Közméltóságok, helyi választottak béreit emelnék

2022. szeptember 22., csütörtök, Belföld

A közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők fizetésének emeléséről szóló tervezetet fogadott el a szenátus első házként tegnap 92 támogató és 22 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett. A módosító indítvány kezdeményezői, Turos Lóránd és Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátorok szerint az intézkedés a „jelenlegi méltánytalanságokat” hivatott felszámolni. A végső döntés a képviselőházé.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bírálta a 2022/115-ös sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényt módosító javaslatot. Mint hangsúlyozták, a rendelet eredeti szövege értelmében a közjogi méltóságok és a helyi választott tisztségviselők nem részesültek volna a közalkalmazottaknak augusztus 1-jétől megítélt béremelésben, a tegnap elfogadott módosító javaslat azonban megszünteti ezt a kivételt, így ők is megkaphatják a fizetésemelést.

Arra a kérdésre, hogy a törvényhozók illetményének emelése miért jelentett prioritást, a szociáldemokraták frakcióját vezető Radu Oprea rámutatott, alakulata javasolni fogja a koalícióban és a kormányban, hogy csak a helyi közigazgatásban dolgozókra vonatkozzon a módosító indítvány, ők ugyanis nem részesültek semmiféle béremelésben 2018-tól.

Virgil Guran liberális párti szenátor a módosító javaslat kapcsán hangsúlyozta, a Ion Iliescu által vallott „legyünk szegények, de tisztességesek” elvtől eltérően Romániának inkább azon elv felé kellene irányulnia, hogy „legyünk gazdagok és tisztességesek, mert így az országnak is jobb lesz”. Hozzátette, jelen körülmények között nem támogatja a törvényhozói bérek emelését, de a logikus gondolkodás és a kiegyensúlyozottság híve. „Egységes törvényre van szükség, ha nőnek a fizetések, mindenkinek nőjön a bére, ha nem, akkor senkinek” – nyomatékosította.

A Szociáldemokrata Párt tegnap esti közleményében jelezte, kérni fogja a kormánykoalícióban, hogy a szenátus által tegnap elfogadott jogszabálytervezet ne vonatkozzon a parlamenti képviselők, szenátorok és további más közalkalmazottak kategóriáira, hanem csak a helyi választott tisztségviselőkre. Úgy vélik, a helyi választott tisztségviselők esetében jogos a fizetésemelés, mivel az ő bérüket még mindig a 2018-as minimálbér alapján számítják ki. A parlamenti képviselők, szenátorok és a közintézmények vezetői fizetését azonban a jelenlegi gazdasági körülmények között nem lenne helyénvaló megemelni – mutattak rá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2286
szavazógép
2022-09-22: Belföld - :

Fiatalok elhelyezkedését támogatják

117 millió euróval támogatja az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a fiatalok, munkanélküliek és aktív munkaszerződéssel nem rendelkezők integrálását a munkaerőpiacra – tájékoztatott közleményében az RMDSZ. A Humán Tőke Operatív Programon (POCU) belül három pályázati kiírás indult el, ami a munkaerőpiac megerősítését és a szakképesítések támogatását célozza meg.
2022-09-22: Belföld - :

Közigazgatási konzorciumok alakulhatnak

Hatékonyabb közigazgatást eredményez az a jogszabály, amelynek elfogadásáról tegnapi ülésén döntött a kormány – jelentette be Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási miniszter.