Újdonságok a hegyvidéki beruházási programnál

2022. szeptember 20., kedd, Gazdakör

Múlt hét végén felkerült a hegyvidéki ügynökség honlapjára az ideiglenes eligazító füzet a hegyvidéki esztenák létesítésének támogatásához.

A múlt keddi Gazdakörben jeleztük, hogy a szeptember elsejei kormányülésen sürgősségi kormányrendeletet hagytak jóvá, amely módosítja a hegyvidéki mezőgazdasági beruházásokat szabályozó rendeleteket, három jogszabályt egyetlen rendelkezésbe sűrítve. Így módosult a jogi keret, amely jóváhagyta a hegyvidéki tejbegyűjtők, tejfeldolgozók, az esztenák létrehozását szabályozó beruházási programot, valamint az erdei gyümölcsök, gombák, illetve a gyógynövények begyűjtésére építendő raktárak és a begyűjtött termények elsődleges feldolgozását célzó befektetések létrejöttét szabályozta. Az új rendelkezés értelmében a három program 2022 végéig fog működni, a támogatásokat pedig jövő év végéig lehet kifizetni a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből. A program lebonyolításáért felelős hatóság a Hegyvidék Országos Ügynöksége.

A fentiekkel kapcsolatban Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkárnál érdeklődtünk, és néhány fontos részletet tudtunk meg a hegyvidéki programról. Az államtitkár közölte, hogy most készül a fejlesztési program alkalmazási szabályzata, és összesen 12,73 millió eurót szánnak e célra az agrárminisztérium költségvetéséből. A minisztérium és a hegyvidéki ügynökség szakemberei a pályázati eligazító füzeteket készítik, a múlt hét végén végeztek a hegyvidéki esztenák létesítése támogatásánál az ideiglenes eligazító füzet kidolgozásával, és ez fel is került a hegyvidéki ügynökség honlapjára (www.azm.gov.ro).

Az államtitkár elmondta, a pályázatok önrészesek lesznek, az összetevő függvényében a támogatás intenzitása 40 vagy 50 százalékos. Viszont a támogatás mértéke egyes programoknál (az államtitkár az erdei gyümölcsöt és gombát átvevő központok, illetve a feldolgozók létesítésének támogatását említette) 20–20 százalékkal emelkedhet, ha a pályázó 40 év alatti fiatal, vagy a gazdaság 5 évnél nem régebbi (vagyis új gazdáé), ha a beruházás a hegyvidéken valósul meg, és 20 százalék támogatásnövekedés jár abban az esetben is, ha közös beruházás valósul meg, vagyis ha a támogatásra termelői csoport vagy mezőgazdasági szövetkezetpályázik.Az alábbiakban röviden ismertetjük a pályázási feltételeket a hegyvidéki esztenák létesítésének a támogatásánál.

Magánszemély nem pályázhat a támogatásra, legalább engedélyezett fizikai személy (PFA), egyéni vagy családi vállalkozás, illetve mezőgazdasági profilú cég kell hogy legyen. Pályázhatnak a minisztérium által elismert termelői csoportok, illetve a mezőgazdasági szövetkezetek is.

A pályázónak néhány feltételnek meg kell felelnie: a juhászati tevékenység a hegyvidéken történjék; csak az egyik típusú programra pályázhat, és csak egyszer; nem kapott hasonló típusú támogatást a 2014–2020 közötti vidékfejlesztési tervben vagy a kétéves (2021 és 2022) átmeneti időszakban.

A juhok és a legelő, valamint az esztena létesítésére szánt terület tulajdonlását (saját tulajdonú vagy bérelt terület) aktákkal kell bizonyítani, mint például a gazdalajstrom kivonata, a polgármesteri hivatal által kiállított összesítő a használt, illetve bérelt területekről, a juhok létezésére és számára vonatkozó, a körzeti állatorvos által kiállított igazolvány. A cég bejegyzésén kötelezően szerepelnie kell a tevékenységi, azaz CAEN-kódnak (0141 – fejőstehenek tartása, 0145 – juhok tartása, illetve kötelező az 1051-es kód is – tejtermékek előállítása).

A támogatás segítségével megoldható az istálló, a juhászok szálláshelye és a feldolgozóhelyiség építése, valamint ez utóbbi felszerelése. Ugyanakkor mezőgazdasági gépek, illetve termékszállításra alkalmas járművek is vásárolhatók a támogatás segítségével. Továbbá lehet költeni az esztena területének a megvásárlására is, de ez az összeg nem haladhatja meg a pályázat összértékének 10 százalékát. A pályázó az építést maga is elvégezheti, ebben az esetben az építőanyagok vásárolhatók meg a támogatásból.

A pályázat elszámolható értéke nem lehet több, mint 300 000 lej, a támogatás mértéke, intenzitása 50 százalékos, vagyis a pályázat értékének felét a pályázónak kell biztosítania.

A pályázónak egy egyszerű üzleti tervet is kell készítenie (vagy készíttetnie), és egy sor szükséges dokumentumot letennie a pályázat mellékleteként. Az üzleti tervben foglalt beruházásokat jövő év november végéig kell megvalósítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-09-20: Gazdakör - Incze Péter:

Munkaülés a miniszterrel (Vidékfejlesztés)

A múlt hét elején Petre Daea mezőgazdasági miniszter munkaülést tartott a megyei vidékfejlesztési hivatalok vezetőivel és az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezetőségével, melyen elemezték a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési terv, valamint a kétéves átmeneti időszak eredményeit.
2022-09-20: Közélet - Bodor János:

Konferencia az olvasás népszerűsítéséért (Kovászna)

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Debreceni Ady Endre Gimnázium tanárai szervezésében az elmúlt hétvégén Kovásznán tartották a 4. Olvass többet! határtalanul-magyarul konferenciát, amelyen az olvasást szívügyüknek tekintő budapesti, debreceni, kovásznai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, székelykeresztúri és brassói szakemberek, tanárok és könyvtárosok vettek részt. A rendezvény fővédnöke Gyerő József polgármester volt.