Mi, hol, mikor?

2022. december 7., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
SEPSISZENTGYÖRGY. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében ma 17 órától Tapodi Zsuzsa irodalomtörténész és Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató bemutatja Józsa Attila Gyermekláncfű. 77 mese Hetedhétországból című meséskönyvét, amely idén jelent meg Budapesten a Romanika Kiadó gondozásában. A könyvbemutatón jelen lesz Nagy Ilka Uzonka, a meséskönyv diák illusztrátora. Közreműködik a Tekergők kisegyüttes, mely gyermekdalokkal színesíti a rendezvényt.
KOVÁSZNA. A Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében ma 17 órától dr. Tatár Márta és Gazda József bemutatja Galántha Judit Kőrösi Csoma Sándor és a tibeti gyógyászat rejtélyei című könyvét a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében. A szerző több angol és magyar nyelvű akadémiai tanulmány és könyv írója, 1968 óta él Kanadában.
DÁLNOK. A Gaál-kúriában december 8-án, csütörtökön 18 órától bemutatják dr. Kicsi Sándor Történetek Dálnokról című, az ARTprinter Kiadónál most megjelent könyvét. A könyv összeállítója, szerkesztője Zsigmond Győző. Közreműködik Csiszér Gábor, a házigazda intézmény igazgatója, Marti István, a falu polgármestere, Marosi Károly lelkész és a Harmónia kórus. A szerző Sepsiszentgyörgy és Dálnok díszpolgára.

Nagyváradról a világ tetejéig
Varga Csaba építész, hegymászó december 8-án, csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Hotelben élménybeszámolót tart Nagyváradról a világ tetejéig címmel. A 2021-es expedíciókat (Nepál és Pakisztán vidékei) mutatja be részletesen, melyekről filmes beszámolót is láthatnak az érdeklődők.

Tánc
A HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES új előadása, a Könczei Árpád rendezte Tragédia ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében látható. Jegyek a központi jegyirodában kaphatóak. Az iroda ma 8–16 óráig tart nyitva. Telefonszám: 0267 312 104.

Mozi
MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Fura világ (magyarul beszélő), 17 órától Hófehérke és a hét törpe (románul beszélő), 18.30-tól Beugró a paradicsomba (magyarul beszélő), 18.45-től Vérapó (románul beszélő), 20.30-tól A szomorúság háromszöge (román feliratos), 20.45-től Fűző (magyar feliratos).
VIGADÓ MOZI. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 19 órától a Fűző című osztrák–francia–német történelmi drámát vetítik. Jegyár: 10 lej. Regisztráció és további információk a 0730 600 279-es telefonon.

Zene
KARÁCSONYI HANGVERSENY. A Pro Musica Kamarkórus a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban december 11-én, vasárnap a 10 órás szentmisén énekel, a mise után pedig rövid karácsonyi koncertet ad. Karmester: Sipos Zoltán.
HANGVERSENY. December 16-án, pénteken 20 órától az Euterpe Szimfonikus Zenekar műsora lesz hallható a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. A brassói illetőségű zenekar karácsonyi ünnepi hangversenyét olyan neves előadók és szólisták tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség, mint Felicia Filip (szoprán), Burak Bilgili, a New York-i Metropolitan Opera művésze (bariton, basszus), Anton Niculescu (gordonka), Bogdan Costache (hegedű). A hangversenyre a jegyirodában (városi kulturális szervezőiroda), valamint az eventim.ro oldalon lehet jegyeket vásárolni 30/10 lejes áron. Kedvezményes jegyek kizárólag a jegyirodában kaphatók.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő műsora: 6 órától szentmise Gyergyószentmiklósról a Szent Miklós-templomból, 6.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 7 órától Reggeli csendesség Kertész Máriával, 7.05-től Rorátépercek Tibor atyával, 7.10-től reggeli ima Görgényi Tündével, 7.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret a kármelita nővérekkel, 7.45-től Ébredjen a Mária rádióval!, 8.55-től adventi gondolatok a kispapokkal, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja a reggeli imaszándékokat, 9.15-től Örvendetes rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05 Zsolozsma – napközi ima­óra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro.

