Nem korlátozzák az áram- és gázfogyasztást

2022. szeptember 22., csütörtök, Belföld

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán New Yorkban tartózkodó államfő erre vonatkozó nyilatkozatát tegnap idézte a Hotnews.ro hírportál. Klaus Iohannis az eseményre akkreditált román újságírók előtt azt mondta: nem fordulhat elő, hogy a románokat fűtés nélkül hagyják vagy leoltsák a villanyt. Azt viszont „természetes, nagyon helyes, etikus és szolidaritást kifejező magatartásnak” nevezte, hogy mindenki észszerű módon takarékoskodjon az energiával, ahol csak tud.

Marcel Ciolacu házelnök az Antena3 hírtelevízióban kedd este azt mondta: a kormánynak nem kell a lakossági villanyáram- és gázfogyasztást korlátoznia, hiszen a románok maguktól is takarékoskodnak. A szociáldemokrata politikus szerint lakosságarányosan így is Románia fogyasztja a legkevesebb energiát Európában: az egy főre eső energiafogyasztás két és félszer kisebb, mint Németországban.

A statisztikai intézet adataira hivatkozva Ciolacu hozzátette: idén 5,2 százalékkal csökkent a villamosenergia-fogyasztás Romániában, ezen belül a lakossági fogyasztás 8 százalékkal esett vissza. A földgáz esetében 18 százalékos volt a csökkenés. Úgy értékelte, hogy „békén kell hagyni a románokat”, aberráció lenne kormányzati intézkedésekkel takarékosságra kényszeríteni őket, hiszen elég bölcsek ahhoz, hogy maguktól is takarékoskodjanak a családi költségvetésük által megkövetelt mértékben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tegnap ismertette, a szövetség javaslatára a fával vagy faalapú tüzelőanyaggal való fűtést is támogatásban részesíti a kormány. Jelezte, a következő tíz napban elkészül az a sürgősségi kormányrendelet, amely vagy árstopot vezet be, vagy kompenzációt nyújt a tűzifa árához mindazok számára, akik nyugtával igazolják a tűzifa vásárlását.
 

Az idei fogyasztás legyen az alap

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolni fogja, hogy az idei áramfogyasztás legyen mérvadó az energiaár kompenzálásakor, ne a 2021-es adatokat vegyék alapul. Tegnapi közleménye szerint az alakulat módosítaná a parlamentben az energiapiacot szabályozó 2022/119-es sürgősségi kormányrendeletet. Javaslatuk lényege, hogy az energiaár-kompenzáció feltételeként megszabott 100, illetve 300 kilowattórás fogyasztási küszöb az idei áramfogyasztásra vonatkozzon, nem a 2021-esre, ahogy jelenlegi formájában a jogszabály előírja. A PSD érvei szerint így azok is részesülhetnek a kedvezményes árban, akik idén kezdik el csökkenteni a fogyasztást. Ez ösztönzőleg hat az áramspórlásra, ami segíteni fogja az országot abban a törekvésében, hogy az Európai Bizottság céljaival összhangban 10 százalékkal csökkentse az áramfogyasztását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1202
szavazógép
2022-09-22: Történelmünk - :

A királynő, aki minden rekordot megdöntött (II. Erzsébet uralkodása)

II. Erzsébet uralkodásának kezdetekor még a második világháború korszakát élte: miniszterelnöke Winston Churchill volt, a Fehér Házban Harry Truman, a Kremlben pedig Joszif Sztálin ült. Az Egyesült Királyság trónján töltött 70 éve során felépült és le is omlott a berlini fal, az emberiség eljutott a világűrbe és a holdra, országa világbirodalomból az Európai Unió tagjává vált, majd elhagyta a közösséget. Minden idők leghosszabb ideig trónon lévő brit uralkodójáról, egyben a világtörténelem legtovább hatalmon lévő női uralkodójáról kétségkívül elmondható, hogy a váratlan fejlemények uralkodója volt, aki csaknem háromnegyed évszázadon át szolgált biztos pontként alattvalói életében – számos szakértő egyenesen az ő személyiségének tulajdonítja azt, hogy a brit monarchia intézménye még létezik.
2022-09-22: Belföld - :

Fiatalok elhelyezkedését támogatják

117 millió euróval támogatja az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a fiatalok, munkanélküliek és aktív munkaszerződéssel nem rendelkezők integrálását a munkaerőpiacra – tájékoztatott közleményében az RMDSZ. A Humán Tőke Operatív Programon (POCU) belül három pályázati kiírás indult el, ami a munkaerőpiac megerősítését és a szakképesítések támogatását célozza meg.