Újdonságok a nemzeti agrárstratégiai tervben

2022. szeptember 6., kedd, Gazdakör

Sorin Moise államtitkár a román nemzeti televízió Agrárstratégia című műsorában beszélt a jóváhagyás végett Brüsszelbe elküldött nemzeti agrárstratégiai tervben szereplő változásokról.

Az új, 2021 és 2027 közötti hazai agrárstratégiai (vidékfejlesztési) tervet a mezőgazdasági minisztérium késéssel küldte el márciusban jóváhagyás végett Brüsszelbe. Az unió mezőgazdasági szakbizottsága nemrég nem kevesebb mint 370 pontban kért felvilágosítást, magyarázatot és esetleges változtatást. A mezőgazdasági minisztérium erre válaszolt, és várják, hogy kielégítő-e a válasz, vagy további magyarázatot, változtatást igényelnek.

Információink szerint például az unió kifogásolta, hogy nem támogatnák eléggé a kisgazdaságokat. Az új stratégiai terv nem tartalmaz számukra pályázati lehetőséget, a kisgazdaságok általánosan ismert 15 ezer eurós támogatása már nem szerepel a pályázható intézkedések között.

Közben folynak a tárgyalások és egyeztetések a gazdálkodók képviselőivel a munkacsoportokban, és folytonos a kommunikáció az unió mezőgazdasági szakbizottságával is.

Az államtitkár által ismertetett egyik változás abban áll, hogy a termékfeldolgozás támogatásánál a maximálisan kapható támogatást lecsökkentették az eredeti 15 millióról 10 millióra. Az unió azt kérte, hogy a támogatás legtöbb 5 millió euró legyen pályázatonként, de a hazaiak az általános építőanyag-drágulás miatt szeretnék, ha megmaradna a 10 millió euró.

A másik változás szerint az öntözőrendszerek korszerűsítésére irányuló pályázatoknál (4.3-as intézkedés a volt vidékfejlesztési tervben) a maximálisan kapható támogatást felemelték 1 millió euróról 1,5 millió euróra. Itt 400 millió eurót különítenek el az uniós vidékfejlesztési alapból a támogatások kifizetésére. Emellett a farmszintű öntözőberendezések vásárlására 100 millió eurót szánnak. Míg az első összetevőnél a pályázatok önrész nélküliek lesznek, a másodiknál, az öntözőberendezések vásárlásánál a pályázónak saját forrásból 35 százalékos önrészt kell biztosítania.

Az államtitkár elmondása szerint a növénytermesztő egyesületek kérésére visszatették a mezőgazdasági gépek vásárlásának támogatását. Az eredeti tervben csak a zöldség- és burgonyatermesztők pályázhattak volna egyszerű gépvásárlásra. Itt most 100 millió eurót szánnának támogatások kifizetésére, előnyben részesítve azokat a pályázatokat, amelyek szántás nélküli (ún. no-till) talajműveléshez szükséges eszközök beszerzésére vonatkoznak. A támogatás maximális értéke 300 ezer euró lenne pályázatonként, a támogatás intenzitása pedig legtöbb 65 százalékos, vagyis legkevesebb 35 százalék önrész szükséges.
 

Mi készül a kisgazdaságoknak?

Visszavezetik a kisgazdaságok támogatását is, de ez egy eddig nem ismert típusú intézkedés lesz – részletezte az államtitkár. Pályázat útján a 4000 és 12 000 euró SO nagyságú kisgazdaságok 50 ezer euró értékű támogatást kapnának. A minisztérium a vidékfejlesztési alapból 108 millió eurót különít el ennek a kifizetésére. A támogatás önrészes lesz, a kisgazdának az 50 ezer euró legkevesebb 15 százalékát saját forrásból kell biztosítania.

Pályázási feltétel lesz, hogy a kisgazdaság szerepeljen területalapú kéréssel az APIA-nál, illetve az állattartók esetében az állategészségügy nyilvántartójában gazdasági kóddal a pályázatletevés előtti évben is (vagyis ha a pályáztatás jövőben indul, akkor fel kell mutatni az idei területalapú támogatási kérést).

A pályázónak üzleti tervet kell készítenie, és vállalnia kell, hogy a támogatás értéke legkevesebb 10 százalékának megfelelő mezőgazdasági terméket értékesít a piacon, hivatalos aktákkal bizonyítva (számlával, termelői könyvvel stb.). Az üzleti tervben vállalni kell valamely befektetés megvalósítását is, mint például termékraktár építése vagy korszerűsítése, trágyatároló építése, új mezőgazdasági gépek, termékelőkészítő (kondicionáló) vagy feldolgozó gépsorok vásárlása, öntözőberendezés vásárlása stb.

A minisztérium illetékese szerint a kisgazdaságok támogatásánál előnyt fognak élvezni a hegyvidéki kisgazdaságok és azok a pályázók, akik valamely szakmai egyesület vagy szövetkezet tagjai. Továbbá az elbírálásnál előnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyek környezetkímélő beruházásokat valósítanak meg a támogatási pénz segítségével, illetve a beruházás a mezőgazdaság hosszú távú fenntarthatóságát szolgálja. Akik teljesítik az említett három feltételt, a pályázatuk elbírálásánál pluszpontot fognak kapni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-09-06: Kitekintő - Szekeres Attila:

Fegyver még nem oldott meg konfliktust

A szomszédban háború van – hogy érint ez minket? címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést az orosz–ukrán háború okozta helyzetről és következményeiről a Sepsi Tabakó Fesztivál keretében csütörtök délután a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. Szilágyi Botond, az MCC diákja kérdéseire dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője, Klauda Zalán, az MCC Közgazdasági Iskolájának munkatársa és dr. Rácz Béla Gergely, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója igyekezett válaszolni.
2022-09-06: Gazdakör - :

Hamarosan pályázható a gyümölcstermesztési támogatás (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési irodától kaptuk az információt, hogy az országos vidéki beruházásokat kifizető ügynökség honlapjára felkerült a gyümölcsösök létesítésének és a gyümölcsök feldolgozásának támogatására irányuló 4.1a intézkedés végleges pályázati eligazító füzete.