KovásznaSzáz év fölötti szépkorúakat köszöntöttek

2022. november 11., péntek, Közélet

Az elmúlt napokban két matuzsálemi kort megélt kovásznai polgárt köszöntött Gyerő József, a fürdőváros polgármestere és Dancs Ibolya, a városháza anyakönyvi hivatalának vezetője.

  • Köszöntötték a 103 éves Olosz Erzsébetet. Fotó: Facebook / Gyerő József
    Köszöntötték a 103 éves Olosz Erzsébetet. Fotó: Facebook / Gyerő József

A polgármesteri hivatal képviselői elsőként Olosz Erzsébetet látogatták meg lakásán november 8-án, aki éppen aznap töltötte 103. évét. A város elöljárói tortával, virágcsokorral, emléklappal köszöntötték a 104. évébe lépő Erzsike nénit, és boldog születésnapot, további jó egészséget kívántak neki.

A fürdőváros legidősebb asszonya 1919. november 8-án Zabola-Páván született a Csekme család sarjaként. Kovásznára jött férjhez, egy fiú- és egy leánygyermeknek adott életet. Négy unokája – két fiú és két lány, a két fiú fiatalon meghalt –, hat dédunokája és két ükunokája van.

Erzsike néni érdeklődésünkre elmondta: többen azt hiszik, azért élt ilyen sokat, mert kényelmes élete volt, pedig ez nem igaz, mert hosszú életének a titka az, hogy nagyon sokat dolgozott. A családnak sok földje volt, azt művelni kellett, így a dolgot nem lehetett mellőzni. Életének legszebb emlékei közül kiemelte azt, amikor 1939–1940-ben Kovásznára bevonultak a magyar honvédek, az akkor készült fényképeket ma is őrzi. Legszomorúbb szívvel a két fiúunokájának elvesztésére, az államosításra és a kollektivizálásra emlékszik vissza. Mint mondta, jelenleg jó egészségnek örvend, csak a hallása gyengült, ezért nem is néz tévét, mert úgy sem érti, amit ott mondanak.

Kovászna másik ünnepeltje a vajnafalvi Olteanu Dumitru, aki november 9-én töltötte a százat. Őt is virágcsokorral, tortával és emléklappal ajándékozta meg lakásán a polgármesteri hivatal küldöttsége Gyerő József polgármester vezetésével. Kovászna sem feledkezik meg szépkorú öregjeiről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-11-11: Közélet - Bartos Lóránt:

Megbírságolták a sportegyesületet (Kézdivásárhely)

Jelentős összeggel, tízezer lejjel bírságolta meg a fogyasztóvédelem a Kézdivásárhelyi Sportegyesületet (KSE). A büntetést azért kapták, mert a műjégpálya előtti gördeszkás-biciklis pálya zavarta a környéken lakókat.
2022-11-11: Közélet - Hecser László:

Kétmillió euróból újulhat meg a bibarcfalvi református templom

A bibarcfalvi református templom teljes felújítására vonatkozó finanszírozási szerződést írt alá októberben Bukarestben Marcel Boloș miniszterrel Fancsal Zsolt Gerő parókus lelkipásztor.