Belföldi hírek

2008. december 13., szombat, Belföld
Stolojan cáfol

Theodor Stolojan kijelölt kormányfő tegnap közleményben cáfolta a D-LP és NLP közötti politikai tárgyalásokról szóló híreszteléseket. ,,Határozottan cáfolom azokat a híreszteléseket, amelyek szerint én, kijelölt kormányfői minőségemben vagy a D-LP más tagjai politikai megbeszéléseket vagy tárgyalásokat folytatunk a Nemzeti Liberális Párttal" — áll a közleményben.

Stolojan hangsúlyozta, a kormányprogramról és a kormánykoalícióról szóló tárgyalások a D-LP, az SZDP és az RMDSZ között folynak. A kijelölt miniszterelnök megismételte a hét folyamán többször hangoztatott magyarázatot, miszerint a liberálisok túlzott igényei és merevsége minden párbeszédnek útját állták. A pontosításra azután volt szükség, hogy több forrásból lábra kelt a hír, miszerint a D-LP két tűzben tartja a kezét, és a liberálisokkal titkos koalíciós tárgyalásokat folytatott. A Brüsszelből hazatérő államfő is megerősítette, hogy a D-LP—SZDP között folyó tárgyalások óta semmilyen koalíciós egyeztetés nem történt a liberálisokkal, azt azonban nem tagadta, hogy a szintén Brüsszelben tartózkodó NLP-elnökkel, mint mindég, politikai kérdésekben is eszmét cseréltek.

Utolsó közös képviselet

Traian Băsescu az Európai Tanács téli ülésszaka végén kijelentette, hogy Călin Popescu Tăriceanu leköszönő kormányfővel együtt sikerült a nemzet érdekeit szolgálniuk Európa fővárosában. A két román politikus Brüsszelben tartott közös sajtóértekezletet. Băsescu a megoldott válságok elnökségének nevezte a leköszönő francia elnökséget, hiszen a grúz válság után jött a gazdasági, ám a francia elnökség beleavatkozása nyomán egyetlen európai banknak sem voltak nagy gondjai. Băsescu szerint a francia elnökség egy másik sikere, hogy kimozdította a holtpontról a Lisszaboni Szerződést. Az államfő szerint Románia elérte, hogy egyszerűbben, 87 nap helyett 30 nap alatt hívhatja le a válsághelyzetekben elérhető európai forrásokat.

Vadim ismét elnök akar lenni

A Nagyrománia Párt elnöke tegnap bejelentette, hogy indul, és meg is nyeri a jövő évi elnöki választásokat. C. V. Tudor azzal érvelt, hogy a parlament nem fogja betölteni mandátumát, a kormány pedig jövő márciusig megbukik. Vadim szerint az elnökválasztással együtt előrehozott választást is kell majd tartani.

Médiahatóságok együttműködése

Együttműködési megállapodást írt alá tegnap Budapesten Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és Răzvan Popescu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elnöke. Az eseményen elhangzott: terveik szerint regionálissá kívánják bővíteni szervezeteik együttműködését. A megállapodás fő célja, hogy a másik fél joghatósága alá tartozó műsorszolgáltatókkal kapcsolatos panaszokról értesítsék egymást, és azt a felek saját eljárási rendjüknek megfelelően ― a panaszost akár közvetlenül is bevonva az eljárásba ― kezelhessék. A dokumentum ugyanakkor kitér arra is, hogy a hatóságok rendszeresen tájékoztatják egymást munkájukról és az országaikban bekövetkezett, az audiovizuális területet érintő jogszabályi változásokról is. Majtényi László szerint tíz olyan román joghatóság alá tartozó televíziós csatorna működik, amely jellemzően vagy részben Magyarországra sugározza műsorát. Răzvan Popescu arra emlékeztetett: az ORTT-hez hasonlóan az Országos Audiovizuális Tanács is tagja a szabályozó szervezetek európai fórumának, részt vesz a Fekete-tengeri államok médiahatóságai által létrehozott együttműködésben is, Szkopjéban pedig megállapodást írtak alá a macedón társszervvel is.

Látogatók

Egyre több román állampolgár látogatja meg az Európai Parlamentet — közölte Mariana Cosac, az EP illetékese. Eddig több mint 4500-an látogattak Brüsszelbe, többségük az EP-képviselők meghívására. Évente több mint negyedmillió érdeklődő keresi fel a brüsszeli üléstermet, idén egy képviselő átlagban 108 vendéget hívott meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 488
szavazógép
2008-12-13: Belföld - x:

Hírsaláta

AZ ELNÖK KÍVÁNSÁGA. Băsescu nem akarja, hogy a Stolojan-kormányba korrupció gyanújába keveredett emberek kerüljenek, s nem szeretné, ha önkormányzati tisztségviselők jelenlegi állásukat feladnák egy-egy miniszteri székért. Elmondta, tud az üzleti élet olyan szereplőiről, akik saját embereiket akarják miniszteri székbe ültetni. Hogy megnyugtassa hallgatóságát, kijelentette, nem telefonjaik lehallgatásából szerezte értesüléseit, hanem a politikusok pletykálkodása jutott el hozzá. Szavai csökkentették az SZDP vidéki hangadóinak Bocék melletti kiállását. Dragnea vagy Mazăre két nap óta mintha elcsendesedett volna, s kevesebbet sertepertélne a kormányalakítók háza táján. (Realitatea)
2008-12-13: Közélet - Farcádi Botond:

Különleges kiállítás Kilyénben

Vattából és ragasztóból készített hóemberkék, színes gyertyatartók, angyalkás dobozok, gyufásdobozból készített csillagok, ajándék zacskók, gipszből, szalvéták kipingálásával és ragasztásával készült festmények, fenyőfák, kis Télapók, halkan szóló karácsonyi dalok a háttérben, a tévé képernyőjén pedig a munkafolyamat: festegető, rajzolgató, ragasztgató gyerekek — nagyjából ez a látvány fogadta azokat, akik a kilyéni Székely—Pótsa-kúriába látogattak az autista és más fogyatékkal élő gyerekek munkáiból készült kiállításra, az Aut-Expóra.