Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2008. december 16., kedd, Belföld

ELLENZÉKBEN. A Krónika szerint az RMDSZ feladata most az, hogy minél hamarabb elsajátítsa az agresszív ellenzék szerepét, számon kérje a hatékony válságkezelési és decentralizációs programot a kormányon. Ha pedig azt tapasztalja, hogy a kisebbségi kérdésben a ,,szlovakizálódás" jelei mutatkoznak, eddigi visszafogottságát félretéve a lehető leghangosabban és leghatározottabban tárja a nemzetközi nyilvánosság elé. Az Új Magyar Szó szerint az RMDSZ nem tehet egyebet, mint át kell rendeznie prioritásait, és a kormánypozícióból megvalósítható célokról le nem mondva meg kell teremtenie a magyar közösségen belül a konszenzust az autonómiatörekvések sokkal merészebb és hatékonyabb érvényesítéséhez. A lap szerint a történelem is azt fogja igazolni, hogy az RMDSZ-szel nem csupán a szociáldemokraták bántak el, hanem ,,a diadalmas tűz-víz szövetség is, élén az államelnökkel".

BECSVÁGY. Új honfoglalásról beszéltek vasárnap este a Realitatea TV-ben a demokrata párt és a szociáldemokraták helyi vezetőit idézve a riporterek. Az új koalícióba tömörült pártok akkor még úgy érezték, hogy minden helyi intézménybe a saját embereiket kell beültetni. Ami nem honfoglalást, hanem gyarmatosítást jelent.

FENYEGETÉS. Traian Băsescu a Demokrata-Liberális Párt legismertebb képviselőit teremtette le a szombati diplomata klubbeli találkozón. Blaga, Videanu és Berceanu vívta ki a sajtó szerint a haragját, meg is fenyegette pártját, ha nem állítanak fiatal és hozzáértő embereket a kormányba, ha engednek a csoportérdekeknek, nem indul a 2008-as elnökválasztáson, illetve nem a D-LP színeiben indul. (Antena3)

KINEK ÖRÖM, KINEK NEM. A kormányzati paktumot nagy felhajtás közepette írta alá vasárnap este a demokrata-liberális és a szociáldemokrata párt a parlament protokolltermében. A tévéfelvételeken úgy látszott, a szocdemek igen elégedettek, a demokrata-liberálisok ellenben szemmel láthatóan leforrázottak. A látvány mintha előre jelezte volna a hétfői eseményeket.

AZ ELIT AZ ELNÖK SZOLGÁLATÁBAN. Az államelnökhöz közeli román elitértelmiség jelentős része elhallgatott, az államfő sok gesztusára, vágyára már aligha fognak rábólintani vagy írásaikkal azt népszerűsíteni. Ez az új szövetség ugyanis sok embert kijózanított. Traian Ungureanu, a jeles publicista, Băsescu egyik legönzetlenebb támogatója például azt írta, ha a demokraták összeállnak a szocdemekkel, leveti magát egy toronyház tetejéről. Szerencsére nem tette meg, de egyelőre elnémult. Nem így a jelenkori román próza büszkesége, Mircea Cărtărescu, aki a múltkor az Evenimentul zilei-ben Fenség címmel értekezett arról, hogy szeretne befurakodni a fenség fejébe, hogy gondolatait is ellesse. (Realitatea)

ELVISZIK MOLDVÁT! A Moldovai Köztársaság vezetői az Adevărul szerint ― történelmi érvekre hivatkozva, akár a kilencvenes évek elején ― azt követelik, hogy a mai Románia egy része (pontosabban Moldva) jog szerint a Moldovai Köztársasághoz tartozzék. Voronin szerint Moldova évszázadok óta létezik, Románia pedig csak 1859-ben született meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 938
szavazógép
2008-12-16: Közélet - x:

Összeült az új parlament

Első alkalommal ült össze tegnap a november 30-án megválasztott parlament. A képviselőház munkálatai délben 12 órakor kezdődtek, az új Állandó Bizottság kinevezéséig az ülést a legidősebb képviselő vezeti, a titkári teendőket pedig a négy legfiatalabb képviselő látja el.
2008-12-16: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Marad a kormánykoalíció
Stolojan visszalépését követően találgatások egész sora indult meg, több politikai elemző valószínűsítette, hogy a frissen megalakult koalíció is felbomolhat. Szociáldemokrata forrásokra hivatkozva találgatások jelentek meg a különböző hírportálokon, melyek jelezték, az SZDP nem ért egyet Emil Boc kormányfői kinevezésével. Délután négy órakor ismét tárgyalóasztalhoz ült az SZDP és a D-LP, a két pártvezér, Mircea Geoană és Emil Boc fél hat körül közös nyilatkozatban egyértelműsítette: a kormányszövetség továbbra is életképes, tartják magukat a kezdeti ütemtervhez, és december 22-re új kormánya lesz Romániának. Mircea Geoană szerint a koalíció stabilitását bizonyítja, hogy igen gyorsan sikerült túllépniük az adódott gondokon, és betartják az ígért határidőket. Még elmondta, a koalíciós szerződésben megfogalmazott huszonöt pontot már véglegesítették, majdnem kész a kormányprogram is, az utolsó simításokat a holnapi tárgyalásokon elvégzik, és véglegesítik a kormány struktúráját is.