VárosjáróEső

2022. november 24., csütörtök, Jegyzet
Váry O. Péter

Aki sokat jár, sokat lát. De van úgy, hogy nem lehet sokat járni. Mondjuk, tűző napsütésben nem kellemes róni az utcákat, tapicskolni az olvadásig áthevült aszfalton, törölni az egyfolytában a szembe beleszivárogni akaró izzadságot – bár, ahogy jobban belegondolok, még mindig kellemesebb, mint esőben, pláne az ilyen szemerkélős, a hideget a test minden zugába alattomosan becsempésző esőben, mint amilyen mostanság épp úrrá lett mifelénk.

Akkor már mégis inkább a nyár, amely ugyan elmúlt már, és kell még egy fél év, mire újra visszajön, de azért lehet nosztalgiával emlékezni rá, miközben elgémberedett ujjakkal az esőernyőt szorongatva, behúzott nyakkal, pocsolyákat kerülgetve jár-kel az ember. Legalább a gondolat melengető.

Na igen, pocsolyák. Van belőlük bőven, járdán, úttesten egyaránt, s ha a gyalogosok a számukra kiképezett felületen még úgy-ahogy kikerülhetik, az autóvezetőknek már nem olyan egyszerű. Bár sok sofőr nem is foglalkozik azzal, hogy legalább lassítson a kikerülhetetlen tócsához közeledve, mit számít az neki, ha a kerék felspriccel egy kis esőlét, összevizezve kerítést, házfalat – és az apostolok lován közlekedőket. Hiába, na, másképp látszik a világ egy bádogdobozból, a melegítést fújó ventilátor diszkrét duruzsolása feledteti az összes kellemetlenséget, ami az esőben caplatva érné odakint az embert, mint (például) most ott azt a gyalogost, az esernyőről a nyakba csöpögő vizet, a cipő mindig elodázott újratalpalását, amely miatt a zokni lassan, de kitartó szívóssággal dunsztos borogatássá válik – és akkor erre még rájön az átnedvesedett nadrágszár is, hát nem tiszta nyomorúság az élet? Valahogy ilyképp a gyalogos, a nadrágszár vizesedési szintjétől függően esetleg az óvatlan sofőr felmenőit is felemlegetve, s ha még a kabát is kapott a pocsolya tartalmából, az autóvezető családfája egyenes ági szereplőinek nemzési hajlama is megkérdőjeleztetik. Lehetne cifrábban is, de szóból ért az ember.

Egy eresz alá húzódva figyelem a forgalmat, egyik kezemben füzet, másikban irón, rovátkákat húzok egymás mellé: az egyik oldalon annyit, ahány autó lassít az útszéli tócsa előtt, a másikra, ahány mocskos permetet fröcskölve átrobog rajta. Sűrű az autójárás, nem nézhetem a gyülekező vonalkákat, eleve eldöntöttem, öt percet áldozok a felmérésre. Az időt csak érzésre mérem, tudományos megalapozottsága nincs tehát a kísérletnek. Amikor úgy érzem, lejárt az öt perc, elkezdek számolni. Az eredmény elgondolkodtat: miért nincsenek tudatában az autóvezetők, hogy a pocsolyákon átszáguldva kárt tesznek emberben, vagyonban? És mikor, illetve hol kellett volna ezt megtanulniuk? Az autóvezetői tanfolyamon? Ott jó, ha annyira elsajátítják a sofőrködés tudományát, hogy bár kezelni tudják a három pedált és a sok kapcsolót. Szülői feladat lenne, mint az illem és illendőség oly sok egyéb csínja-bínja, melyekkel felvértezni illenék a családi fészek minden sarját? Vagy ez éppenséggel iskolai kötelezettség volna? Kusza világban megválaszolhatatlan kérdések.

Aztán átmentem az út túloldalára, szemügyre venni a pocsolyát. Esővízlefolyó fölött gyűlt meg a víz, hát persze. Mert sok minden jól működik ebben a városban, de a járdaszéli vízelnyelők takarítása fehér folt a közműszolgáltatások térképén. Talán ennek megoldásával kellene kezdeni a válaszok sorát, aztán jöhetne egymás után a többi kérdés, s ki tudja, egyszer talán még többségbe kerülhet az udvarias sofőrök oldalán a rovátkák száma.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2022-11-24: Közélet - :

Lisznyóban megújul a kultúrotthon

Kívül-belül megújul Lisznyó hosszú ideje használaton kívül lévő kultúrháza, ahol Uzon község megbízásából néhány hónapja már dolgozik a kivitelező, akivel még februárban írták alá a kivitelezési  szerződést.
2022-11-24: Közélet - :

Egy kistérség, amely értéket teremt, őriz és közvetít (Fotókiállítás és könyvbemutató az Erdővidéki Közművelődési Napokon)

Szőcs Szilárd és Deák András Erdővidéki portrék című fényképkiállításával, illetve Tókos Levente Erdővidéki arcélek című interjúkötetének a bemutatásával indult útjára a XXVIII. Erdővidéki Közművelődési Napok hatnapos rendezvénysorozata. Kedd este zsúfolásig megtelt a Baróti Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel-terme érdeklődővel, hozzátartozóval, ismerőssel, baráttal.