Orbán Viktor sáljaA kormányfő visszafogottan reagált

2022. november 24., csütörtök, Belföld

Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba – jelentette ki tegnap Nicolae Ciucă miniszterelnök annak kapcsán, hogy magyar hivatali kollégája, Orbán Viktor nemrég Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.

  • Fotó: Facebook / Orbán Viktor
    Fotó: Facebook / Orbán Viktor

A Pedro Sanchez spanyol kormányfővel Castellón de la Planában tartott sajtótájékoztatón Nicolae Ciucă leszögezte: Románia évek óta nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a schengeni térség, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagja legyen, nemzetközi és a szomszédos országokkal való kapcsolatait a jogállamiság elveire és a nemzetközi törvényekre alapozza.

Orbán Viktor gesztusa kapcsán rámutatott, volt már példa ilyenekre, Romániának azonban nem szabad belemennie ebbe a játékba. „Mi csak tartsuk be a játékszabályokat, a jogállamiság szabályait, a jó együttműködés szabályait, legyünk nyitottak a párbeszédre, kapcsolataink alapjául az európai és nemzetközi szintű egyezmények szolgáljanak” – fogalmazott.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Titus Corlă­țean szenátor már nem volt ennyire visszafogott – ami annak a fényében nem meglepő, hogy ő kezdeményezte azt a törvényt, amely hivatalos ünneppé nyilvánítja Romániában a trianoni diktátum aláírásának napját, június 4-ét. A magyarellenes megnyilvánulásairól hírhedt egykori külügyminiszter úgy vélte, elítélendő politikai gesztusról van szó, amely mind betűjében, mind szellemében sérti a magyar–román alapszerződést. Szerinte ezért Klaus Iohannis államfőnek, Nicolae Ciucă miniszterelnöknek és Bogdan Aurescu külügyminiszternek közvetlen tárgyalásokat kellene folytatnia a magyar vezetőkkel, „hogy magyar kollégáik tartózkodjanak az ilyen lépésektől”.

Ionuț Stroe, a kormány második legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője ugyanakkor jóval enyhébb álláspontot képvisel. Szerinte nincs szó provokációról, úgy vélekedett, a magyar kormányfő gyakran folyamodik ilyen eszközökhöz, mivel mindig próbálja bővíteni ezt a fajta „propagandaarzenált”. „Szerintem hiba lenne, ha komolyan vennénk ezt a gesztust, a magyar válogatott sálját, még ha Nagy-Magyarország térképe is van rajta” – hangsúlyozta Stroe.

Az RMDSZ nem kívánta kommentálni az ügyet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2022-11-24: Belföld - :

Iohannis halasztaná a döntést a schengeni csatlakozásról

Klaus Iohannis román elnök szerint lehetséges, hogy egy-két hónappal elhalasztják a döntést Románia schengeni övezetbe történő felvételéről, ha nem biztos, hogy az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának december 8-i ülésén pozitív döntés születne erről.
2022-11-24: Világfigyelő - :

Újabb orosz rakétatámadások, áramszünetek Ukrajnában

Ismét orosz rakétacsapás érte tegnap az ukrán fővárost, Kijevet, az első információk szerint legalább három civil életét vesztette, hatan megsérültek – közölte a kijevi katonai adminisztráció a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A masszív rakétatámadás során számos más ukrán városban ért találat energetikai létesítményeket, az ország jelentős részén leállt az áramszolgáltatás.