Egészségmegőrző séta
Az Ékkő Egyesület (Éltető Kapcsolatok Közössége) Hegyikristály csoportja december 10-én, szombaton 11 órától egészségmegőrző téli sétára hív minden természetkedvelő embert Sepsiszentgyörgyön. Az útvonal: indulás a Vadász utcai Szabó Kati Sportcsarnok elől, a Kolcza-gödör melletti úton haladva, a Kilátót érintve az erdő mellett vissza a fenyvesig.
Az Ékkő Egyesület Hegyikristály csoportjának tevékenysége családok, gyermekek, felnőttek és idős emberek szabadidejének hasznos és kreatív eltöltésének megszervezését, valamint az idős emberek aktivitásának fokozását, társadalmi részvételük elősegítését, valamint a természetterápiát célozza. Az év minden évszakában hirdetnek ún. „lelassuló sétákat”, melyek legtöbb öt kilométeresek, új ismereteket, relaxációt és erdőélményt nyújtanak. Az első téli sétára december 10-én várnak minden természetkedvelő személyt.

Ingyenes ügyintézés Dálnokon
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Dálnokon a kultúrotthon kistermében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

Bábszínház
ADVENT A CIMBORÁKNÁL. Advent harmadik (december 11.) és negyedik (december 18.) vasárnapján 16 órától betlehemes bábkészítő foglalkozásokat tartanak a sepsiszentgyörgyi bábszínház előtereiben. Az egyórás foglalkozás hatéves kortól ajánlott, egy alkalomra 20 főt tudnak fogadni. A foglalkozásokra regisztrálni kell, részvételi díj egy személyre 7 lej. 18 órától megtekinthető a Betlehem című 50 perces angyaljáték (rendező: Nagy-Kopeczky Kálmán), amelyet minden 4 év fölötti nézőnek ajánlanak. Érdeklődni, jegyet foglalni és a foglalkozásra regisztrálni a 0755 335 400-as telefonon lehet.

Röviden
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között szerkesztőségünkben személyesen fogadja a jogi tanácsra szorulókat. A szolgáltatás ingyenes.
HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket ma 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban.
MEGHALLGATÁS KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Kovászna megye prefektusa kihelyezett meghallgatást tart Kézdivásárhelyen december 8-án, csütörtökön 12 órától a polgármesteri hivatalban. Iratkozni a 0267 315 444-es telefonszámon lehet.
ÁRAMSZÜNET. December 8-án, csütörtökön 12–15 óráig Csomakőrösön és Pákéban, 9-én, pénteken 8–11 óráig Csomakőrösön, illetve 11–14 óráig Kovásznán az Andrei Șaguna, Iustinian Teculescu, Erdő, Zöld, Tölgyfa, Meszesek utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (telefon: 0267 318 355), Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-12-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2022-12-07: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kézdialmás adventben

Az Avas-tető és a Szent Mihály-hegy előterében levő települést régen Baksafalva nevű falurészével együtt emlegették, és hosszú ideig közigazgatási szempontból Lemhény községhez tartozott. Csak 2004-től lett községközpont, jelenleg Kézdicsomortánnal alkot egy közigazgatási egységet, mesélünk később erről a faluról is. Nagyon népes település nem lehetett ez az Almás, nevével csak az 1567. évi összeírásban találkozunk, akkor tizenegy kapuval jegyezték be. Lestyán Ferenc atya adattárában (1996) középkori templom nélküli településként jelenik meg. Többször is volt alkalmam ismerkedni a településsel személyes kapcsolataim is vannak, így mesél a falu, mesélek jómagam is. Egyfajta csend, az ünnepvárás hangulata uralja a falut, itt is ég már a második adventi gyertya a hősi emlékmű előterében.