Kitálalt Boris JohnsonUkrán kapitulációt akartak a németek?

2022. november 24., csütörtök, Világfigyelő

Boris Johnson CNN-nek adott interjújában beszélt arról, hogy milyen álláspontot képviseltek a nyugati országok a háború kezdetén – számolt be a mandiner.hu.

  • Fotó: Facebook / Boris Johnson
    Fotó: Facebook / Boris Johnson

Szavai szerint Olaf Scholz kormánya a háború elején jobbnak látta volna, ha Ukrajna megadja magát. „Ez a dolog nagy sokk volt” – idézte fel Boris Johnson az orosz invázió kezdetén történteket. „Láttuk, hogy orosz zászlóaljak vonulnak fel. De a különböző országoknak más-más perspektívájuk volt.” Franciaország, mint mondta, a legvégsőkig „tagadta” az orosz támadási terveket. Nem így Németország. „Mondok önnek valami szörnyűséget. A német álláspont egy adott ponton az volt: ha megtörténik, az katasztrófa, és akkor már jobb, ha az egésznek hamar vége van. Azaz ha Ukrajna feladja” – mondta Johnson. A hírcsatorna szerint a brit politikus azt mondta, a német kormánynak „mindenféle megalapozott gazdasági oka” volt arra, hogy így gondolkodjon. Az olaszok ugyancsak aggályokat fogalmaztak meg az Oroszországgal szembeni kiállás kapcsán, ők energetikai függőségükre hivatkoztak.

Johnson interjúja nem maradt reakciók nélkül. A berlini kormány tegnap elutasította a korábbi brit miniszterelnök kijelentéseit – írja az ABC Newsra hivatkozva a telex.hu. A német kormány szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, kísértést érez, hogy németről angolra váltson, és úgy mondja ki, hogy „teljes hülyeség” („utter nonsense”), amit Johnson mondott. „Tudjuk, hogy a nagyon szórakoztató exminiszterelnöknek mindig megvolt a maga sajátos viszonya az igazsághoz” – mondta a szóvivő, aki felidézte, hogy Olaf Scholz német kancellár már február 27-én harcos beszédet tartott Ukrajna védelmében. A szóvivő szerint tehát a tények nem igazolják Johnson vádaskodását.

Boris Johnsont pályafutása során egyébként többször vádolták már hazudozással, igaz, Németországot is azzal, hogy gazdasági érdekeit az erkölcs fölé helyezi és szemet huny Oroszország bizonyos lépesei fölött pusztán azért, hogy Berlin és Moszkva fenn tudja tartani kedvező gazdasági kapcsolatait – jegyezte meg összefoglalójában a telex.hu. (mandiner.hu, telex.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2022-11-24: Világfigyelő - :

Újabb orosz rakétatámadások, áramszünetek Ukrajnában

Ismét orosz rakétacsapás érte tegnap az ukrán fővárost, Kijevet, az első információk szerint legalább három civil életét vesztette, hatan megsérültek – közölte a kijevi katonai adminisztráció a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A masszív rakétatámadás során számos más ukrán városban ért találat energetikai létesítményeket, az ország jelentős részén leállt az áramszolgáltatás.
2022-11-24: Világfigyelő - :

Oroszország, a terrorizmust támogató állam (Szavazott az Európai Parlament)

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot.