Közigazgatási konzorciumok alakulhatnak

2022. szeptember 22., csütörtök, Belföld

Hatékonyabb közigazgatást eredményez az a jogszabály, amelynek elfogadásáról tegnapi ülésén döntött a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter.

Mint kiemelte, a közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabály arról rendelkezik, hogy az önkormányzatok bizonyos szakértői feladatok ellátása érdekében együttműködhetnek más önkormányzatokkal, úgynevezett közigazgatási konzorciumokat hozva létre. Az intézkedés azoknak a kisebb önkormányzatoknak kedvez, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással ahhoz, hogy például különböző beruházásokra pályázzanak – magyarázta. Országszerte több mint 1500 településtervezési, közel 500 pénzügyi és közel 2000 közbeszerzési szakértői állást nem tudnak betölteni az önkormány­zatok.

A jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés vagy konzorcium révén az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási problémát.

Az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre konzorciumokat, és olyan szakterületeken működhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások és építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok, illetve a helyi adók és illetékek kezelése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2022-09-22: Belföld - :

Közméltóságok, helyi választottak béreit emelnék

A közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetet fogadott el a szenátus első házként tegnap 92 támogató és 22 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett. A módosító indítvány kezdeményezői, Turos Lóránd és Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátorok szerint az intézkedés a „jelenlegi méltánytalanságokat” hivatott felszámolni. A végső döntés a képviselőházé.
2022-09-22: Közélet - Nagy D. István:

Szerződést bontanak, a nyomvonal marad (Brassó–Bákó autopálya)

Szerződést bont az A13-as, Brassót Bákóval összekötő, Háromszéken is áthaladó autópálya megvalósíthatósági tanulmánya és műszaki terve elkészítését vállaló Search Corporation, valamint a megrendelő, a szállításügyi minisztérium. Az ok, hogy a kivitelező a szerződésben foglalt összegből már nem tudja fedezni a pluszköltségeket. A megállapodás felmondása azt jelenti, hogy új közbeszerzést kell kiírni, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) képviselői szerint csak az elmaradt feladatokra – azaz a nyomvonal nem változik. Ha minden jól megy, idén év végére tudják lezárni a közbeszerzési eljárást.