Súlyos influenzajárvány a gyermekek körében

2022. december 8., csütörtök, Közélet

Szinte minden ágy foglalt a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályán, a ki- és be­utalt betegek egymást váltják, az egész országot sújtó légúti virózis régen nem látott formája tombol jelenleg, főleg gyermekek körében.

  • A gyermeksürgősségen is megnövekedett a forgalom. Fotó: Albert Levente
    A gyermeksürgősségen is megnövekedett a forgalom. Fotó: Albert Levente

Az enyhe láztól, köhögéstől, orrfolyástól egészen a pulzus megváltozott, emelkedett értékéig minden segíthet a diagnózis felállításában – állítják a szakorvosok. Arra intenek, a szülők ne vegyék könnyen az enyhének tűnő torokfájós, lázas állapotot gyermeküknél, kövessék annak lefolyását, és időben forduljanak orvoshoz, ha azt tapasztalják, szaporodik a légzés, a levegővétel – annak a jele ez, hogy a gyermek nem kap elégséges oxigént.

Míg az ország nagy városaiban nincs elegendő kórházi ágy és ellátókapacitás a gyermekeket súlyosan érintő új típusú influenzavírus elleni kezelés terén, Háromszéken viszonylag mérsékelt a vírus terjedése, a megyei kórház gyermekosztályát múlt héten elérő roham lecsengőben van, vagy legalábbis állandósult az esetszám. Tegnap a harminc gyermekágyból huszonkettő volt foglalt, néhány hónapos kisbabáktól ötéves gyermekekig terjed a beutaltak köre. A napi forgalom elég nagy, egyesek gyógyulnak, helyükre másokat utalnak be – mondta lapunk megkeresésére dr. Keresztesi Artúr, a megyei kórház orvos igazgatója. Az intézményvezető tájékoztatása szerint a múlt szombaton korábban nem látott csúcsot döntött a forgalom a kórház gyermeksürgősségi osztályán, ötvenkét esetben kérték a készenléti felügyelőség sürgősségi szolgálatának beavatkozását gyermekek esetében, 80 százalékban légúti problémák miatt. Keresztesi igazgató elmondta, a gyermek­osztályon a Covid-­teszt mellett az influenza A vírusát kimutató tesztet is elvégzik, eddig nem találtak pozitív eredményt, közelebbről az influenza idén terjedő másik vírusának jelenlétét is tesztelik a korábbival együtt.

A koronavírus nem tűnt el térségünkben, de nem is terjed a korábbi mértékben. A megyei közegészségügyi igazgatóság jelentésében december 7-én, azaz tegnap negyvenhét nyilvántartott eset szerepelt Háromszéken. A gyermekközösségekben inkább az influenza szedi áldozatait, a súlyosabb esetekben még oxigénpótlásra is szorulnak a kis páciensek. Háromszéken mindeddig erre nem került sor, ami köszönhető annak is, hogy a hét végi családorvosi szolgálat hiányában a kisgyermekes szülők szombaton és vasárnap a sürgősséget keresik fel gyermekükkel, ahol a szakszerű és gyors beavatkozás eredményeként a kis páciensek hamar gyógyulnak.
Miként a Covid-fertőzést, az influenzát is csak igazolt teszttel lehet bizonyítani, de a fertőzés terjedését nem a laboratóriumi eredmények határozzák meg, a közösségek, a tömeges együttlétek biztosítják számukra a legjobb táptalajt. Ezek kerülése egyik leghatásosabb módszere kivédésüknek – állítják a szakemberek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2022-12-08: Közélet - Szekeres Attila:

Kerékpárút-hálózatra pályázik a megye

Rendkívüli, online ülést tartott Kovászna Megye Tanácsa tegnap. A sürgős összehívást az indokolta, hogy hétfőn jelent meg egy kerékpárutak kiépítésére vonatkozó pályázati kiírás, melynek leadási határideje jövő hétfő, és a megyei önkormányzat – mint elhangzott – jó eséllyel részt kíván venni.
2022-12-08: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Ünneplés régen és most

Kötelező ünnepek csak a diktatúrákban vannak. Nem volt olyan rég, a román politikusok nagy hányada (köztük Marcel Ciolacu PSD-elnök) még jól emlékezhet arra, hogy 1989 előtt minden május 1-jén és augusztus 23-án visszalopta magának az állami szabadnap felét a kommunista rendszer, mert ha tetszett, ha nem, részt kellett venni az „aranykort” és a nép „hőn szeretett” vezérét, Nicolae Ceaușescu államfőt, illetve feleségét, „a nemzetközi hírű tudóst” dicsőítő felvonulásokon.