Népmesei örökségünket népszerűsítik

2022. szeptember 29., csütörtök, Közélet

A népmesék által őrzött bölcsességekre, a népmesei örökségre kívánják felhívni a figyelmet azzal a rendezvénysorozattal, melyet szeptember 30-án, pénteken a magyar népmese napja kapcsán szervez a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Guzsalyas Alapítvány. A programokkal Háromszék jeles személyisége, Benedek Elek emléke előtt tisztelegnek az író születésének 163. évfordulóján.

  • Fotó: Facebook / Cimborák Bábszínház
    Fotó: Facebook / Cimborák Bábszínház

A Cimborák Bábszínház színészei a nap folyamán a megyeszékhely különböző helyszínein tartanak spontán meseolvasást, az ott dolgozó, tanuló, edző vagy éppen ott tartózkodó hallgatóságot egy-egy Benedek Elek által gyűjtött népmesével lepik meg.

Az Erzsébet park felső sétányán ugyancsak pénteken nyílik a 2021-es Csillagszemű rajzpályázat díjazottainak szabadtéri kiállítása, melyet október 27-ig lehet megtekinteni. A szervezők célja, hogy a tárlat révén a rajzokban megjelenített népmeséket népszerűsítsék, ösztönözzék az önkifejezést, felkarolják a gyermekművészetet.

A régi fonók, kalákák, a közös mesélés hangulatát hivatott idézni a 18 órakor kezdődő mesefonás, melyre a Cimborák Bábszínház stúdiótermében kerül sor. „A Guzsalyas Alapítvány kezdeményezésére, az Erdélyi Hagyományok Háza támogatásával havi egy délutánt átölelő programon hangzanak el a mesék, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem nevelnek, és ma már feledésbe merülő ismereteket, általános műveltségi tartalmakat adnak át a hallgatóságnak” – tájékoztattak közleményükben a szervezők. (dvk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 704
szavazógép
2022-09-29: Közélet - Bodor János:

Büntetőadó sújtja a hanyagságot (Kovászna)

Közel harminc éve szégyenfoltként áll a fürdőváros központjában egy épületmonstrum, amelyet a múlt rendszer hatóságai művelődési háznak terveztek. A 2005-ig önkormányzati tulajdonban levő, félkész épület ingatlanspekuláció áldozata lett, jelenleg egy Romániában bejegyzett, izraeli érdekeltségű befektetési társaság tulajdonában van, ám semmi jele annak, hogy folytatnák a félbehagyott építkezést.
2022-09-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Felmérik az autóforgalmat

A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) megbízásából forgalmi vizsgálat indult tegnap országszerte: a társasághoz tartozó nemzeti, gyorsforgalmi, valamint autópályákon közlekedő járművek vezetőinek utazásuk kiindulási pontjáról, illetve a célállomásról kellett nyilatkozniuk a kérdezőbiztosoknak. Az akció megyénket is érinti.