyik tag legfőbb szívfájdalma is. A szövegekhez az ihlet általában a mindennapi élményekből jön.

Kölcze Renáta
(A szerző elsőéves újságíró szakos egyetemi hallgató.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1820
szavazógép
2022-07-14: Közélet - Fekete Réka:

Álljunk meg!

Tudatos-e a névválasztás, vagy csupán véletlenszerű? Pop, rock vagy pop-rock? Hogy születnek a dalok, kiknek szól a zenéjük? Ezekről kérdeztük Dénes Magort, a sepsiszentgyörgyi Álljunk meg! zenekar frontemberét, aki számára a zene néha a mennyországot, máskor a poklot jelenti, attól függően, milyen hangulatban jön le a színpadról.
2022-07-14: Család - :

Többen születtek, a népességfogyás nem állt le (Májusi statisztika)

Az élve születések és halálozások számának különbségéből adódó természetes népességfogyás 6581 fő volt májusban Romániában, szemben a tavalyi ötödik hónapban jegyzett 9026-tal – derül ki az Országos Statisztikai Intézet hétfőn közzétett adataiból. Látványosan nőtt viszont a házasságkötések száma, s a halálokok között továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek vezetnek toronymagasan.