KovásznaKonferencia az olvasás népszerűsítéséért

2022. szeptember 20., kedd, Közélet

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Debreceni Ady Endre Gimnázium tanárai szervezésében az elmúlt hétvégén Kovásznán tartották a 4. Olvass többet! határtalanul-magyarul konferenciát, amelyen az olvasást szívügyüknek tekintő budapesti, debreceni, kovásznai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, székelykeresztúri és brassói szakemberek, tanárok és könyvtárosok vettek részt. A rendezvény fővédnöke Gyerő József polgármester volt.

  • Fotó: Tasnádi Levente
    Fotó: Tasnádi Levente

Az Olvass többet! határtalanul-magyarul nemzetközi konferenciát első alkalommal Debrecenben szervezték meg az Ady Endre Gimnázium tanárai 2016-ban. 2018-ban a rendezvény helyszíne átkerült Kovásznára, ahol már harmadik alkalommal gyűltek össze szakmai tapasztalatcserére az olvasás népszerűsítését szívügyüknek tekintő pedagógusok, könyvtárosok, könyvtáros-tanárok. Az idei konferencia újdonsága volt, hogy a budapesti, debreceni, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi és kovásznai előadók között nem csak magyartanárok és könyvtárosok, hanem matematika, informatika, földrajz és fizika szakos tanárok, valamint egy újságíró is jelen volt – tájékoztatott Molnár Júlia, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar szakos tanára, a rendezvény helyi szervezője.

A konferencián közel húsz előadás hangzott el, valamennyi előadó megosztotta azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel rá lehet venni a diákokat, hogy olvassanak, hiszen a mai számítógépes világ negatív hatással van az olvasásra. „Úgy gondoljuk, szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre, hiszen mindannyian tapasztaljuk, hogy milyen nagy kihívást jelent ma az irodalmi művek, szakkönyvek, ismeretterjesztő szövegek, tankönyvek, digitális tananyagok értő olvasása. A konferencián elhangzott rendkívül színes és gondolatébresztő előadásokat a későbbiekben egy kiadványban lehet majd elolvasni” – mondta Molnár Júlia, és hozzátette: „Nagy örömmel nyugtáztuk, hogy az általunk meghirdetett Barátom a könyv, melyet olvasni bárhol lehet című fotópályázatunkra közel 80 pályamunka érkezett, és a konferencia kísérőprogramján, a Kincskereső játékban is 26 diák vett részt.” A szervezők köszönetüket fejezték ki Kovászna Város Önkormányzatának és Gyerő József polgármesternek a szervezésben nyújtott anyagi és erkölcsi támogatásért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2022-09-20: Gazdakör - Incze Péter:

Újdonságok a hegyvidéki beruházási programnál

Múlt hét végén felkerült a hegyvidéki ügynökség honlapjára az ideiglenes eligazító füzet a hegyvidéki esztenák létesítésének támogatásához.
2022-09-20: Közélet - Bodor János:

Szakiskolások főzőversenye a Csipkésben

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezésében szombaton őszies időjárási körülmények, időnként szemerkélő eső közepette tartották meg a zabolai Csipkésben az Aranybogrács elnevezésű szabadtűzi gasztronómiai versenyt.