Újabb orosz rakétatámadások, áramszünetek Ukrajnában

2022. november 24., csütörtök, Világfigyelő

Ismét orosz rakétacsapás érte tegnap az ukrán fővárost, Kijevet, az első információk szerint legalább három civil életét vesztette, hatan megsérültek – közölte a kijevi katonai adminisztráció a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A masszív rakétatámadás során számos más ukrán városban ért találat energetikai létesítményeket, az ország jelentős részén leállt az áramszolgáltatás.

A kijevi hatósági közlés szerint a fővárosban egy két­emeletes lakóépületet ért találat. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt is eltaláltak az orosz rakéták. Később közölte, hogy az egész fővárosban leállították a vezetékes ivóvízellátást.

Kora délután Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el. Az ukrán légierő előzetes adatai szerint az oroszok legalább 15 rakétát lőttek ki az ország területére. Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó közölte, hogy lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek találatok a régióban. Szavai szerint az egész megyében kimaradt az áramszolgáltatás.

A Kharkiv Today című helyi hírportál közlése szerint Harkiv egyes részeiben sincs áram, leállt a metró és az elektromos közösségi közlekedés, és a mobilkommunikációban is fennakadások vannak. Dnyipropetrovszk, Poltava és Mikolajiv megye helyi vezetői arról számoltak be, hogy napközben működésbe lépett a légvédelem a régióik területén.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy tegnap megjelent lapinterjúban nem zárta ki, hogy legrosszabb esetben az ukrán főváros lakosainak egy részét ki kell menekíteni.

Az Ukrajna létfontosságú infrastruktúráját ért orosz rakétacsapások és az áramtakarékosság miatt Klicsko „a második világháború óta a legrosszabb télről” beszélt, mondván, hogy Kijevnek azóta nem volt ilyen „szörnyű tele”. „A fővárosnak néhány óránként le kell kapcsolnia egyes kerületeiben az áramot, különben túlterhelődik a rendszer” – mutatott rá. „Putyin a polgári infrastruktúra megtámadásával arra akarja kényszeríteni az embereket, hogy meneküljenek el a fővárosból. De ennek az ellenkezőjét éri el. Fel kell készülnünk ugyanakkor a legrosszabb forgatókönyvre is. Ez akkor fordulhat elő, ha teljes körű áramszünet lesz, és a hőmérséklet tovább csökken. Akkor a város egy részét ki kell üríteni, de nem akarjuk, hogy idáig fajuljon a helyzet” – fogalmazott Klicsko. Kiemelte: az áramszünet nemcsak a villamos áram hiányát jelenti, hanem azt is, hogy nincs vezetékes vízszolgáltatás és a fűtés is korlátozott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2072
szavazógép
2022-11-24: Belföld - :

A kormányfő visszafogottan reagált (Orbán Viktor sálja)

Romániának nem szabad belemennie ebbe a játékba – jelentette ki tegnap Nicolae Ciucă miniszterelnök annak kapcsán, hogy magyar hivatali kollégája, Orbán Viktor nemrég Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal jelent meg a magyar és a görög labdarúgó-válogatott mérkőzésén.
2022-11-24: Világfigyelő - :

Ukrán kapitulációt akartak a németek? (Kitálalt Boris Johnson)

Boris Johnson CNN-nek adott interjújában beszélt arról, hogy milyen álláspontot képviseltek a nyugati országok a háború kezdetén – számolt be a mandiner.hu.