Útfelújítások Kézdivásárhelyen

2022. szeptember 22., csütörtök, Közélet

Joggal mondják, hogy Kézdivásárhely építőteleppé kezdett változni: jelenleg is több utcában zajlik útfelújítás, és idénre még van beütemezve új munkálat is. A legnagyobb beavatkozás továbbra is a Bem József utcában zajlik.

  • Dolgoznak a Bem József utcában, megkezdték az alap kiásását. Fotó: Bartos Lóránt
    Dolgoznak a Bem József utcában, megkezdték az alap kiásását. Fotó: Bartos Lóránt

Idén kezdődött meg a Bem József utca felújítása, egyelőre egy sávra került rá az első réteg aszfalt, a másik sáv alapozása múlt szerdán kezdődött meg, két ponton: az egyik munkapont a Május 1 utcánál található, a másik nagyjából az útszakasz felénél. Ez utóbbinak az oka, hogy a Bem József utcának ez egy kritikus része, ez az a szakasz, ahol nagyon vizenyős a talaj.

Török Sándor, a kivitelező cég kereskedelmi igazgatója érdeklődésünkre elmondta: minden igyekezetük ellenére nem tudnak gyorsabban dolgozni, ugyanis a kritikus talajminőség miatt a tervező ragaszkodik ahhoz, hogy több pontról vegyenek geológiai mintákat, hogy azok elemezése után kiderüljön, miként kell eljárni ahhoz, hogy az alapozás tartós legyen. Az igazgató kifejtette: reméli, hogy idén mindkét sávra rákerül a bitumen, amely egyébként egy vastag alapból és további két réteg aszfaltból áll majd. A felújítás miatt a forgalom ezen a részen nagyon nehézkes, sok esetben kilométeres gépkocsisor torlódik fel. A gépkocsivezetőknek továbbra is célszerűbb a Kézdiszentléleket Lemhénnyel összekötő utat választani, amennyiben Lemhénybe, Bereckbe, vagy a szomszédos Bákó megyébe tartanak.

Egy másik munkálat a Csipkerózsika Napköziotthon környékén zajlik: az egyirányú utca teljes felújításon esik át, ez érinti az egykori Rózsa cukrászda előtti parkolót is. A közelmúltban teljes energetikai korszerűsítésen átesett napköziotthon udvara is teljesen megújult, forgalmi tanpályával gazdagodott, amit a részvételi költségvetésből valósított meg az intézmény munkaközössége.

Bokor Tibor polgármestertől megtudtuk: amint az említett utcában végeznek a felújítással, a csapat átvonul a Mihai Eminescu utcába. Ott nemrég kicserélték a teljes vízhálózatot, jelenleg a gázszolgáltató dolgozik a vezetékek cseréjén. A vízvezetékek cseréje nagyon időszerű volt: nem telt el olyan hét, hogy ne lett volna csőtörés, legalább hat ponton kellett folyamatosan javítani az elrozsdázott csöveket. A polgármester úgy látja, hogy az Eminescu utca felújítása október elején megkezdődhet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint felbomlik-e a kormánykoalíció a jövő évi választások előtt?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2022-09-22: Közélet - Bodor János:

Korszerűsítenek Zabolán

Az Anghel Saligny infrastruktúra-fejlesztési kormányprogram keretében 33 millió lejt kapott Zabola község önkormányzata, azaz mintegy 6 600 000 eurót. Ezt az összeget utak korszerűsítésére, víz- és csatornahálózat kiépítésére fordítják.
2022-09-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Érdekes beszélgetések, inspiráló ötletek a TEDxSepsiszentgyörgyön

Több hónapos megfeszített munka előzte meg azt az izgalmas előadás-sorozatot, melyet október elsején tartanak Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban. A Turul Iroda önkénteseinek sikerült megszerezniük a szervezés jogát, így kerülhet sor az első TEDxSepsiszentgyörgy rendezvényre, melynek célja, hogy teret biztosítson olyan kreatív és jövőbe tekintő gondolatoknak, amelyek a szakmai és magánéletben egyaránt hasznosíthatók.