TusványosAz uniós Zöld megállapodásról

2022. augusztus 2., kedd, Gazdakör

Tusnádon a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében az uniós Zöld megállapodásról és mezőgazdasággal összefüggő vetületeiről beszéltek az Agro-Kultúra sátorban július 22-én délután a jeles meghívottak: Nagy István magyar agrárminiszter, Tánczos Barna hazai környezetvédelmi miniszter, Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár és a magyarországi agrárkamara három alelnöke.

Az uniós Zöld megállapodás (GreenDeal) egy olyan átfogó uniós programcsomag, mely a nyersanyagok hatékony felhasználását, a megújuló energiaforrások nagyobb arányú hasznosítását, a környezet teljes körű védelmét, a klímaváltozás megfékezését és a biodiverzitás visszaállítását célozza meg. A végső cél, hogy Európa – világelsőként – 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon.

A megállapodást 2019 decemberében mutatták be, majd mind a 27 uniós tagállam elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re megvalósítja a klímasemlegességet. Ennek érdekében a tagállamok vállalták, hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal csökkentik a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátását.

Természetesen a Zöld megállapodás a mezőgazdaságot is érinti, és kötelezi a tagországokat az ajánlások, rendelkezések betartására, hiszen ettől teszik függővé az uniós forrásokból (garancia- és vidékfejlesztési alapok) származó támogatások és pályázati pénzek kifizetését. Nagymértékben csökkenteni kell a hektáronként kiszórható műtrágya, valamint a növényvédő szerek és rovarirtók mennyiségét, kötelezően alkalmazni kell a vetésforgót, a szántóföldek pihentetését, ugarolását – hogy csak néhány megszorítást említsünk.

Nagy István magyar agrárminiszter szerint a gazdák alapvető érdeke környezetünk megóvása, és a megállapodás egy bizonyos pontig nem érinti a mindennapjaikat. Nincs is ezzel különösebb baj, hiszen a jó gazda együtt él a természettel, része ő is a természetnek, már most fenntarható gazdálkodást folytat, a környezet védelme benne van a génjeiben. Azt is elmondta, hogy rengeteg vitájuk volt és lesz az uniós zöldekkel, akik néha a gyakorlatban megvalósíthatatlan és a gazdákat hátrányosan érintő környezetvédelmi előírásokat próbálnak elfogadtatni, amelyek kötelezővé tétele a megélhetést veszélyeztetné. „Védekezésre vagyunk ítélve” – fogalmazott a miniszter. A baj, hogy az unióban nagyon erős a zöldek lobbija, és olyan csoportokat céloznak meg, amelyek nagyon könnyen befolyásolhatóak. A gyerekeket említette, akik lassan nem tudják, milyen a vidéki élet, nem kerülnek kapcsolatba a haszonállatokkal, nincs nagyszülő, aki beszéljen nekik a vidéki élet szépségeiről, nincs vidéki élményük. Természetesen azt sem tudják, hogy milyen uniós szabályok betartása mellett kerül az étel az asztalukra. Itt említette az iskola szerepét, amelynek fel kellene vállalnia a vidéki élet bemutatását és megismertetését.

Tánczos Barna miniszter a zöld egyezmény általános előírásairól beszélt, külön kitérve arra, hogy a járműveknél az Európai Bizottság ambiciózus célértékeket javasol az új személygépkocsik és kisteherautók CO2-kibocsátásának csökkentése tekintetében (55 százalékos csökkentés a személygépkocsik esetében és 50 százalékos a kisteherautók esetében 2030-ig). Ez természetesen a mezőgazdasági szállítást is érinteni fogja.

A miniszter szerint nincs szuverén, tagállamonkénti környezetvédelmi politika, azonban vannak olyan részletek, területek, ahol kell hagyni az uniós tagállamokat, hogy saját belátásuk szerint azt a jó politikát folytathassák, amely már bizonyított az elmúlt évtizedekben, évszázadokban. Mint miniszter és mint húsmarhákat tartó állattenyésztő hangoztatta: eszement az a zöldek által terjesztett filozófia, hogy csak a mezőgazdaság a felelős az üvegházhatású gázok (pl. a metán, szén-dioxid) kibocsátásáért, és szerinte úgy kell szabályozni az uniós mezőgazdasági környezetvédelmet, hogy ne hozzák lehetetlen helyzetbe a gazdákat.

Tánczos Barna megosztotta egy alternatív élelmiszerforrásokat kereső zöld kezdeményezésben szerzett tapasztalatát is, amikor a 27 tagország környezetvédelmi minisztereit terepszemlére vitték el. Egy franciaországi telepet és feldolgozót látogattak meg, ahol kukacokat és lárvákat tenyésztenek és dolgoznak fel hamburgernek.

A zöldek sikersztorinak tartják a vállalkozást, a miniszter illemből meg is kóstolta, de továbbra is inkább a székely hagyományos termékek fogyasztása mellett marad.

Süle Katalin agrárkamarai alelnök, egy Charolais húsmarhafajta-törzstenyészet tulajdonosa a zöld megegyezéssel kapcsolatban keményebben fogalmazott: nem helyénvaló, hogy olyan személyek hozzanak uniós környezetvédelmi szabályokat és megszorításokat, akik soha életükben nem kenték össze a gumicsizmájukat az istállóban, vagy ha tehetnék, a fű kaszálását is megtiltanák, mert fáj a növénynek. Szerinte kötelezővé kellene tenni a húsevést az unió szintjén, hiszen ha nincs fogyasztás, az a haszonállatok eltűnéséhez vezethet. Nem híve az alternatív élelmiszerforrások reklámozásának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-08-02: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
MÁGA ZOLTÁN VARGYASON. Mága Zoltán hegedűművész, Prima Primissima díjas magyar zenész ma 20 órától jótékonysági koncertet ad a vargyasi unitárius templomban az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére. A bevétel egy részéből a Baróti Városi Kórház újszülöttosztályát támogatják, másik része pedig a kárpátaljai közösség megsegítését szolgálja.
2022-08-02: Gazdakör - Incze Péter:

Sokan igényelték a burgonyatámogatást

A megyei mezőgazdasági igazgatóságtól kaptuk az információt, hogy sikeres az étkezési burgonya termesztését célzó támogatási program, amelybe július 15-ig lehetett jelentkezni.