Azonnal leváltották

2022. december 5., hétfő, Belföld

A Bákó megyei Tanfelügyelőség azonnali hatállyal leváltotta Perzsoj község általános iskolájának igazgatóját a pusz­tinai csángó gyermekek hátrányos megkülönbözteté­se miatt.

A Ziaruldebacau.ro Bákó megyei hírportál szerint a Perzsoj községhez tartozó falvak iskolái a román nemzeti ünnep közös megünneplését tervezték a tanerők whatsapp-csoportjában, amikor az iskolaigazgató közölte: a pusztinaiakat nem kell meghívni a december elsejei ünnepre, mert azok magyarok, és március 15-én ünnepelnek. Majd azt is hozzátette: „az anyjuk keresztje!”. A tanárok csevegéséről készült képernyőmentést a tanárok egyike eljuttatta a tanfelügyelőségnek, mely azonnal kivizsgálta az ügyet. A tanfelügyelőség közleményben tudatta: „Az incidens súlyosságára való tekintettel, figyelembe véve, hogy a nyilvánvalóan diszkriminatív megnyilvánulás megengedhetetlen különösen az iskolai közegben, és legfőképpen egy intézményvezető részéről, a Bákó Megyei Tanfelügyelőség Igazgatótanácsa 2022. november 29-én felmentette a tisztségéből a Perzsoj községi iskola igazgatóját”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 129
szavazógép
2022-12-05: Belföld - :

Hollandia támogatja Románia csatlakozását (Schengeni övezet)

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter üdvözölte pénteken, hogy a holland kormány pozitívan véleményezte Románia csatlakozását a schengeni térséghez, de az aznap megerősített osztrák elutasítást egyelőre nem kommentálták.
2022-12-05: Belföld - :

Katolikus ifjúsági házat avattak

Az erdélyi katolikus fiatalok nevelését, ifjúsági vezetőik képzését szolgáló, csaknem félmilliárd forintnyi magyar állami támogatásból felépült közösségi házat avattak szombaton a Hargita megyei Szeltersz­fürdőn.