Kerékpárút-hálózatra pályázik a megye

2022. december 8., csütörtök, Közélet

Rendkívüli, online ülést tartott Kovászna Megye Tanácsa tegnap. A sürgős összehívást az indokolta, hogy hétfőn jelent meg egy kerékpárutak kiépítésére vonatkozó pályázati kiírás, melynek leadási határideje jövő hétfő, és a megyei önkormányzat – mint elhangzott – jó eséllyel részt kíván venni.

  • Jakab István Barna, az előterjesztő – archív felvétel. Fotó: Facebook / Jakab István Barna
    Jakab István Barna, az előterjesztő – archív felvétel. Fotó: Facebook / Jakab István Barna

Mintegy 300 kilométernyi kerékpárutat szeretnének kialakítani Háromszéken, ebből 30 kilométernyi szakaszt más pályázatok által már lefedtek – tájékoztatta Tamás Sándor tanácselnök a testületet. A mostani ülésen két, más megyékkel közös pályázat benyújtását hagyták jóvá. Ezek összesen 260 kilométernyi szakaszt tesznek ki. Egyik Brassó és Szeben megyével közös, ebből a Háromszékre eső rész közel 260 kilométer, a másik Hargita és Maros megyével, annak háromszéki szakasza közel 35 kilométer – mondotta Jakab István Barna alelnök, a tervezet kezdeményezője. Az első, A víz útja névre keresztelt útvonal az Olt mentén halad, Hargita megyéből érkezik, Sepsibükszádtól Sepsiszentgyörgyig, hol a műút, hol a vasút szomszédságában, majd le Illyefalva felé, onnan egy pici Brassó megyei terület átszelésével Árapatakra, fel a folyó töltésén Ágostonfalváig, ahol majd a Brassó megyei szakasszal folytatódik. Ennek lesz egy leágazása, mely Bibarcfalvára vezet. Onnan a Szent László út terv keretében már pályáztak Bardoc és Erdőfüle érintésével a hegyen át Csíkszentimrére tartó szakasz kiépítésére.

A másik A Kárpátok útja nevű kerékpárút, mely a Kászonokból jön át Kézdiszékre – a Kézdiszentlélektől Lemhényig haladó szakasz egy másik pályázat tárgyát képezi –, onnan Bereckbe tart, majd Ozsdola, Gelence, Zabola érintésével Barátosra, Rétyre s Bikfalván és Dobollón át Brassó megyébe. A Rétyi Nyírnél lesz egy leágazása, a hegyen át Bodzafordulóra, onnan pedig a Brassó megyei Bodzavámra. A két vonalat összeköti majd a Sepsiszentgyörgy és Réty között kiépítendő bicikliút. A hazai útvonal megépülése után csatlakozik majd a Magyarországon át Ausztriába vezető kerékpárúthoz – mondotta az alelnök, aki jelezte, régen készülnek a bicikliutas pályázatra, nagy az esélyük a pontszerzésre és a sikerre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2022-12-08: Közélet - Hecser László:

Sajtóról, könyvekről, jövőről (Találkozó Baróton)

Kedd este a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének képviselői voltak a baróti Tortoma önképzőkör vendégei. Szóba került az egyesület születése, az erdélyi sajtó jelene és kilátásai, bemutatták az egyesület gondozásában kiadott három könyvet is. Elhangzott: nem az újságíróknak kellene tiltakozniuk a Médiatér Csoporthoz tartozó lapok megszüntetése miatt, hanem azoknak, akiknek szól, azaz az olvasóknak. Felmerült, talán nem ártana, ha az olvasóknak is lenne érdekvédelmi szervezete.
2022-12-08: Közélet - Fekete Réka:

Súlyos influenzajárvány a gyermekek körében

Szinte minden ágy foglalt a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályán, a ki- és be­utalt betegek egymást váltják, az egész országot sújtó légúti virózis régen nem látott formája tombol jelenleg, főleg gyermekek körében.