Megszűnt a vajdasági magyar ellenzéki tér

2022. december 8., csütörtök, Világfigyelő

Felfüggeszti politikai tevékenységét, de civil szervezetként tovább működik a Magyar Mozgalom nevű vajdasági magyar szervezet – jelentette be Sövény Ferenc, a mozgalom vezetője a vajdasági közszolgálati televízióban (RTV).

Az RTV internetes oldalára felkerült beszámoló szerint Sövény Ferenc rámutatott: miután a szerbiai kisebbségi önkormányzati választáson a Magyar Nemzeti Tanácsban betöltendő helyekért csak egyetlen jelöltlista – a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás – indult, elmondható, hogy megszűnt a vajdasági magyar ellenzéki tér. „A mozgalom elfáradt” – mondta az elnök, aki azt is közölte, hónapokkal ezelőtt benyújtotta lemondását, ám senki sem akarta tőle átvenni a szervezet vezetését. Hozzátette: a politikai tevékenység szüneteltetéséhez jelentősen hozzájárult az emberek fásultsága, ahogy az is, hogy a kormánypártok ellehetetlenítették az ellenzéket, és a magyar kormány is csak egyetlen stratégiai partnerrel, a Vajdasági Magyar Szövetséggel kommunikál.

2014-ben hasonló indoklással függesztette fel politikai tevékenységét a Magyar Remény Mozgalom is, amely azóta sem tért vissza a szerbiai, illetve vajdasági közéletbe.

A Magyar Mozgalmat 2015-ben hozták létre, a tagsága pedig eleinte főként a Vajdasági Magyar Szövetségből kizárt vagy kilépett emberekből állt. Alapítói között volt Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács korábbi elnöke, Maglai Jenő, Szabadka volt polgármestere, valamint Varga László egykori parlamenti képviselő, ám a korábban ismert vajdasági közszereplők azóta kihátráltak a szervezet mögül.

A vajdasági magyarságnak jelenleg öt pártja van. A legnagyobb támogatottsággal a Vajdasági Magyar Szövetség rendelkezik, de politikai szereplőként jelen van még a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Egység Pártja, ám ez utóbbi kis pártok érdemleges munkát nem végeznek, és gyakorlatilag láthatatlanok a szavazópolgárok számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2022-12-08: Világfigyelő - :

Meghiúsított államcsíny (Németország)

Államcsíny tervezésével gyanúsított szélsőjobboldaliakra csapott le a rendőrség tegnap Németországban. A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel.
2022-12-08: Közélet - Nagy B. Sándor:

Mesék Kevinről

Az utóbbi napokban-hetekben körbejárta Székelyföldet a Kevin és a bűvös malom című meséskönyv, melynek ez már az ötödik bemutatója – mondta elöljáróban Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója azon a kedd este tartott könyvbemutatón, amelyen a kötet szerzőjével és illusztrátorával, Száva Csanáddal és Dávid-Kátai Eszterrel ismerkedhettek meg a jelen lévő gyerekek és felnőttek Tamás Dénes kérdései nyomán.