KézdivásárhelyIgényelhető a nagycsaládos kártya

2022. december 7., szerda, Közélet

Harmadik éve, 2020-tól lehet Kézdivásárhelyen is nagycsaládos kártyát igényelni. Az önkormányzat által kibocsátott kártya számos kedvezményt biztosít az igénylő családok számára.

  • Fotó: kezdi.ro
    Fotó: kezdi.ro

A nagycsaládos kártya igényléséhez 2022. december 20-ig kell letenni az iratcsomót, kibocsátása néhány kritériumhoz kötött. Azon családoknak, amelyek már tavaly megkapták a kártyát, de azóta született új gyermekük, szintén az alábbi kritériumoknak megfelelően kell eljárniuk.

A feltételek között szerepel, hogy a család vagy a gyerekét egyedül nevelő szülő lakhelye vagy tartózkodási helye Kézdivásárhely közigazgatási területén legyen, ez a várost és a hozzá tartozó településeket jelenti. Az igénylőnek ne legyen adótartozása, ugyanakkor legalább az egyik szülőnek vagy nevelőnek jövedelemmel kell rendelkeznie. A feltételek között azt is megjelölik, hogy a gyerekeknek valamelyik oktatási intézménybe kell járniuk, és nem lehet húsznál több igazolatlan hiányzásuk (kivételt képeznek az óvodás gyerekek).

Az igényléshez szükség van egy formanyomtatványra, személyazonossági iratokra (személyi, házassági bizonyítvány – esettől függően, születési bizonyítvány), jövedelmet igazoló okiratra, három gyerek nevelését igazoló iratokra, egy nyilatkozatra arról, hogy hány gyereket nevel, a családtagok fényképére, akik igénylik a nagycsaládos kártyát, egy tanintézeti igazolásra, amely a hiányzások helyzetét tükrözi (óvodás gyerekek esetében a beiratkozási igazolás is elég), valamint egy, az adóbefizetésről szóló igazolásra a helyi adóhivataltól.

A kártya évente újítandó, ezért azon családok, amelyek már tavaly megkapták, a fent említett határidőig csak a jövedelmet igazoló okiratot, a hiányzások helyzetét tükröző igazolást (óvodás gyerekek esetében a beiratkozási igazolást) és az adóbefizetésről szóló igazolást kell bevinniük a hivatalba.

A kártya számos kedvezménnyel jár, díjmentes parkolásra jogosít fel a tömbházak között (amennyiben a lakhely körzetében van üresen maradt parkoló, és az igénylő teljesíti a parkolásra vonatkozó szabályzatban foglaltakat), ugyanakkor egyéves parkolási bérlet is jár vele, mely az önkormányzat által üzemeltetett nyilvános parkolóhelyekre szól. A kártyával fél áron látogathatók a városi önkormányzat alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények saját rendezvényei (Vigadó Művelődési Ház és Udvartér Teátrum), de a kedvezmény ugyanígy vonatkozik a Deme László Műjégpálya belépőire és a sportbázis belépőire és bérleteire is.

Szilveszter Szabolcs alpolgármestertől megtudtuk: elég sokan igényelték a kártyát az előző években is, a kezdeményezést pedig sikernek könyvelte el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?







eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2022-12-07: Közélet - Nagy D. István:

Új épületre pályáznak (Zabolai Csipkés)

A zabolai Csikés tábor további fejlesztését tervezi Kovászna Megye Tanácsa, és erre a célra vissza nem térítendő uniós forrásokra pályáznak egy korszerű központi épület létrehozására. Az elképzelést a testület legutóbbi kihelyezett ülésén, Kökösben hagyták jóvá. Az új épület – mely a jelenlegi helyén készülne el – legkevesebb 50 személy elszállásolására lesz alkalmas, illetve egy konferenciatermet és ebédlőt is magában foglal. A beruházás összértéke – a terveket, tanulmányokat leszámítva – meghaladja a 13 millió lejt.
2022-12-07: Jegyzet - László Zsuzsa:

Anyalét

Már kétgyermekes anya voltam, amikor édesanyámmal indultunk át, teljes biztonságban, egy gyalogátjárón. Az anyám a kezemhez kapott, meg akarta fogni. Elkacagtam magam, mit csinálsz?, kérdeztem.