Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2008. december 16., kedd, Belföld
Marad a kormánykoalíció

Stolojan visszalépését követően találgatások egész sora indult meg, több politikai elemző valószínűsítette, hogy a frissen megalakult koalíció is felbomolhat. Szociáldemokrata forrásokra hivatkozva találgatások jelentek meg a különböző hírportálokon, melyek jelezték, az SZDP nem ért egyet Emil Boc kormányfői kinevezésével. Délután négy órakor ismét tárgyalóasztalhoz ült az SZDP és a D-LP, a két pártvezér, Mircea Geoană és Emil Boc fél hat körül közös nyilatkozatban egyértelműsítette: a kormányszövetség továbbra is életképes, tartják magukat a kezdeti ütemtervhez, és december 22-re új kormánya lesz Romániának. Mircea Geoană szerint a koalíció stabilitását bizonyítja, hogy igen gyorsan sikerült túllépniük az adódott gondokon, és betartják az ígért határidőket. Még elmondta, a koalíciós szerződésben megfogalmazott huszonöt pontot már véglegesítették, majdnem kész a kormányprogram is, az utolsó simításokat a holnapi tárgyalásokon elvégzik, és véglegesítik a kormány struktúráját is.

Kárörvend az ellenzék

A pártok képviselői különbözőképpen kommentálták a váratlan fordulatot, az ellenzéki politikusok nyilatkozataiból nem hiányzott a káröröm. ,,Természetellenes koalíció egy jobboldali és egy baloldali párt között, és máris komoly problémák jelentkeztek" — vélekedett Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Az államfő elsiette a miniszterelnök kinevezését, Stolojan mandátuma négy napig sem tartott — vélekedett a Realitatea hírtelevízió műsorában Frunda György RMDSZ-es szenátor. ,,Ez a legrosszabb kezdés 1990 óta, és ez országos és nemzetközi szinten is vissza fog ütni. Az emberek nem értik, mi is történik" — mondta Frunda. ,,Nem viccelődés témája — Stolojan botrányos magyarázatot adott lemondására. Ez nem egyéb, mint komolytalan balett, hiszen Stolojan miniszterelnöki tisztségre való kinevezéséről már a választási kampány elkezdése előtt lehetett hallani. Tizenhét éve nem történt meg, hogy lemondott volna valaki a kormányfői tisztségről, miután ilyen hosszú ideig tárgyaltak arról, hogy kormányozni fog" — nyilatkozta Bogdan Olteanu NLP-alelnök. Nem túl bizakodó Călin Popescu Tăriceanu, leköszönő kormányfő sem. Úgy véli, Theodor Stolojan jelölése a miniszterelnöki tisztségre szerencsétlen választás volt Băsescu részéről, mivel pártja körében nem örvendett megfelelő támogatásnak. Úgy véli, Stolojan visszalépése komoly jele annak, hogy a kormánykoalíció ingoványos talajon áll. ,,Reménykedjünk abban, hogy Emil Boc szerencsésebb választás, bár nem vagyok arról meggyőződve, hogy kormányfőként érvényesül" — jelentette ki Tăriceanu. Nem hízelgő Relu Fenechiu liberális honatya véleménye sem: ,,Theodor Stolojan azért lépett vissza, mert nem hagyták döntéseket hozni, és rájött, hogy ő csak Băsescu bábja". Értesülései szerint Stolojan csak jegyzetelt a D-LP és az SZDP közti tárgyalásokon, de nem engedték döntéseket hozni. Az SZDP-s vezetők közül Adrian Năstase nyilatkozott, szerinte Stolojan beteg, s ezért lépett vissza, ezzel utalt Stolojan négy évvel ezelőtti bejelentésére, amikor egészségi állapota miatt mondott le államfői jelöléséről, és átadta a stafétabotot Traian Băsescunak. A demokrata-liberális politikusok közül tegnap senki nem nyilatkozott Emil Boc pártelnökön kívül.

Találgatások az új kormányról

Rendkívül keveset tudni egyelőre a két koalíciós partner kormányprogramjáról, a vasárnap aláírt Partnerség Romániáért megállapodás csak igen elnagyoltan tartalmazza a célkitűzéseket, konkrét megoldási javaslatok nem szerepelnek benne. Továbbra is találgatások folynak arról, melyik párt milyen tárcát tudhat majd a magáénak, de úgy tűnik, sikerült megegyezniük a megyék elosztásáról. A megállapodás értelmében, ahol SZDP-s a megyei tanács elnöke, ott ez a párt jelölhet prefektust, a D-LP nevesíthet kormánybiztost azokban a megyékben, ahol ők, illetve a liberálisok nyerték el a tanácselnöki tisztséget. Értesüléseink szerint a két párt egyezsége értelmében Kovászna megye liberális-demokrata fennhatóság alá kerül. A kiszivárgott hírek szerint a két párt arról is gondoskodik, hogy a parlamenti szakbizottságokat azok vezessék, akik a párhuzamos minisztérium élére kerülnek, ugyanakkor egy-egy szaktárcánál minden vezető tisztséget a miniszter pártjának jelöltjei töltenek be. Az indoklás szerint a politikai egyszínűsítésre azért van szükség, hogy minél kevesebb konfliktuslehetőség maradjon.

Ellenzékben marad az RMDSZ

Továbbra is nyitott a D-LP az RMDSZ-szel való együttműködésre — jelentette be Emil Boc tegnap este azt követően, hogy ismét tárgyalt Markó Bélával, a szövetség elnökével. Markó megismételte szombat esti elutasítását: nem fogadnak el másodrangú szerepet az új kormányban, az RMDSZ ellenzékbe vonul. Tegnap több magyar politikus nyilatkozta: nem biztos, hogy az RMDSZ megszavazza az új kormányt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 85
szavazógép
2008-12-16: Belföld - x:

Hírsaláta

ELLENZÉKBEN. A Krónika szerint az RMDSZ feladata most az, hogy minél hamarabb elsajátítsa az agresszív ellenzék szerepét, számon kérje a hatékony válságkezelési és decentralizációs programot a kormányon. Ha pedig azt tapasztalja, hogy a kisebbségi kérdésben a ,,szlovakizálódás" jelei mutatkoznak, eddigi visszafogottságát félretéve a lehető leghangosabban és leghatározottabban tárja a nemzetközi nyilvánosság elé. Az Új Magyar Szó szerint az RMDSZ nem tehet egyebet, mint át kell rendeznie prioritásait, és a kormánypozícióból megvalósítható célokról le nem mondva meg kell teremtenie a magyar közösségen belül a konszenzust az autonómiatörekvések sokkal merészebb és hatékonyabb érvényesítéséhez. A lap szerint a történelem is azt fogja igazolni, hogy az RMDSZ-szel nem csupán a szociáldemokraták bántak el, hanem ,,a diadalmas tűz-víz szövetség is, élén az államelnökkel".
2008-12-16: Közélet - Fekete Réka:

Tömeges bukás románból

Falun jóval többen buktak román nyelv és irodalomból, mint városon — derült ki az egységes félévi dolgozatok háromszéki eredményeinek összesítőjéből. Míg több helyen a diákok alig több mint fele érte el az ötöst románból, a dolgozatíró tanulók 91 százaléka átment magyar nyelv és irodalomból.