Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2008. december 19., péntek, Belföld

VAGY ÖTVENSZÁZALÉKOS BÉREMELÉS, VAGY ÁLTALÁNOS SZTRÁJK. A tanügyi szakszervezetek szerint a tanügyi tárca legégetőbb megoldandó problémája a pedagógusok bérének ötvenszázalékos emelésére vonatkozó törvény alkalmazása. A két kormányzó párt támogatta a béremelést, ezért várják, hogy mikor alkalmazzák is a törvényt. Ha ez elmarad, általános sztrájkba kezdenek, választás előtti ígéretükhöz híven — mondták a szakszervezetek képviselői.

JÁTSZMÁZÓ SZENÁTUSELNÖKNEK KÉSZÜL GEOANĂ. Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt elnöke egy televíziós műsorban kijelentette, a szenátus elnöke szeretne lenni, és ,,szuperjátszmázó" módon akarja betölteni a tisztséget, utalva Băsescura, akit a sajtó alkotmányos hatáskörének teljes kihasználása, sőt, feszegetése miatt játszmázó elnöknek nevezett el. Geoană azt is szeretné, ha a szenátus elnöke lenne a Legfelső Védelmi Tanács második számú vezetője. Állítása szerint erről már beszélt a Demokrata-Liberális Párttal és magával Traian Băsescu államfővel is. (Realitatea)

MEGHOSSZABBÍTOTTÁK. Egy hónappal meghosszabbította a kormány utolsó ülésén a lakossági egészségfelmérő programot, amelyre így 2009. január 31-ig lehet jelentkezni. Az ingyenes vizsgálatok ellenértékét március 31-ig fizeti ki a minisztérium a laboratóriumoknak. (Agerpress)

OKTÓBERIG VÁRNI KELL. Csak októbertől növelnék az egyes és kettes munkakategóriákban a nyugdíjat. Az 50, illetve 25 százalékos emelést annak idején éppen az új koalíció képviselői, szenátorai szavazták meg. A törvénynek januártól kellett volna életbe lépnie, de a Tăriceanu-kabinet 2010 januárjára halasztotta a nyugdíjemelést. Most úgy tűnik, az új hatalom már októberben nagyobb nyugdíjakat adna. (NewsIN)

RENGETT A FÖLD. Szerda reggel fél tíz után pár perccel 4,5-ös erősségű földrengést észleltek Vrancea környékén — jelentette be a Földtani Intézet. Az euró-mediterrán földrengéskutató központ adatai szerint a rengés 86 kilométer mélyen következett be. A legutóbbi földrengést augusztus 3-án jegyezték, amelynek a Richter-skála szerinti erőssége 3,6-os volt. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2008-12-19: Közélet - x:

Jobban bízunk Băsescuban, mint Markóban? (Közvélemény-kutatás a román—magyar viszonyról)

A romániai magyarok jobban bíznak Traian Băsescu államelnökben, mint Markó Béla RMDSZ-elnökben — derül ki az Etnikumközi Kapcsolatokat Kutató Központ közvélemény-kutatásából. A felmérés a Nemzeti Kisebbségek Problémáinak Tanulmányozásával foglalkozó Intézet felkérésére készült, és csütörtökön hozták nyilvánosságra az adatok egy részét.
2008-12-19: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Szavatolni kell az etnikai arányosságot
Az etnikai arányosságot törvényben kellene garantálni Romániában, vagyis fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy amikor az RMDSZ kormányon van, a magyarok jelen vannak minden fontos romániai intézményben, de ha ellenzékbe kerül, mindez megszűnik — jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A november 30-i parlamenti választásokat követően ellenzékbe szorult RMDSZ vezetője elmondta: ez nagyon nehéz kérdés még az EU-ban is, ahol egyesek diszkriminációnak tekintik, ha etnikai arányt állapítanak meg bizonyos intézményekben.