Nyíres projekt

2022. november 23., szerda, Szabadidő

A székelységgel kapcsolatos népszokásokat, népviseleteket és néptáncokat ismerhetett meg az a közel 50 fős csoport, aki november 18-án ellátogatott a Rétyi Nyír közvetlen közelében fekvő Nyíres Panzióba. 

A bemutató otthonos hangulatban zajlott. Székelyföldi, azaz nyárádselyei, vajdaszentiványi és csíkszentdomokosi táncokat láthattunk a Perkő Néptáncegyüttes előadásában. A hagyományokat, viseleteket Stefán Bence és Dobai Kata ismertették, és a jelenlevők megtudhatták: számít-e, hogy épp milyen színűek és mennyire szélesek a székely szoknya csíkjai, miért viseltek régen alsószoknyát, mikor került a székely harisnyára díszítés, és még sok más kuriózum is elhangzott. Összehasonlíthattuk, hogy miben azonosak és miben különböznek ezen régiók táncai, viseletei, és ismét nyugtázhattuk, hogy ilyen bemutatókra szükség van, múltunk megismerése, hagyományaink ápolása, értékeink megőrzése nemcsak közösségépítő célt szolgál, hanem megmaradásunk alapfeltétele is.

Végül remek hangulatú táncházas mulatság zárta a rendezvényt, amelyen a kézdivásárhelyi Finom zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A Nyíres projektet a Carpe Diem Egyesület a megyei tanács támogatásával valósította meg.

Fejér Lóránt, a Carpe Diem Egyesület elnöke

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1968
szavazógép
2022-11-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Női vállalkozók találkozója

Hétvégén zajlott az erdélyi vállalkozó nők első országos találkozója Marosszentgyörgyön. A Női vállalkozók Erdélyben Facebook-csoportként jött létre, alapítói Czirjék Katalin, Foszner-Korodi Ildikó és Ballok Ildikó.
2022-11-23: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tisztújítás a fiókszervezetnél

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság Kovászna Megyei Fiókszervezete 2022. november 21-én tartotta tisztújító közgyűlését.