VidékfejlesztésHamarosan pályázható a gyümölcstermesztési támogatás

2022. szeptember 6., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési irodától kaptuk az információt, hogy az országos vidéki beruházásokat kifizető ügynökség honlapjára felkerült a gyümölcsösök létesítésének és a gyümölcsök feldolgozásának támogatására irányuló 4.1a intézkedés végleges pályázati eligazító füzete.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy pontosan mikor indul el a pályázhatóság. Az idevágó belső szabályozás szerint, ha a végleges eligazító füzet felkerül a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség honlapjára (www.afir.info), általában két hét múlva meghirdetik az intézkedés pályázhatóságát. Előzetes információik szerint összesen 122,7 millió euró lesz majd pályázható.

Az eligazító füzet szerint három alösszetevőre lehet pályázni külön összegekkel.

Az első alösszetevőnél támogatás igényelhető gyümölcsösök létesítésére, a meglevők bővítésére és korszerűsítésére, valamint a termés kondicionálására (előkészítése eladásra) és a marketinges költségekre. A második alösszetevőnél gyümölcsfaiskolák létesítését, bővítését, a gyümölcsök előkészítését és feldolgozását támogatják. A harmadik alösszetevőnél a gyümölcs leszedésére, összegyűjtésére használható gépek, berendezések vásárlásához lehet pályázni.

A pályázható összeg 100 ezer és 1,5 millió euró között mozoghat, a meglevő vagy létesítendő gyümölcsös nagyságának és a pályázat komplexitásának függvényében. A 4000 és 12 ezer euró SO-nagyságú gyümölcsösöknél egyszerű gépvásárlásra 100 ezer eurós, a 12 ezer és 25 ezer euró SO nagyságú gyümölcsösöknél pedig 200 ezer euró támogatás igényelhető. A minimális gazdasági nagyság, illetve a létesítendő gyümölcsös SO-értéke 4000 euró kell hogy legyen, ami gyakorlatilag azt jelenti, a gyümölcsösnek legalább 1,45 hektárnak kell lennie. Az alma, körte, birs hektáronkénti SO-értéke 2571 euró, a szilva, meggy és cseresznye hektáronkénti SO-értéke 2393 euró. A gyümölcstermő cserjéknél (ribizli, málna, egres, szeder, áfonya) a hektáronkénti érték 4303 euró, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezeknél az alapfeltétel egyetlen hektárral is biztosított.

Az intézkedés mellékletében megtalálhatók a támogatható gyümölcsök fajtái (beleértve a gyümölcstermő cserjéket és az eper­ültetvényeket is), illetve a zóna termékenységi besorolása (községek szerint), aminek minimálisan 2-nek kell lennie.

Az elnyerhető támogatás intenzitása (mértéke) 50 százalékos, tehát a beruházás értékének felét saját költségből kell biztosítani. Viszont az intenzitás 20 százalékkal növekedhet a csemeteiskolák létesítésénél, ha a pályázó fiatal, 40 év alatti gazda, ha a gyümölcsös hegyvidéken valósul meg, ha a terület zöldítéses és klímaváltozást elkerülő kifizetéseket kap, illetve, ha ökogazdálkodás van vagy lesz a gyümölcsösben. Akkor is jár a 20 százalékos intenzitásnövekedés, ha a pályázó szövetkezet vagy termelői csoport, és a pályázat útján közös beruházás valósul meg.

Az elszámolható költségek nagyon sokfélék, kezdve a talajelőkésztő munkálatoktól, az ültetendő csemeték, dugványok vásárlásától egészen az ültetvény bekerítéséig, raktárak építéséig, válogató és csomagoló gépsorok vásárlásáig. A támogatásnál elszámolható továbbá speciális mezőgazdasági gépek, öntözőberendezések, hűtőskocsik, utánfutók, valamint a termés betakarítására alkalmas speciális berendezések vásárlása.

A pályázati tájékoztató a vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) honlapján a www.afir.info-n az Investitii PNDR könyvtárban a Sector pomicol név alatt tanulmányozható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint felbomlik-e a kormánykoalíció a jövő évi választások előtt?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2022-09-06: Gazdakör - Incze Péter:

Újdonságok a nemzeti agrárstratégiai tervben

Sorin Moise államtitkár a román nemzeti televízió Agrárstratégia című műsorában beszélt a jóváhagyás végett Brüsszelbe elküldött nemzeti agrárstratégiai tervben szereplő változásokról.
2022-09-06: Világfigyelő - :

Ismét nő lesz a miniszterelnök (Nagy-Britannia)

Liz Truss külügyminisztert választották a brit Konzervatív Párt új vezetőjévé. A választási eredmény azt jelenti, hogy Truss lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke a távozó Boris Johnson utódjaként.