Jelképekről Bodosban

2022. november 24., csütörtök, Közélet

Székely jelképek tegnap és ma címmel tartott előadást Szekeres Attila István heraldikus az Erdővidéki Közművelődési Napok bodosi rendezvényén a Budai Kamilla Közösségi Házban kedd este.

  • Iszlai Kamill Zsolt lelkész igével köszöntötte a közönséget
    Iszlai Kamill Zsolt lelkész igével köszöntötte a közönséget

Köszöntője során az est házigazdája, Iszlai Kamill Zsolt református lelkipásztor Ézsaiás próféta könyvéből (62:10) olvasott fel a témába vágó igét: „Menjetek át, menjetek át a kapukon, készítsétek a népnek útját, töltsétek, töltsétek az ösvényt, hányjátok el a köveket, emeljetek zászlót a népek fölé.”

Szekeres Attila István előadásában szó volt a székelység régi és új pecsétjéről, régi és új címeréről, valamint zászlóhasználatáról, beleértve a mai székely zászlót is. Az előadó a továbbiakban szemléltette az idén Szlovéniában szervezett Zászlótudományi Világkongresszuson általa bemutatott erdélyi történelmi zászlókat, melyek rekonstrukcióit Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata támogatásával valósította meg az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület. (m. i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2022-11-24: Közélet - :

Egy kistérség, amely értéket teremt, őriz és közvetít (Fotókiállítás és könyvbemutató az Erdővidéki Közművelődési Napokon)

Szőcs Szilárd és Deák András Erdővidéki portrék című fényképkiállításával, illetve Tókos Levente Erdővidéki arcélek című interjúkötetének a bemutatásával indult útjára a XXVIII. Erdővidéki Közművelődési Napok hatnapos rendezvénysorozata. Kedd este zsúfolásig megtelt a Baróti Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel-terme érdeklődővel, hozzátartozóval, ismerőssel, baráttal.
2022-11-24: Közélet - Nagy D. István:

Az örökzöld téma: ki fizet (Közüzemek a veszteségekről)

Külön tájékoztatást adott ki a sepsiszentgyörgyi székhelyű Közüzemek regionális ivóvíz-szolgáltató az általuk örökzöldnek nevezett téma, a hálózati veszteségek ellenértékének kiszámítása kapcsán. A vállalat vezetősége kitér a háztartási mérések, valamint a főórák közötti különbözetre, illetve azt is tisztázza, hogy a hálózati sérülésekből származó veszteségeket soha nem terhelik a lakosságra.