Koalíciók színe és visszája

2008. december 10., szerda, Máról holnapra

Attól függetlenül, hogy ma, a lap megjelenésekor hol tartanak a koalíciós frigykötések, mondom és írom, hogy a szocialistáknak az RMDSZ-t elutasító, koalícióba lépésük feltételeként szabó váratlan kirohanása és a magyarok kormányzattól való távol tartása matematikai megalapozottságú, és belső pártfélelemből fakad.

A minden áron kormányozni óhajtó szociáldemokraták ugyanis, tekintettel a liberális demokratákkal majdnem azonos választási eredményre, úgy osztanak és szoroznak, hogy ez a frigy látszatra nagykoalíciót eredményez, és ennek következményeként biztonságos kormányzást, hisz a két párt együttesen hetvenszázalékos többségű lesz a parlamentben. Ha viszont az RMDSZ-t maguk mellé veszik, s a két nagy párt immár jól bejáratott bakalódása a koalíción belül megélénkül, illetve a párt belső harcai is felújulnak jövőben, az államelnök megválasztásának idején, az RMDSZ minden bizonnyal a liberális-demokratákat támogatja. Egyebet nem is tehet. És ha a liberális-demokraták s az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párttól külső — ellenzéki — támogatást kap, akkor a Szociáldemokrata Párt a koalíción belül, saját ,,árulóikat" is fegyelembe véve, kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Ha viszont a liberális-demokraták elfogadják ezt a feltételt, akkor — távolról kezdve a következmények sorjázását — az Európai Néppártnál kerülnek ellentmondásos és kellemetlen helyzetbe. A posztkommunistának — az egykori Nemzeti Megmentési Front örökösének — is titulált párt ugyanis nem éppen a néppárti doktrínák vállalásáról híres.

Erre a szálra fűzhető az is, hogy amennyiben az RMDSZ ellenzékbe szorítása a nagyromániások szerepkörének a továbbvitelét, a magyarellenesség újbóli térnyerését jelenti, ez egyszerre szül belpolitikai zavarokat, bajokat, és nagymértékben rontja az ország külső megítélését. Különösen most, amikor a trianoni döntés nyomán született államoknak a nagy létszámú elszakadt magyar nemzetrészeket szorongató gyakorlata az uniós vezérek tudatába is benyomul. A mostani koalíciós tárgyalásoknak és a nagykoalíció megkötésének másik hazai tanulsága, hogy a pártvezérek bármilyen, a választási kampányokat megelőző vagy ezeket követő ígérethalmaza erkölcs nélküli üres frázis marad, a politikai-ideológiai elkötelezettség is, hisz koalíciókötések után a választók szemébe vágják, hogy a választási ígéretek nem vették figyelembe a koalíciós kötődéseket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-12-10: Közélet - Simó Erzsébet:

Nem kell a Nobel-díjas oltás

A negyedikes kislányok méhnyakrák elleni oltása, sajnos, beleveszett a romániai választási kampány mocskába. Nyilvánvaló, az egészségügyi minisztérium a roppant költséges oltási programot kampánycéllal időzítette október közepére, és a sietség ellenük fordult, a félretájékoztatott vagy egyszerűen tájékozatlan szülők hatalmas botrányt csaptak, a liberális közgazdász miniszter meg sem mert szólalni, a szakemberek — igaz, kis késéssel — kiálltak az oltás hasznossága mellett, próbálták ellensúlyozni a pánikot, de késő volt. A szülők zöme felült a felelőtlen pletykának, s gyermekei egészsége szempontjából fontos lehetőségről mondott le.
2008-12-10: Közélet - Váry O. Péter:

Egy fedél alatt az RMDSZ és az MPP

Pártok és politikusok székházává válik a sepsiszentgyörgyi Beör-palota — döntött a város önkormányzata. A Martinovics Ignác és Kossuth Lajos utca kereszteződésében levő műemlék épületet jó néhány évvel ezelőtt újíttatta fel a város, több szervezet kapott benne helyet eleinte, illetve ott működött a helyi tévéstúdió is.