Mai levelünkMit vétettünk?

2008. december 12., péntek, Nyílttér

A december 5-i újságban olvastam, hogy a májgyulladásos betegek számaránya milyen nagy Romániában (a lakosság tíz százaléka). Az unió országai közül itt él a legtöbb hepatitisz C-vírussal fertőzött beteg, és csak 1995 óta vizsgálják a véradók által adott vért ebből a szempontból!

Ami megdöbbentő és felháborító, hogy a 65 év felettiek nem kaphatnak ingyenes kezelést! (/2003. 04. 17./269-es Hivatalos Közlöny, első rész) Én is meghaladtam a 65. évet, és elgondolkoztam azon, hogy melyek is a kedvezmények, amelyeket a mi korosztályunknak nyújtanak. Hamar a felsorolás végére értem: nincsenek. Illetve, bocsánat, van vonatjegykedvezmény, de ki tud utazni már?

Ellenben a kizárás számbavételénél annál több jutott eszembe.

Például ez a besorolás is, amelyet saját bőrömön kell tapasztalnom, hisz második éve ez ellen a betegség ellen próbálok küzdeni, hiába, nem haladtam semmire. Mindenhol ezt a szomorú tényt tudatták velem: 65 év után mehetek a francba. Mit vétettünk, mi, 1940—1945-ben születettek, mi, akik megjártuk az önkényuralmak Golgotáját, mi, májbetegek, akiktől most nemrég megvonták az egyetlen támogatott gyógyszerünket is? Mi, akik sorban állunk értük, akik nem lázongunk azért sem, mert ,,rosszkor" mentünk nyugdíjba, és pénzünk éppen csak a téli fűtésre elég...

Most már csak az következhet, hogy a levegőt is megfizettetik borsosan. Én már évek óta fizetem, mert asztmám miatt meg kell vennem havonta a légzéskönnyítő permetet.

Ha jól értesültem, a nyugdíjkorhatár most már emelkedni fog, mert ugye ,,stresszmentes" világunkban magas életkort érnek meg az emberek Romániában, Székelyföldön. Akkor aztán már nemcsak mi, nyugdíjasok, de az aktív emberek sem élvezhetik ezen ingyenes orvosi ellátásokat, pedig be’ borsosan megfizettük, megfizetik ők is az egészségügyi biztosítást...

Kárörömnek ez is megjárja... Ezzel az örömmel maradunk, ezen nem lehet segíteni? Ajánlanám az újonnan megválasztott érdekvédelmi szervezetünknek, hogy a román gyerekek magyarul tanítása helyett ezzel foglalkozzanak, hisz ők is megvénülnek... vagy arra újabb törvényt fognak kihozni? Sajnos, én azt már nem érem meg... MIT VÉTETTEM, MIT VÉTETTÜNK?

BALÁZS IMRE, Kézdivásárhely

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2008-12-12: Nyílttér - Simó Edmund:

Rák (Jegyzet)

Azt hiszem, nincsen ember napjainkban a földkerekségen, akit ne fogna el a félelem, a rettegés, az iszonyat, valamilyen megmagyarázhatatlan belső borzongás, remegés, amikor a címül választott szót látja vagy hallja.
2008-12-12: Közélet - Mózes László:

Diszkrét elbocsátások

Háromszéken a napokban a munkaadók nem jeleztek az ország más térségeiben tapasztalható tömeges leépítést, de újabb elbocsátások azért itt is vannak, folyamatosan, ,,finoman" — közölte érdeklődésünkre Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal igazgatója.