Egyre távolabb a békétől

2022. szeptember 22., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Szakértők körében nem számít különösebb meglepetésnek, hogy Vlagyimir Putyin tegnap részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban.

A Kreml által különleges hadműveletnek nevezett invázió nem hozta meg a várt eredményt, a támadó orosz csapatok létszáma és lendülete fogytán, az ukrán ellenállás a vártnál keményebb és hatékonyabb. Az ukrán ellentámadás sikere nyomán Putyinnak lépnie kellett, egyértelművé vált: jóval több katonára van szükség ahhoz, hogy az eddig meghódított területeket megvédjék, illetve a kinyilvánított célt, Donbasz „felszabadítását” – Luhanszk és Donyeck megyék elfoglalását – elérjék. A részleges mozgósítás ennek egyik eszköze, a másik, ennél rafináltabb manőver úgynevezett népszavazások rendezése a megszállt területeken: a Kreml értelmezésében ez teremti majd meg a jogi alapját annak, hogy Oroszország megvédje határait. Ha ugyanis Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizsje területét az álnépszavazás eredménye nyomán a Kreml nem tekinti többé Ukrajna részének, akkor a hazai közvélemény számára úgy tálalható az ukrán invázió, hogy Oroszország a saját határait védi.

Annak ellenére, hogy nem meglepő, az orosz elnök tegnapi bejelentése mégiscsak jelentős mozzanata az ukrajnai háborúnak. És nem csak (vagy nem elsősorban) azért, mert az orosz sereg elméletileg több százezer új katonával erősödhet, és ennek valószínűleg következményei lesznek a fronton is, így pedig az elmúlt időszakban lelassuló offenzíva új erőre kaphat, de leginkább azért fontos e rendelet, mert azt jelzi: Vlagyimir Putyin nem fog meghátrálni. Lehet ugyan úgy értelmezni eme intézkedéseket, mint amelyek Oroszország és a Kreml gyengeségének jelei – a tegnapi amerikai és európai reakciók ezt a vetületet hangsúlyozzák –, rövidlátásra vallana azonban nem észrevenni, hogy Vlagyimir Putyin beszédében világossá tette: saját szempontjából Moszkva létfontosságúnak tekinti a mostani konfliktust. Értelmezése szerint ugyanis a Nyugat Oroszország megsemmisítésére törekszik, márpedig hazájuk védelmében minden eszközt be fognak vetni – célzott nem is oly burkoltan a nukleáris fegyverek bevetésére. Putyin ezzel nyilvánvalóan a nyugati országoknak üzent, amelyek az ukrán ellentámadás sikerén felbuzdulva újabb fegyverszállítmányokat helyeztek kilátásba Ukrajnának – ugyanakkor hiba lenne a nukleáris fenyegetést félvállról venni, hiszen már az invázió beindításakor bebizonyosodott: Oroszország nem feltétlenül a számunkra otthonos nyugati, európai értékrend és világnézet alapján hozza meg döntéseit, és ha Putyin sarokba szorítva érzi magát, akkor a támadás marad az egyetlen lehetőség számára. Valami ilyesmire célzott nyár elején Emmanuel Macron francia államelnök igencsak nagy port kavart kijelentésével, amelyben arra hívta fel a figyelmet: nem szabad megalázni Oroszországot. A Kreml intézkedéseinek és Putyin tegnapi beszédének üzenete lényegében tehát az, hogy a jelenlegi orosz vezetés sem most, sem a jövőben nem fogadja el a vereséget Ukrajnában.

Miután azonban a hazájukat védő ukránoknak sem nagyon van, ahová hátrálniuk, az elmúlt hetekben elért harci sikereik nyomán pedig elszántságuk, kitartásuk tovább nőtt, mindez azt jelenti: következő időszakban a háború eszkalációjára és annak elhúzódására számíthatunk. Még hevesebb harcokra, még több áldozatra, még több pusztításra tehát. A békétől vagy legalább a tűzszünettől minden bizonnyal most vagyunk a legtávolabb február vége, az invázió kezdete óta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 528
szavazógép
2022-09-22: Közélet - Fekete Réka:

Tanműhely és pihenősarok az óvoda udvarán

Tizenkét háromszéki óvoda udvarán hoztak létre az elmúlt egy év alatt relaxációs, fejlesztési és tanulási övezetet egy országos program részeként, a sepsiszentgyörgyi Napsugár Napközi Otthonban tegnap avatták a szabadtéri létesítményt.
2022-09-21: Gazdaság - :

Hogyan zajlik egy webshopkészítés profi csapattal? /X/

Egy full-stack marketing ügynökség legfőképp azok számára ajánlott, akiknek a terveik között szerepel a külföldi piacralépés, valamint gyorsan szeretnének növekedni. Azokon a területeken, ahol szoros a verseny, létfontosságú a profi szakmai segítség.