Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2008. december 12., péntek, Belföld
Nem mondanak le az európai biztosról

Traian Băsescu államfő brüsszeli útja előtt kijelentette, hogy Románia nem mond le európai biztosáról. Az Európa Tanács téli munkaülésén kerül szóba az európai biztosok számának csökkentése. A román álláspont szerint továbbra is érvényesíteni kell az ,,egy ország, egy biztos" elvet.

Mandátum

Mától jövő szerdáig vehetik át mandátumukat a parlamenti választáson nyertes képviselők. Ebben az időszakban előre közölt program szerint egy sor formalitásnak kell eleget tenniük, például kötelező a vagyonbevallás, illetve az összeférhetetlenségi nyilatkozat. Hétfőn a szenátorok teszik ugyanezt, az új felsőház első ülésére szintén december 15-én kerül sor.

Drágul a kötelező autóbiztosítás

A biztosítótársaságok a napokban hozzák nyilvánosságra a jövő évre érvényes kötelező gépjármű-biztosítási illetékek mértékét. Egyes tételek duplájára növekednek, több társaság saját kritériumrendszert dolgozott ki a gépjárművek állapota, a sofőrök életkora, sőt, a tulajdonos lakóhelye függvényében. Az új illetékek három munkanap múlva érvényesek.

Verespatak: visszavont engedély

Jogerősen érvénytelenítette a legfelsőbb bíróság a verespataki aranybányát tervező vállalat régészeti feltárási engedélyét. A Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) számára 2004-ben állították ki az engedélyt, amely azt követően szerezhető meg, hogy a cég bizonyítja: az adott területen már nincsenek régészeti szempontból felbecsülhetetlen értékű leletek. A Kirnyik-hegyen tervezett munkálatokat jóváhagyó engedélyt már múlt év novemberében érvénytelenítette a brassói ítélőtábla, ezt a döntést támadta meg ― sikertelenül ― az RMGC a legfelsőbb bíróságon. Az engedély érvénytelenítését a helyi Alburnus Maior civil szervezet kérte arra hivatkozva, hogy a hegy mélyén a római korból származó tárnák vannak, melyeket korábban már a nemzeti örökség részévé nyilvánítottak. A román művelődési minisztérium 2004 januárjában bocsátotta ki azt az engedélyt, amivel megvonta a terület védettségét. Az Alburnus Maior egyesület azonban bebizonyította, hogy a hegységnek továbbra is védett övezetnek járó státust kell biztosítani.

Bírálat

Az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága élesen bírálta egy jelentésében a román pszichiátriai intézetekben uralkodó állapotokat. Egy nagyváradi klinikán például új pszichiátriai gyógyszereket próbáltak ki a pácienseken anélkül, hogy felvilágosították volna az érintetteket a lehetséges kockázatokról ― olvasható a bizottság tegnap Strasbourgban nyilvánosságra hozott jelentésében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2008-12-12: Belföld - x:

Hírsaláta

A SZÖVETSÉG ALAPÍTVÁNYAIT VIZSGÁLJA A KORRUPCIÓELLENES HATÓSÁG. Az Országos Korrupció­ellenes Hatóság a Communitas, az Iskola, a Progress és a Jakabffy Elemér kolozsvári székhelyű alapítványok ügyében vizsgálódik. Az Evenimentul zilei napilap és a Mediafax hírügynökség szerint elszámolási iratokat kértek mind a négy alapítványtól. Takács Csaba, a Communitas elnöke megerősítette, hogy tíz nappal ezelőtt bekérték az iratokat, de nem tudja, pontosan mit vizsgálnak az ügyészek — írta a Gardianul.
2008-12-12: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Terrorcselekményekre készültek Brüsszelben
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő személyek merényletet terveztek az európai uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtök-pénteki találkozója alatt Brüsszelben, de őrizetbe vették őket — értesült a belga média. Összesen állítólag tizennégy személyt fogtak le, közülük háromról gyanítják, hogy a csúcsértekezlet idején terveztek öngyilkos merényletet. Hivatalos közlés szerint az elfogottak egyikéről valószínűsíthető, hogy rövid időn belül támadásra készült, de azt nem lehet bizonyosan tudni, hogy hol.