Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2008. december 19., péntek, Belföld
Szavatolni kell az etnikai arányosságot

Az etnikai arányosságot törvényben kellene garantálni Romániában, vagyis fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy amikor az RMDSZ kormányon van, a magyarok jelen vannak minden fontos romániai intézményben, de ha ellenzékbe kerül, mindez megszűnik — jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A november 30-i parlamenti választásokat követően ellenzékbe szorult RMDSZ vezetője elmondta: ez nagyon nehéz kérdés még az EU-ban is, ahol egyesek diszkriminációnak tekintik, ha etnikai arányt állapítanak meg bizonyos intézményekben.

Markó szerint Traian Băsescu államfőnek is van része abban, hogy az RMDSZ ellenzékbe került, annak ellenére, hogy többször kijelentette: a szövetségnek stabilitási tényezőként minden kormányban ott a helye. Hozzátette: az RMDSZ csak a parlamentben lesz ellenzékben, hiszen a szervezet több önkormányzatban is erős, és ezekre most nagyobb súllyal fog támaszkodni. Hangsúlyozta: az európai parlamenti jelenlétet és más nemzetközi fórumokat is megpróbálnak felhasználni, hogy visszahassanak arra, ami Bukarestben történik. Markó szerint a bukaresti parlamentben a magyar honatyáknak hallatniuk kell a hangjukat nap mint nap, és fel kell készülniük arra, hogy a szakbizottságokban és a plenáris üléseken nehéz küzdelmek következnek, elsősorban azért, hogy megvédjék az eddig kivívott jogokat.

Benedek pereli Kötő mandátumát

Tegnap a képviselőház és a szenátus mandátumigazoló bizottságai egyaránt jóváhagyták az összes megválasztott honatya mandátumát. A két ház plénumai ma reggel szavaznak a bizottsá­gi jelentések elfogadásáról. A képviselőházi bizottságnak egy panaszt és egy óvást kellett elemeznie: a panaszt Benedek Imre Sándor RMDSZ-képviselőjelölt nyújtotta be Kötő József mandátuma ellen, az óvást pedig egy Suceava megyei független jelölt, Ionel Budnariu, Bălan mandátumának semmissé nyilvánítását követelve. A mandátumigazoló bizottság tagjai úgy vélték, egyik ügy sem tartozik hatáskörükbe. A bizottság elnöke, Petru Călian elmondta, Benedek Imre az ítélőtáblához is benyújtott egy óvást, amelyben követeli Kötő képviselői mandátumát, ám egyelőre nem született döntés, tehát a bizottság úgy döntött, igazolja Kötő József mandátumát. Hangsúlyozta, ha az igazságszolgáltatás Kötő József mandátumának igazolása után Benedek Imre javára dönt, a helyzetet a képviselőház jogi bizottságának kell majd elemeznie.

Marad a főügyész

Harmadszor is meghosszabbította Laura Codruţa Kövesi legfőbb ügyész Daniel Morar augusztus elején lejárt mandátumát a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élén. Morar mellett Laura Codruţa Kövesi január elsejétől ugyancsak kilencven nappal hosszabbította meg Carmen Gâlcă helyettes főügyész, valamint Doru Ţuluş főügyész ideiglenes mandátumát is, akik szintén vezető tisztséget töltenek be a DNA-nál. Mircea Zărie és Romeo Bălan ügyész megbízatását nem hosszabbította meg, ők ugyanis kérték a nyugdíjaztatásukat. A legfőbb ügyész azt követően döntött így, hogy az államelnök és a Legfelsőbb Bírói Tanács is elutasította a leköszönő igazságügyi miniszter javaslatát, Monica Şerbănescu kinevezését a DNA élére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2008-12-19: Belföld - x:

Hírsaláta

VAGY ÖTVENSZÁZALÉKOS BÉREMELÉS, VAGY ÁLTALÁNOS SZTRÁJK. A tanügyi szakszervezetek szerint a tanügyi tárca legégetőbb megoldandó problémája a pedagógusok bérének ötvenszázalékos emelésére vonatkozó törvény alkalmazása. A két kormányzó párt támogatta a béremelést, ezért várják, hogy mikor alkalmazzák is a törvényt. Ha ez elmarad, általános sztrájkba kezdenek, választás előtti ígéretükhöz híven — mondták a szakszervezetek képviselői.
2008-12-19: Közélet - Simó Erzsébet:

Külföldi hírek

Göncz Kinga a magyar—román kapcsolatokról
Magyarország arra törekszik, hogy az RMDSZ ellenzékbe kerülésével is jók legyenek a magyar―román kapcsolatok ― mondta Göncz Kinga magyar külügyminiszter, és kiemelte: Magyarország ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a határon túli magyar közösségek jogainak garanciáját ne csak az őket képviselő pártok kormányzati pozíciója biztosítsa, hanem legyenek jogi és demokratikus intézményi garanciák.