Női vállalkozók találkozója

2022. november 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hétvégén zajlott az erdélyi vállalkozó nők első országos találkozója Marosszentgyörgyön. A Női vállalkozók Erdélyben Facebook-csoportként jött létre, alapítói Czirjék Katalin, Foszner-Korodi Ildikó és Ballok Ildikó.

Öt év alatt életre kelt, 6500 tagra bővült a csoport. Hatékonysága, gyors mozgása azzal magyarázható, hogy az utóbbi évtizedekben megváltozott a munkaerőpiac, megváltoztak az igények, a szemléletek, gyűltek a fehér foltok. Nem volt, ahol vállalkozáshoz kapcsolódó kérdéseket megvitatni, nincsenek vállalkozói női minták sem, így nagy vonzerővel húzta be tagjait egy olyan felület, ahol egyre nyíltabban lehetett biztonságosan beszélgetni, átlendíteni egymást a kritikus pontokon, kérdéseket feltenni nőknek maguk közt. Az adminisztrátorok kifinomult szakértelemmel terelgették a beszélgetéseket, elkerülve a kellemetlenségeket. Mostanra jól érezhető, érzékelhető a gondoskodással felépített csoportetikett – ezzel a nevelő funkciót is betöltve, mert egy ekkora létszámmal bővelkedő térben, ez szinte lehetetlennek tűnhet.

A csoportot egy aktív belső kör mozgatja és aktivitástól függően körbeveszik ezt a soron következő „körgyűrűk”. Az országos találkozót egy kilenctagú operatív csoport hívta életre: Aczél Dóra, Czirjék Kati, Gyöngyösi Csilla, Kelemen Kinga, Matekovits Hajnalka, Szőcs Tamás Réka, Juhász-Borsa Orsolya, Veres Nagy Tímea és Kádár Kincső. Az igényt a találkozásra a csoport tagjai jelezték egy 2022-es áprilisi felmérésben, hisz azok az emberek, akik néhány éve egymást segítik, inspirálják, bátorítják személyes ismeretség nélkül, szerettek volna egymással találkozni is.

A teret a marosszentgyörgyi Sólyom Vendéglő biztosította, amely tökéletes helynek bizonyult egy ilyen találkozásra 170 résztvevőnek. A kétnapos rendezvény alkalom volt a tapasztalatcserére, az ismerkedésre, a kapcsolatok erősítésére, a vállalkozói identitások megerősítésére, illetve arra, hogy elkezdjenek megmutatkozni a csoport női előadói, akik biztosították a civil szféra, a tudományos és a vállalkozói szféra találkozását is, hidat képezve a sávok között, mely szintén nagyban szolgálta a csoport fejlődését.

Első nap két párhuzamos előadásra került sor. Botházi Mária író, egyetemi oktató a kreatív írás rejtelmeibe vezetett be, Veres Nagy Tímea projektmenedzser pedig a projektmenedzsment világába nyújtott betekintést. Előbbi megmutatta, miként lehet elmondani saját történeteket úgy, hogy azok hallhatóak legyenek, utóbbi pedig arra mutatott rá, hogy a pályázatokra miként tudjunk másként gondolni, mint az ígéret földje felé vezető úton ránk hulló mennyei mannára. Az előadásokat workshop követte Czirjék Kati és Gyöngyösi Csilla közreműködésével.

A második nap Gergely Orsolya és Geambașu Réka szociológusok olyan információkat osztottak meg, amelyek a vállalkozói női létről szólnak, és amelyeknek az érintettek nincsenek tudatában. Hűvös Ágnes stratégiai tanácsadó arra világított rá, miben különbözik egy erdélyi vállalkozó (nő) más országban élő társaitól. Az előadásokat 12 vállalkozói életút bemutatása követte, hogy ezáltal inspirálóak és bátorítóak legyenek és nem utolsósorban, hogy örülni tudjanak egymás sikerének.

A csoportra közösségként lehet gondolni, melynek alapértéke a hétvégén is megerősödött, nem konkurenciák vannak, hanem kollégák, társak, a tagok pedig továbbra is kölcsönösen segítik egymást. További lépésekre készülnek a kezdeményezők: képzések köré szervezett szakmai mikroközösségek találkozóira, ahol a legújabb tudás mellett a hasonló piacon dolgozó szereplők megbeszélhetik nehézségeiket, egyeztethetnek. Online munkacsoportok alakulnak, amelyek során egy-egy operatív feladatot oldanak meg közösen, párhuzamosan a saját vállalkozásaikban.

Köszönet és elismerés a szervezőknek!

Bedőházi Beáta, Szóperencia Egyesület

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1746
szavazógép
2022-11-23: Sport - :

Elhunyt Mészöly Kálmán

Nyolcvanegy éves korában hétfőn elhunyt Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, aki szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar nemzeti együttest. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és a Vasas Futball Club is saját halottjának tekinti.
2022-11-23: Szabadidő - :

Nyíres projekt

A székelységgel kapcsolatos népszokásokat, népviseleteket és néptáncokat ismerhetett meg az a közel 50 fős csoport, aki november 18-án ellátogatott a Rétyi Nyír közvetlen közelében fekvő Nyíres Panzióba.