Kortárs magyar drámák felolvasóestje a Szimplában

2022. október 11., kedd, Magazin

Telt házzal indult el az Okuláré Projekt – kortárs dráma felolvasósorozat 2022/2023-as évada október elsején, szombaton Győrben, az eseményen a résztvevők 3 egyfelvonásos drámát olvastak fel, illetve olvasnak fel október folyamán összesen 13 helyszínen a világ különböző pontjain. Az előadásokat mindenhol kerekasztal-beszélgetés követi, az este végén a közönség a kedvenc szövegét is megszavazza.

Ebbe a programba kapcsolódik be a sepsiszentgyörgyi Szimpla is 2022. október 14-én 19 órától, amelyre szeretettel vár minden kortárs irodalmat kedvelő diákot és felnőttet egyaránt.

A Fiatal Drámaírók Háza kezdeményezte rendezvénysorozat októberben 9 magyarországi és 4 határon túli helyszínen zajlik. Az érdeklődő közönség Győrben, Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Tapolcán, Zalaegerszegen, Hódmezővásárhelyen, Budapesten pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában és a MANYI Kulturális Műhelyben tud bekapcsolódni a felolvasásokba. A projekt egyik fontos célja, hogy határokon túli magyar közösségeket is összekapcsoljon, így Sepsiszentgyörgy mellett Berlinben, Tel-Avivban, valamint a Kolumbiai Magyar Körnél is hallhatóak lesznek kortárs magyar drámák.

„Nem tudok még egy ilyen színházi eseményről, ami ilyen rendszerességgel, ennyi helyszínen tudna megvalósulni. Az Okuláré nemcsak a pályakezdő drámaíróknak teremt bemutatkozási és fejlődési lehetőséget, hanem egyben közösségteremtő és összetartó erővel is bír. Írók, rendezők, színészek és a közönség párbeszédére ad alkalmat ez a program” – nyilatkozta Horváth Benji projekt­vezető.

Az Okuláré Projekt egy kéthavonta megvalósuló színházi felolvasóest-sorozat, amire a pályakezdő drámaírók nyílt pályázat útján kerülhetnek be. Minden alkalommal egy megadott hívószóra születnek az egyfelvonásos szövegek – ez októberben a Kapás volt – a döntős szerzők, Szűcs Virág Natália, Cseke Tamás és Nagy-Szakmáry Attila drámái is ebből inspirálódtak. A művek kiválasztásában Bíró Bence dramaturg volt a szervezők segítségére.

Érdemes követni a Fiatal Drámaírók Háza Facebook-oldalát, ahol az esemény további részletei is megtalálhatók, valamint a drámaírói ambícióval rendelkezők további pályázatokat is találhatnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2022-10-11: Magazin - :

Megelevenedő terek, újraértelmezett történetmesélés (8. pulzArt a köztereken)

Az október 13–16. között zajló 8. pulzArt köztéri közösségi eseményei és interaktív installációi már a rendezvénysorozat kezdete előtt lendületbe hozzák Sepsiszentgyörgyöt. A #SEPSI jelenleg is alkalomhoz illő, ünnepi festésben díszeleg, különös meglepetést tartogatva a főtéren sétálóknak. Október 7-én, péntek estétől a WatchThis.Works aszfaltfestéssel hangolt a közelgő fesztiválra az Erzsébet park bejáratánál, október 9-én pedig megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Sugár János Időjárőr című projektjéhez tartozó lakókocsi, mely öt napon át különböző helyszíneken gyűjti a járókelők által diktált szövegeket. A pulzArt ideje alatt a KreaCo Stúdió jóvoltából esténként virtuális játszótérré változik a főtér. Péter Árpád, a Folks Duo egyik tagja október 14–15. között a Csipike Óvoda egyik külső falára fest népművészeti ihletésű motívumot.
2022-10-11: Gazdakör - Incze Péter:

Mennyire számíthatnak a földművelők és állattartók? (Mezőgazdasági támogatások)

Az október 5-i kormányülésen elfogadták azt a kormányhatározatot, amely megszabja a 2022-es évre járó közvetlen támogatások értékét a növénytermesztésben és állattenyésztésben.