Tej és tejtermékekÉletbe lépett az új forgalmazási törvény

2022. november 29., kedd, Gazdakör

Klaus Johannis államelnök múlt szerdán aláírta a tej és tejtermékek forgalmazására vonatkozó 307-es törvényt, mely november 20-tól érvénybe lépett. Az új törvény az uniós előírásokhoz igazodik, és közvetlen célja a fogyasztók hiteles tájékoztatása.

A törvény előírása szerint a tejfeldolgozóknak ezután a tejtermék megnevezésében és a címkén kötelezően fel kell tüntetniük a valós összetevőket, az esetleges hozzáadott növényi zsírokat és egyéb tejhelyettesítőket, fehérjéket és azok részarányát.

Az üzleteknek azokat a termékeket, amelyek helyettesítőket, adalékanyagokat is tartalmaznak, csak egy jól körülhatárolt helyen, a valódi tejtől és tejtermékektől elkülönített polcokon szabad árusítaniuk, és kötelezően tájékoztatniuk kell a vásárlókat a termékek összetételéről.

A törvény előírja, hogy a csomagoláson, címkén szigorúan tilos a „román termék” megnevezés használata, ha a tejet nem az országban termelték.

Azon feldolgozók, eladók, akik nem tartják be a törvény előírásait, 50 000 lejig terjedő bírsággal büntethetők, egészen odáig, hogy visszavonhatják a termelési vagy az üzlet működési engedélyüket.

Ugyanakkor a törvény azt is előírja, hogy a mezőgazdasági minisztériumban létrehozzák a tejtermékpiaci felügyelő osztályt, amelynek feladata a hazai tejpiac ellenőrzése, követve a feldolgozott és külföldről behozott tejmennyiséget, a hazai piacon értékesített tej és tejtermékek, valamint a kivitelre szánt tejtermékek mennyiségét. A tejtermékpiaci felügyelet ugyanakkor hazai adatokat szolgáltat az unió szintjén működő, tejpiacot felügyelő szervnek (Milk Market Observatory).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1202
szavazógép
2022-11-29: Gazdakör - :

Visszaesett a húspiac

Az országos statisztikai hivatal adatai szerint egyre kevesebb élő állatot vágnak Romániában – az adatsor egyben a fogyasztás visszaesését is tükrözi.
2022-11-29: Kitekintő - Szekeres Attila:

A legnehezebb időben is ki kell tartani Kárpátalján (Exkluzív interjú Dunda György újságíróval, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatójával)

– Különböző hírcsatornák által kívülről látjuk az ukrajnai helyzetet, de milyen az belülről?
– Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a legmegdöbbentőbb a fenyegetettség hatására kialakult menekültáradat. Több millió ukrán állampolgár úgy ment el az országból, hogy gyakorlatilag egy reklámtasakba csomagolta életét. Kárpátaljára is úgy érkeztek ukrán menekültek egy szál ruhában – miután már egy-két hetet a bombázások elől a pincében bujdokoltak vagy óvóhelyekre menekültek –, hogy hátrahagyták korábbi életüket, munkahelyüket, gyakorlatilag a semmibe érkeztek, és új életet kellett kezdeniük. A többség az ország határain túlra menekült. Különben komoly határzár van Ukrajnában a férfi lakosság számára.