Ismét panaszkodott Dan TanasăA diszkriminációellenes tanács elé citálta a baróti polgármestert

2022. október 6., csütörtök, Közélet

Dan Tanasă bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Benedek-Huszár Jánost, Barót polgármesterét. A Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke azt rója fel az erdővidéki elöljárónak, hogy az egyik közösségi platformon a város tevékenységét bemutató oldal csak magyar nyelven érhető el, így az azt nem ismerő polgárok közérdekű információk megismeréséhez való joga sérült.

  • Fotó: Facebook / Benedek Huszár János
    Fotó: Facebook / Benedek Huszár János

Dan Tanasă úgy véli, hogy a barotvarosonkormanyzata nevű Facebook-oldalon szereplő bejegyzések kizárólagos magyar nyelve hátrányos helyzetet teremt „a magyar nyelvet nem ismerő román állampolgárok” számára. Állításait alátámasztandó ötvenhárom kimentett bejegyzést mellékelt panasza mellé, s kérte, a tanács állapítsa meg a diszkriminációt, a polgármestert pedig büntesse meg.

Benedek-Huszár János az Országos Diszkriminációellenes Tanács előtt hétfőn jelent meg. Az őt kihallgató három köztisztviselőnek elmondta, nem hiszi, hogy létezik olyan román Baróton, aki ne tudna magyarul, és amiatt fontos, számára hátrányt okozó információktól esett volna el. A Dan Tanasă ötvenhárom oldalas mellékletből legalább 30–40 üres volt, a kifogásolt júliusi és augusztusi bejegyzések közül, melyekről a feljelentő azt állította, azok kizárólag magyarul szóltak, kilenc románra is le van fordítva.

A városvezető úgy értesült, a tanács hasonló ügyekben fél év alatt szokott dönteni: a felek megismerhetik egymás álláspontját, válaszolni és kiegészíteni lehet azokat, aztán a tanácstagok hozzák meg döntésüket. Addig is a megszokott módon működik majd politikusi és a baróti városháza oldala is, folyamatosan feltöltik a városvezetés híreit.

Mivel a CNCD hivatalnokai megmutatták, hogy létezik az alkotmánybíróságnak egy határozata, amelyik kimondja, hogy a köztisztséget ellátóknak a magánoldaltól eltérő, politikai és közszereplését bemutató oldalak is nyilvános térnek számítanak, úgy azokra is vonatkoznak a többnyelvűségi szabályok, románul is megjeleníti minden közlését. Számára ez nem fog gondot okozni: úgy véli, jó példával kell élnünk szabálykövetésben, azaz bánjunk mi is úgy a köztünk élő kisebbséggel, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2022-10-06: Közélet - Fekete Réka:

Támogatókat keresnek a délutáni oktatáshoz (Diakónia Keresztyén Alapítvány)

Mivel a HEKS svájci segélyszervezet jelezte, visszalép a további támogatástól, helyben kell előteremteni a szükséges összeget a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek meleg ebéddel is járó délutáni oktatására – hangsúlyozza Torma Vera, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány saját számlával rendelkező, önálló ágazataként jegyzett gyermek- és családsegítő szolgálatának irányítója.
2022-10-06: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szociális konyha létesül (Sepsiszentgyörgy)

Száz személy étkeztetését tudja biztosítani az a szociális konyha, melynek létrehozását a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezete kezdeményezte. A pályázati forrásokból finanszírozott beruházás november közepén – december elején válhat működőképessé.