Két világ közt, honvágyban

2022. október 27., csütörtök, Közélet

Ha már annyi mindenről szó esett a különböző sepsiszentgyörgyi helyszíneken, beleértve a Sepsi Arénát is, ahol a SepsiBookon Fekete Vince részletesen beszélt legutóbbi, Halálgyakorlatok című kötetéről, ezúttal valami mást kellett kitalálni: legyen szópár-kihívás, ötölte ki Szonda Szabolcs. És a kedd esti, Bod Péter megyei könyvtárbeli közönségtalálkozó – nagyjából – ennek jegyében zajlott.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Azért csak nagyjából, mert egy ilyen jellegű beszélgetésbe sok minden belefér, sok elkalandozásra ad lehetőséget. Az otthon-itthon szópár például alkalmat adott Fekete Vince önmeghatározására: Budapesten élő kézdivásárhelyi embernek tartja magát. „Két világ között jövünk- / megyünk az elképesztő / honvágyban”, olvasta egy éppen Szonda Szabolcshoz írott verséből, és e sorok akár nemzedéke mottóját is jelenthetnék – ha a vers nem azzal zárulna, hogy „Két életünk van: az egyik / amikor, és másik, /amikor utána. És / a közben ez a Senkiföldje,/ ami fenyegető, nyugtalan, sötét. // Sőt: hullámzó, tajtékzó erők, / partra vetettség stb.” – ebben az esetben a satöbbi a továbbgondolásra késztető felhívás.

És már terítékre is kerülhetett a Halálgyakorlatok (közben kis elkalandozás a költői zsengék múltjába, aztán vallomás a mesterségről: „mindent kipróbáltam, rímes-ritmusos verset, szonettet, stanzát, magyaros felezős nyolcast, beépítettem szabadversbe rímes-ritmusos formákat”, de még arról is, hogy prózájának történeteit hogyan ültette át versbe: „mint egy szobrász, aki lefaragja a kőfölösleget”), a „feltámasztási kísérletek” döbbenetes kötete.

Felolvasással, közben –bár ezt nem beszélték meg előre – Császár Katalin, a Plugor Sándor Művészeti Líceum fuvolatanára és volt tanítványa, Máthé Izabella, a brassói Transilvania Egyetem Zenetudományi Karának fuvola szakos hallgatója hangszereiken ugyanazokat az érzéseket elevenítették meg – vagy ezt csak az érezte át, aki a Halálgyakorlatok egyik-másik történetét megtapasztalta?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2022-10-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Próbarepülés decemberben (Brassói repülőtér)

December közepén száll fel az első gép a vidombáki repülőtérről, de ez még az előkészületekhez tartozik, a közönség számára várhatóan 2023 júniusában nyílik meg a brassói légikikötő.
2022-10-27: Közélet - Bartos Lóránt:

Garázdaság a temetőben

Halottak napja előtt egyre többen fedezik fel Kézdiszéken is, hogy elhunyt szeretteik végső nyugvóhelye sincs biztonságban: tolvajok, rongálók garázdálkodnak a temetőkben, kis szobrokat, frissen kihelyezett virágokat, de még gyertyákat is eltulajdonítanak.