A Sapientia megépítésére összpontosítanak

2022. november 21., hétfő, Közélet

A jövő évben a Sapientia-egyetem működéséhez szükséges épületek – az oktatási tömb és a bentlakások – felhúzására összpontosítanak, oda irányítják azt a pénzt is, amit eredetileg a Bodok Szálló helyére megálmodott kulturális és ifjúsági központ elindítására szántak – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

  • Lebontják a Bodok Szállót, de egyelőre nem építkeznek a helyén. Fotó: Albert Levente
    Lebontják a Bodok Szállót, de egyelőre nem építkeznek a helyén. Fotó: Albert Levente

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ez jó döntés volt, mert két félkész beruházás helyett jobb egy egész; így elindulhat az egyetemi oktatás, a második szakaszban pedig megépülnek a sportlétesítmények is. Maga az egyetem fenntartása nincs veszélyben, erre „még a legsötétebb Gyurcsány-időben” is volt pénz – tette hozzá. Az elöljáró elmondta: mindezekről a magyar kormány építési és beruházási miniszterével, Lázár Jánossal és a Sapientia Alapítvány elnökével, Kató Béla püspökkel közösen állapodtak meg.

Ahogy erről lapunkban is tudósítottunk, a magyar kormány teljesíti vállalásait, és biztosítja a művelődési központ, illetve a Sapientia-egyetem felépítéséhez szükséges anyagiakat, de az ésszerűsítés jegyében jövőben minden pénz – nagyjából tízmilliárd forint (közel 120 millió lej) – az egyetemre megy; ezalatt az önkormányzat lebontja a Bodok Szálló vázát, és eldönti, hogy pontosan milyen intézményeket szeretne építeni a helyére. Még van remény arra, hogy a szakszervezetek művelődési házát a város megkapja, ez esetben legalább egy funkcióval kevesebbet kell elhelyezni a megüresedő téren.

A Bodok Szálló, illetve a lábánál levő, szintén lebontásra ítélt házak helyén, a főtértől a moziig terjedő területen eredetileg hat intézménynek szeretett volna új székházat építtetni az önkormányzat: a Tamási Áron Színháznak, a Cimborák Bábszínháznak, az M Stúdiónak, a Bod Péter Megyei Könyvtárnak, az Erdélyi Művészeti Központnak és a még ezután létrejövő Székely Filharmóniának; 2023-ban, a bontás után azonban csak egy parkolót fognak kialakítani, és ha 2024-re letisztul a helyzet, akkor nemzetközi pályázatot írnak ki a központ megtervezésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1968
szavazógép
2022-11-21: Magazin - :

Gyergyói lány nyerte az X-Faktort

A gyergyószentmiklósi Solyom Berni nyerte meg az RTL tehetségkutató műsora, az X-Faktor idei, 11. kiadását. Nyereménye 12 millió forint.
2022-11-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Még dolgoznak az utcák javításán

Folyamatban levő és már befejezett utca- és járdajavításokról, felújításokról számolt be legutóbbi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester, hangsúlyozva, hogy nem csupán a belváros szépül, az elmúlt években legalább hússzor annyi pénzt költöttek a szélekre is.