Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2008. december 18., csütörtök, Belföld
Módosítsák a kormányprogramot

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap arra kérte a D-LP-t és az SZDP-t, módosítsák a kormányprogramot. Romániának válság elleni programra van szüksége, és nem a valóságtól elrugaszkodott intézkedésekre, amelyeket nem lehet finanszírozni, és amelyek ,,eltemetik a gazdaságot" — hangsúlyozta.

A kormányfő internetes blogján elemzi az új kormány programját, amely szerinte rosszabb, mint gondolta. Úgy vélem, az új kabinet visszahozza a progresszív adózási rendszert, amely bátorítani fogja az adócsalást, és elbátortalanítja a Romániába befektetni kívánó cégeket. ,,Nem lehet egységes adókulcs, ha a többet dolgozó és jobban kereső románokra nagyobb adód vetünk ki, akik pedig kevesebbet keresnek, azoktól kisebb adót kérünk." Úgy véli, a tervezett intézkedésekkel ,,visszatérünk a múltba: a gazdasági instabilitás és szegénység korszakába", érthetetlen számára, miért ragaszkodnak a ,,már elkövetett hibákhoz, balos intézkedésekhez, amelyek kudarcot vallottak". Csakis adóemeléssel fedezhetőek a tervezett kiadások, és ez sok cég csődjéhez vezethet — véli a leköszönő miniszterelnök. ,,Ez a kormányprogram a munkanélküliség, az instabilitás és a szegénység felé sodorja Romániát" — fejti ki Tăriceanu. A sok béremelésre vonatkozó ígéretet kedvezményesebb gazdasági körülmények között sem lelhetne megvalósítani, és szerinte hiányoznak a programból a gazdaság fejlesztése és a külföldi befektetők vonzása érdekében hozandó reális intézkedések.

Ismét a tartalékalaphoz nyúltak

A tartalékalapból 14,8 millió lejjel egészítette ki a kormány a munkaügyi minisztérium költségvetését, ebből fedezik decemberben a különböző szociális támogatásokat. A korábbi költségvetés-kiegészítések nem voltak elegendőek az utolsó havi gyermeknevelési, a fogyatékosoknak járó támogatásokra, a gyermekpénzre, és a minisztérium kiadásainak átcsoportosításával sem sikerült pótolni a hiányzó összeget, ezért kellett a kabinetnek a tartalékalaphoz nyúlnia — derül ki a kormány közleményéből. Ugyancsak a tartalékalapból utaltak át 35 millió lejt a közlekedési tárcához, a nyugdíjasok, háborús veteránok, forradalmárok és diákok utazási kedvezményeinek fedezésére.

Tovább tart az egészségfelmérés

Meghosszabbították január 31-ig az országos egészségfelmérő program határidejét. A kormány tegnapi ülésén arról is döntött, hogy az egészségügyi pénztárak archiválják a visszaküldött, illetve az át nem vett szelvényeket. A törvény által előírt határidő lejárta után ezeket megsemmisítik.

Tiltakoztak az állattenyésztők

A nagylaki, borsi és petei határátkelőknél tüntettek tegnap a szarvasmarha-tenyésztők. A legnagyobb számban Nagylaknál gyűltek össze az elégedetlen gazdák. A hatóságok nem engedték meg a tüntetőknek, hogy a 7-es országúton vagy a határátkelőnél tartsák meg tiltakozó gyűlésüket, emiatt a szarvasmarha-tenyésztők kibéreltek egy parkolót. A tiltakozó akció résztvevői azt követelik a kormánytól, hogy más EU-s országok mintájára nyújtson támogatásokat az állattenyésztőknek. Costel Caraş, a Romániai Szarvasmarha-tenyésztők Szakszervezetének elnöke szerint a tejtermelők egyre nehezebben élnek. ,,Törvénytelenül érkezik Romániába a tej ezeken a határátkelőkön keresztül, nem tartják tiszteletben az EU-tagországoknak megszabott tejkvóta törvényét. Magyarország például évente 100 000 tonna tejet küld Romániába, és ezt a mennyiséget le kellene vonni a kvótájából" — mondta Caraş. Kifejtette, az élelmiszeriparban tevékenykedő multinacionális cégek ,,elássák a hazai termelőket", mivel olyan országokból hoznak tejtermékeket, ahol támogatják az állattenyésztést. A szarvasmarha-tenyésztők a gyulavarsándi határátkelőnél is beütemeztek egy hasonló tiltakozó akciót, de ezen nem jelent meg senki. A Bihar megyei borsi határátkelőnél viszont mintegy 70 tüntető gyűlt össze. A Szatmár megyei petei határátkelőnél egy ötvenfős szarvasmarha-tenyésztő csapat tüntetett. Bejelentették, megpróbálják rábírni a Magyarországról érkező tejet szállító tehergépkocsikat, hogy ne lépjék át a román határt.

A gázszolgáltatók államosítását kérik

A Distrigaz-Nord államosítását kéri a Romániai Üzletemberek Szövetsége, mert a német E.ON GAZ nem teljesítette ígéreteit, és indokolatlanul drágítja a gázt. A kőolaj és földgáz egyre olcsóbb a nemzetközi piacon, ezért azt kéri az üzletemberek szövetsége, hogy az Energiaárszabályzó Hatóság ennek függvényében módosítsa a gáz árát

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2008-12-18: Belföld - x:

Hírsaláta

FÉLIXET KITÜNTETTÉK. Sarló és kalapács-díjjal tüntette ki a Temesvár Társaság Dan Voiculescut a neokommunista rendszer megőrzése érdekében kifejtett önzetlen tevékenységéért. (Evenimentul zilei) Teljesen fölöslegesnek tetszik a rendszerváltó temesvári szervezetek iróniája, a szociáldemokraták szekerén a szenátusba bejutott Dan Voiculescu akár a felsőház alelnöke is lehet — írják parlamenti forrásokra hivatkozva a bukaresti lapok.
2008-12-18: Közélet - x:

Teret a civileknek (CIVEK-közgyűlés) - Farcádi Botond

Ha 2007 a nekiindulás éve volt, 2008 pedig a szervezeti megerősödésé, akkor 2009 remélhetőleg a kibontakozás esztendeje lesz a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) számára — jelentette ki Bereczki Kinga az ernyőszervezet éves közgyűlésén.