Jóvátételt vár Lengyelország Németországtól

2022. október 4., kedd, Világfigyelő

Varsó a második világháborús jóvátételről szóló diplomáciai jegyzéket fog átadni Németországnak – jelentette be Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter tegnapi sajtóértekezletén, közölve, hogy már aláírta a dokumentumot.

  • Varsó második világháborús bombázása. Fotó: Wikipédia
    Varsó második világháborús bombázása. Fotó: Wikipédia

A jegyzék kifejezi a lengyel külügyi tárca azon meggyőződését, hogy a két félnek haladéktalanul lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy tartós, átfogó és végleges módon, jogi és anyagi értelemben rendezzék az 1939-–1945-ös német agresszió és megszállás következményeinek ügyét – fogalmazott Rau.

A rendezésnek tartalmaznia kell a német agresszió és megszállás által a lengyel államnak okozott anyagi és nem anyagi károkért járó jóvátételt, az áldozatoknak és családtagjaiknak fizetendő kártérítést, valamint az elrabolt lengyel kulturális javak és levéltári anyagok kérdésének rendszerszintű megoldását is – sorolta a külügyi tárca vezetője.

Mint mondta, a rendezésnek tartalmaznia kell a lengyel állami bankok 1939 és 1945 között elrabolt vagyonának visszaszolgáltatását, a német hitelszövetkezetek „rablótevékenységéből” eredő tartozások kiegyenlítését is, valamint a háború előtti németországi lengyel kisebbség meggyilkolt aktivistáinak teljes rehabilitációját és a németországi lengyel kisebbségi szervezetek veszteségeinek kompenzálását is.

A rendezés részét kell képeznie a második világháború lengyel áldozatai emlékezetének ápolását célzó megfelelő együttműködésnek is, valamint annak, hogy a német hatóságok hatékony módon igaz képet mutassanak be társadalmuknak a háborúról és annak következményeiről, különösen a Lengyelországnak és a lengyeleknek okozott károkról – hangsúlyozta Rau.

A diplomáciai jegyzék újabb lépés a lengyel kormány részéről a folyamatban, miután az illetékes lengyel parlamenti bizottság szeptember elején ismertette a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő lengyel veszteségekről szóló jelentését.

Ennek alapján a lengyel szejm szeptember közepén csaknem egyhangúlag megszavazott határozatában politikai, történelmi, jogi és pénzügyi felelősségvállalásra szólította fel Németországot.

A német kormány szeptember elején úgy reagált, hogy az ügyet lezártnak tekinti, mivel Lengyelország 1953-ban lemondott a háborús jóvátételről. A lengyel kormány szerint azonban a szovjet nyomásra tett nyilatkozat – amely a Trybuna Ludu kommunista napilapban 1953 augusztusában jelent meg jegyzék formájában – nem kötelező erejű nemzetközi jogforrás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 719
szavazógép
2022-10-04: Világfigyelő - :

Svéd genetikus kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért – jelentették be tegnap a stockholmi Karolinska Intézetben.
2022-10-04: Közélet - Nagy D. István:

Utcajavítási bonyodalmak (Sepsiszentgyörgy)

Komolytalan kivitelezők, a szolgáltatókkal való alkudozás, a munkálatok során tapasztalt meglepetések, egyebek mellett ezekkel a problémákkal kell szembenéznie Sepsiszentgyörgy önkormányzatának a utcajavítások során – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád. A polgármester három nagyobb, a késések és egyes hiányosságok miatt a lakosságnak kellemetlenségeket okozó munkálatról beszélt: ezek a Táncsics Mihály, a Csíki, valamint a Rózsa utcai korszerűsítések. Az elöljáró ezek kapcsán egy általános problémáról is szólt, a különböző szolgáltatókkal – gáz, áram, közművek – való viszony bonyodalmairól.