Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tömeges bukás románból

2008. december 16., kedd, Közélet

Falun jóval többen buktak román nyelv és irodalomból, mint városon — derült ki az egységes félévi dolgozatok háromszéki eredményeinek összesítőjéből. Míg több helyen a diákok alig több mint fele érte el az ötöst románból, a dolgozatíró tanulók 91 százaléka átment magyar nyelv és irodalomból.

A IX. osztályba jutást is befolyásoló egységes félévi dolgozatok eredményei újból bebizonyították, hogy a többségében magyar anyanyelvű diákok amiatt teljesítenek gyengén románból, mert a román anyanyelvűekével azonos tankönyvekből nem tudnak kellőképpen felkészülni, az egységes követelményrendszernek nem tudnak eleget tenni. Háromszéken 2036 VII. és 1901 VIII. osztályos tanuló román tudását mérték fel, közülük 774-en, illetve 600-an megbuktak. Az ötös alatti dolgozatjegy ugyan nem jelenti azt, hogy az illető tantárgyból félév végén a tanuló nem érheti el az átmenőt, de ez a jegy rontja az általánosát, és ezáltal csökkenti annak esélyét, hogy erős IX. osztályba jusson be.

A 38, illetve 31,5 százalékos bukás a városi és falusi eredmények átlaga, a köztük lévő különbség mindkét évfolyamon tíz százalékpont, falun a VII. osztályosok 43,5 százaléka nem érte el az átmenő jegyet.

A magyar gyermekek anyanyelvük irodalmából és nyelvtanából jól teljesítettek, mindkét évfolyamon 91—92 százalék közötti az átjutás, a jegyek fele nyolcason felüli.

A múlt héten megírt egységes matematikadolgozatok eredményei még ismeretlenek, a földrajz-, illetve történelemdolgozatot a VIII. osztályosok ma írják, és ezzel befejeződik az első félévi felmérés első szakasza, a hiányzó diákok a karácsonyi vakáció után adnak számot tudásukról.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2250
szavazógép
2008-12-16: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Marad a kormánykoalíció
Stolojan visszalépését követően találgatások egész sora indult meg, több politikai elemző valószínűsítette, hogy a frissen megalakult koalíció is felbomolhat. Szociáldemokrata forrásokra hivatkozva találgatások jelentek meg a különböző hírportálokon, melyek jelezték, az SZDP nem ért egyet Emil Boc kormányfői kinevezésével. Délután négy órakor ismét tárgyalóasztalhoz ült az SZDP és a D-LP, a két pártvezér, Mircea Geoană és Emil Boc fél hat körül közös nyilatkozatban egyértelműsítette: a kormányszövetség továbbra is életképes, tartják magukat a kezdeti ütemtervhez, és december 22-re új kormánya lesz Romániának. Mircea Geoană szerint a koalíció stabilitását bizonyítja, hogy igen gyorsan sikerült túllépniük az adódott gondokon, és betartják az ígért határidőket. Még elmondta, a koalíciós szerződésben megfogalmazott huszonöt pontot már véglegesítették, majdnem kész a kormányprogram is, az utolsó simításokat a holnapi tárgyalásokon elvégzik, és véglegesítik a kormány struktúráját is.
2008-12-16: Közélet - Mózes László:

Hatszázhetvenkét lej az állami átlagnyugdíj

A háromszéki állami átlagnyugdíj a legutóbbi összesítés szerint 672 lej — közölték a megyei nyugdíjpénztárban.